Ieri, în miezul zilei euroalegerilor, Mircea Geoană a anunţat că se retrage din CSAT în semn de protest faţă de folosirea Armatei de preşedintele Traian Băsescu în scopuri electorale de promovare a PD-L.
Liderul PSD a continuat astfel războiul electoral cu Băsescu în plin proces de votare, la o zi după ce şeful statului se întâlnise în Afganistan cu militarii români şi la alte două de la vizita în Irak.
"Acţiunile electorale ale preşedintelui Traian Băsescu, prin care foloseşte Armata Română în scopul politicianist de promovare a PD-L pentru alegerile europarlamentare, sunt inacceptabile. Nu admit folosirea imaginii pozitive şi a încrederii populaţiei în Armata Română în scop electoral, partizan. De aceea, am hotărât ca, începând de astăzi, 7 iunie 2009, să mă retrag din funcţia de vicepreşedinte şi membru al CSAT", a anunţat Geoană, în jurul prânzului, prin intermediul unui comunicat de presă, renunţând la o funcţie pentru care s-a zbătut în timpul negocierilor cu PD-L şi pe care a reuşit să o includă în protocolul de funcţionare al Coaliţiei, dar şi în timp ce ordonanţa de urgenţă prin care a devenit vice al CSAT se află pe masa de lucru a Curţii Constituţionale, la sesizarea PNL.
Până la a avea însă un răspuns de la CCR, liderul social-democraţilor îşi justifică decizia de a se retrage din CSAT acuzându-l pe şeful statului că este "primul politician care foloseşte sacrificiul şi eroismul soldaţilor români pentru scopuri electorale" şi că a anunţat retragerea trupelor româneşti din Irak la o dată specifică fără să se consulte cu CSAT şi cu Parlamentul. Pentru a nu mai participa la şedinţele Consiliului, Geoană va solicita modificarea protocolului PSD-PD-L şi adoptarea tuturor măsurilor legale.
UN GEST ELECTORAL
Administraţia Prezidenţială a refuzat să comenteze imediat anunţul lui Geoană, precizând că va oferi o reacţie după încheierea procesului electoral. "Exclus", a întărit ulterior şeful statului, întrebat de jurnalişti dacă doreşte să comenteze declaraţia liderului PSD.
În schimb, democrat-liberala, Roberta Anastase, a explicat pentru Mediafax că dacă Geoană vrea să "scape" de calitatea de membru CSAT, atunci acesta trebuie să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, iar Theodor Stolojan a precizat că protocolul nu poate fi renegociat.
Mai mult, secretarul Senatului, Orest Onofrei (PD-L), consideră că Geoană nu se poate retrage, pentru că funcţia de vicepreşedinte al CSAT aparţine preşedintelui Senatului şi nu unei persoane, gestul acestuia având un caracter "pur electoral". Liberalul Radu Stroe crede însă că Geoană şi-a anunţat retragerea din Consiliu întrucât are informaţii că Ordonanţa ar putea fi declarată neconstituţională de CCR.
Citește pe Antena3.ro