x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană: "Şeful statului dă un exemplu de nesupunere la adresa CCR"

Geoană: "Şeful statului dă un exemplu de nesupunere la adresa CCR"

de Raluca Cret    |    12 Noi 2010   •   00:00

Biroul Permanent Naţional al Partidului Social Democrat a discutat la Sighişoara strategia partidului pentru perioada următoare. Şedinţa BPN a început imediat după ora 11:00. Victor Ponta, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Liviu Dragnea şi restul şefilor PSD s-au reunit în sala de şedinţe a Primăriei Sighişoara alături de liderii de organizaţii locale şi parlamentarii PSD din Alba, Arad, Bihor, Bistriţa, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Satu-Mare, Sibiu şi Timiş.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a criticat dur declaraţiile preşedintelui vizavi de Curtea Constituţională. "Nu vreau să intru într-o polemică şi jargonul folosit este nedemn pentru o astfel de funcţie, dar preşedintele României este obligat să fie garantul şi să găsească echilibrul între puterile în stat. Dacă m-aş fi apucat să spun ce mi-a trecut prin cap atunci când Curtea Constituţională a respins solicitarea noastră de a renumăra voturile la alegerile prezidenţiale, probabil că nici Mureşul, nici Tisa şi nici Dunărea nu i-ar fi spălat. Nu se face aşa ceva, oricât de nemulţumit ai fi de o decizie, oricât de nedreaptă ţi s-ar părea. (...)" "Şeful statului dă practic un exemplu de nesupunere la adresa CCR. Este un fapt fără precedent. Cred că preşedintele trebuie să manifeste mult mai multă reţinere. Indiferent dacă nu-i convine o decizie a Curţii, trebuie să înghită. Şi eu am înghiţit o decizie care mi s-a părut nedreaptă. Dar viaţa e viaţă şi respectul faţă de justiţie trebuie să primeze faţă de toţi", a declarat Geoană.

În ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale a României pe marginea Legii educaţiei naţionale, Victor Ponta a declarat că nu aceasta este ştirea principală a zilei, ci aceea că PIB-ul României este în continuă scădere. Totuşi, preşedintele PSD şi-a exprimat speranţa că Guvernul va respecta decizia Curţii. "Curtea Constituţională a României a spus foarte clar: Guvernul nu are nici un motiv şi nu are cum să-şi angajeze răspunderea pe o lege care se află în Senat. Ne aşteptăm ca Guvernul să respecte decizia Curţii şi noi, în Senat, să o adoptăm. Nu este o lege pentru Funeriu sau pentru ca să rămână Boc în funcţie. Problema este ca de la anul să se aplice o lege bună pentru copiii noştri care merg la facultate, la liceu, la şcoală şi mai ales o lege care să reziste cel puţin 10 ani. Angajarea răspunderii Guvernului pe această lege proastă nu numai că nu este necesară, dar nu foloseşte la nimic." Ponta a mai subliniat că legea va fi schimbată oricum în 2012, după ce PSD va veni la guvernare.
De la Sighişoara, Victor Ponta a transmis şi propunerile pe care le va promova în forul legislativ. Printre acestea se numără eliminarea obligativităţii românilor de a plăti taxa pentru TVR, iar decizia a fost luată "în urma modului incalificabil în care Adrian Păunescu a fost linşat mediatic şi insultat".

La reuniunea conducerii PSD, Victor Ponta a venit pregătit, cu slide-uri cu grafice prin le-a explicat liderilor din teritoriu că trebuie să pună mai mult accentul pe comunicare, atât pe comunicarea cu populaţia, cât şi pe cea cu presa şi sindicatele. "În Transilvania şi în Banat, oamenii aşteaptă un PSD mai modern, un PSD mai schimbat. Vor mai multă schimbare, dacă îi întrebi exact nu ştiu exact, spun domnule vrem să se modernizeze PSD-ul. Asta ţine şi de persoane, dar ţine şi de modul nostru de exprimare. PSD-ul continuă procesul de modernizare pentru propriile structuri. Oamenii în această zonă îi interesează mai puţin cine vorbeşte mai mult şi cine înjură mai tare la televizor şi mai mult apreciază cine are anumite standarde profesionale şi de moralitate dintre cei care fac politică."

"Aveţi drepturi egale cu toate celelalte organizaţii şi trebuie să aveţi şi obligaţii egale cu celelalte organizaţii. N-o să cerem chiar în Harghita să luaţi 40% din vot, dar în celelalte judeţe din care scădem populaţia de etnie maghiară trebuie să vă impuneţi şi să aveţi aceleaşi standarde de performanţă cu celelalte judeţe din ţară. Vreau să nu mai aveţi mentalitatea asta de nedreptăţiţi (organizaţiile din Ardeal şi Banat - n. red.). Nu mai sunteţi dezavantajaţi, eu cred foarte mult că o reprezentare corectă a dumneavoastră este absolut necesară, dar veţi avea exact aceleaşi obligaţii ca celelalte organizaţii", le-a transmis Ponta.

Preşedintele PSD i-a avertizat că nu mai au mult timp până la alegeri şi că până în primăvara anului viitor vor trebui să propună candidaţi cel puţin pentru consiliile judeţene, Primăria municipiului reşedinţă de judeţ şi Parlament. "Problema dumneavoastră este să scoateţi liderii, lideri care să folosească acest potenţial politic al partidului, pentru că altfel se va pierde acest potenţial şi la alegerile locale nu-l vom folosi. Aveţi obligaţia să veniţi cu oameni care să folosească acest potenţial politic şi care eventual să aducă ceva în plus faţă de potenţialul politic. Asta înseamnă dezvoltarea resursei umane."

Ponta le-a reamintit liderilor locali că războiul se dă cu PDL şi cu Traian Băsescu şi a precizat pentru presă că "e nevoie în fiecare zi să le amintim cine este duşmanul": "Cei de la PDL încep să uite că sunt de la PDL, încep să vorbească că ei sunt primari, că ei sunt preşedinţi de consilii judeţene, nu mai vorbesc de PDL, nu mai au culoare portocalie, încep din ce în ce mai mult să se spele pe mâini de partid, nu-l mai cunosc pe Boc, nu mai ştiu exact ce se întâmplă la Bucureşti. Dar dumneavoastră trebuie să le spuneţi în continuare că Boc şi PDL-ul sunt la guvernare prin votul lor şi nu trebuie să-i lăsaţi să se derogheze de răspundere". Preşedintele PSD a dat şi un exemplu din teritoriu, cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, care a demisionat din toate funcţiile deţinute în PDL.

×
Subiecte în articol: politic