Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei şi candidat pentru un al patrulea mandat, afirmă că a realizat tot ceea ce a promis în 2004, ba chiar mai mult, considerînd că realizările sale de pînă acum reprezintă principalul atu pe care îl are la aceste alegeri.
Jurnalul Naţional: Domnule Ciuhandu, a trecut mai bine de o săptămînă de campanie electorală. Cum ar caracteriza candidatul Gheorghe Ciuhandu acest început?
Gheorghe Ciuhandu: Prima săptămînă a fost una mai liniştită. Momentan – şi am sesizat acest lucru la toate partidele –, prima săptămînă pare a fi mai degrabă una de pregătire. Nu s-au folosit foarte multe resurse, nici nu au fost foarte multe evenimente de campanie – doar cîteva întîlniri şi dezbateri sau prezenţe în emisiuni televizate. Oricum, sînt convins că lucrurile nu vor rămîne la fel pînă la sfîrşitul campaniei.
Mai au priză la electorat strategiile, sloganurile de acum patru ani?
Nu au cum să aibă. Timişoara în aceşti patru ani a evoluat, miza alegerilor locale este alta. În ceea ce mă priveşte, eu vin cu alte sloganuri, am şi o altă strategie de campanie, dar la baza acestora stă tot o ofertă realistă, la fel ca în 2004. Nu promit timişorenilor ceva ce nu sînt sigur că pot să realizez. Acesta este, de altfel, motivul pentru care nu se prea poate spune că sînt neîmpliniri ale mandatelor mele. În general, am realizat aproape tot ceea ce am promis, iar pe unele domenii de activitate am realizat chiar mult mai multe. Este adevărat, am văzut că acum unii se folosesc de strategia cu care am cîştigat alegerile din 2004, mi-au preluat şi o parte din mesaje – dar sînt convins că lumea nu le-a uitat şi cei care se pretează să îşi construiască o campanie în Timişoara în 2008 pe baza campaniei de succes a PNŢCD din 2004 nu vor trage mari foloase de pe urma acestei strategii. Aici aş vrea să mai punctez un lucru: sîntem 12 candidaţi la Primăria Timişoarei în acest an. Spre marea mea dezamăgire, la nici unul dintre contracandidaţii mei nu am văzut o ofertă realistă pentru timişoreni. Am auzit tot felul de poveşti, dar nu am văzut nimic concret. Promisiuni de genul oferirii de bani pentru medicamente sau a creşterii pensiilor nu cred că pot să aibă vreun efect, atît timp cît lumea ştie că aceste lucruri nu ţin de primar.
S-au schimbat atitudinea, aşteptările electoratului timişorean comparativ cu 2004?
Bineînţeles. La fel cum ziceam şi mai devreme, Timişoara a evoluat în aceşti patru ani şi, alăturat acestei evoluţii, au crescut şi pretenţiile timişorenilor. Electoratul din Timişoara oricum este obişnuit ca oraşul lui să fie în frunte, să se facă tot ce este mai bun pentru oraş. Electoratul timişorean a fost întotdeauna unul exigent, unul care nu a aplecat urechea la promisiuni care nu aveau acoperire în realitate. Acest lucru este la fel şi în 2008, poate doar exigenţele au crescut. Timişorenii vor ca Timişoara să fie un oraş cu adevărat european, şi nu vor vota decît cu cei care garantează că pot aduce Europa în Timişoara.
Contactul cu electoratul, constatările din teren v-au determinat să schimbaţi ceva în strategia dvs. electorală?
Fiind primar al Timişoarei de trei mandate, contactul meu cu electoratul nu se rezumă la această primă săptămînă de campanie. De 12 ani încoace, eu mă întîlnesc zilnic cu timişorenii. Cunosc problemele lor, cunosc doleanţele lor, ştiu ce trebuie să facem, ştiu cum trebuie să facem şi ştiu ce putem să facem. În aceste condiţii, o săptămînă de campanie nu are cum să ducă la schimbarea unei strategii construite pe o experienţă acumulată în 12 ani şi pe cunoaşterea unor probleme reale, nu pe inventarea unora doar de dragul campaniei.
Care este punctul dvs. forte sau ce anume credeţi că face diferenţa între dvs. şi contracandidaţii dvs.?
Cred că punctul meu forte îl reprezintă tocmai realizările mele. Timişorenii ştiu că nu i-am minţit niciodată şi că am realizat întotdeauna ceea ce am promis. Timişorenii ştiu unde a ajuns astăzi Timişoara, şi ştiu datorită cui a ajuns să fie cel mai important oraş din ţară, după Capitală. În plus, nu mi-am arogat niciodată meritele pentru realizări de unul singur – întotdeauna, la baza a ceea ce am făcut a stat o echipă. Faptul că am avut această echipă şi susţinerea timişorenilor sînt principalele motive pentru care am reuşit să creştem Timişoara la nivelul ei de astăzi.
Credeţi în blaturi la aceste alegeri, aşa cum profeţea deunăzi preşedintele Băsescu?
Nu cred în profeţiile preşedintelui Băsescu, la fel cum nu cred că la Timişoara se pune problema unor blaturi. Politica în Timişoara este, totuşi, puţin mai altfel decît cea de pe malurile Dîmboviţei, chiar dacă există unii care încearcă să copieze cu orice preţ modelul de la centru.
Vă aşteptaţi la un tur doi la Primăria Timişoarei?
Mă voi strădui să nu existe un tur doi. Avem multe proiecte demarate şi trebuie să le continuăm – nu este cazul să pierdem încă două săptămîni pentru un al doilea tur.