x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică GIP acuză iar SRI - Originale pentru acuzaţiile de poliţie politică

GIP acuză iar SRI - Originale pentru acuzaţiile de poliţie politică

de Jurnalul National    |    01 Oct 2007   •   00:00

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a dat publicităţii luni originalele celor două adrese ale SRI referitoare la Norica Nicolai şi PNL, precum şi incă două adrese ale Serviciului referitoare tot la PNL şi la intenţia PSD de a-l inlocui pe Victor Ponta din funcţia de secretar al Camerei.
• Ponta: "Adresa GIP, o chestie neserioasă"

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a dat publicităţii luni originalele celor două adrese ale SRI referitoare la Norica Nicolai şi PNL, precum şi incă două adrese ale Serviciului referitoare tot la PNL şi la intenţia PSD de a-l inlocui pe Victor Ponta din funcţia de secretar al Camerei.

Cele două noi adrese aparţin tot Grupului de Evidenţă din SRI, condus de Vasile Stanciu.

Una dintre adresele noi pe care le dă publicităţii GIP, condus de Mugur Ciuvică, are următorul conţinut: "Domnule Director, Informaţia prezentată se referă la intenţia PSD de a-l inlocui pe Victor Ponta din funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor".

Cealaltă adresă are următorul conţinut: "Domnule Director, Informaţia prezentată se referă la unele intenţii ale PNL". Această adresă este vizată şi semnată de prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi este datată 21 octombrie 2005.

GIP aminteşte că in 23 septembrie a publicat două adrese ale Grupului de Evidenţă din cadrul SRI, care demonstrau că "SRI spionează un partid politic parlamentar şi un senator al Romăniei".

GIP susţine că, in 24 septembrie, directorul SRI, George Maior, "a minţit" in faţa Comisiei parlamentare de control al SRI şi in faţa opiniei publice, declarănd că «nu au existat monitorizări asupra senatorului Norica Nicolai sau asupra unui partid politic oricare ar fi acela» şi că respinge «orice prejudecată sau judecată referitoare la acţiuni de poliţie politică, monitorizări de partide ce ar fi imputate serviciului». In plus, directorul SRI, a solicitat un termen de 7 zile pentru a prezenta rezultatele unei anchete interne referitoare la documentele publicate de GIP.

George Maior a recunoscut, totuşi, existenţa in SRI a "Grupului de Evidenţă", unitate ce se ocupă de ofiţerii acoperiţi ai Serviciului, se mai arată in comunicat.

Pe de alta parte, SRI a incercat să intoxice presa furnizănd informaţii potrivit cărora adresele s-ar referi la simple analize de presă sau la intălniri cu spioni ruşi sau punănd la indoială autenticitatea documentelor prezentate de GIP, adaugă sursa citată.

GIP precizează că, in momentul in care a intrat in posesia documentelor prezentate in data de 23 septembrie, a avut "o inţelegere" cu sursele sale. "Potrivit acestei inţelegeri, in cazul in care SRI va nega faptul că face poliţie politică, va tergiversa răspunsul sau va pune la indoială autenticitatea adreselor, GIP va fi in măsură să prezinte atăt originalele celor două adrese, căt şi noi dovezi ale faptului că SRI face poliţie politică", se mai arată in comunicat.

Grupul de Investigaţii Politice consideră că toate cele 4 adrese demonstrează că SRI face poliţie politică.

"Directorul SRI a minţit cănd a declarat că serviciul nu monitorizează partide şi oameni politici. Dimpotrivă, documentele pe care le publicăm dovedesc că Grupul de Evidenţă, unitatea din SRI responsabilă de ofiţerii acoperiţi, spionează partide politice şi parlamentari romăni", consideră GIP.

Grupul adaugă că adresa referitoare la Victor Ponta este "căt se poate de grăitoare": "In acest caz, Grupul de Evidenţă realizează o informare despre dispute interne din PSD. (Victor Ponta a fost schimbat de PSD din funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor in septembrie 2006). In plus, schimbarea din funcţie a unui secretar al Camerei Deputaţilor, este un fapt politic banal, ce ţine de funcţionarea acestei instituţii (membrii Birourilor Permanente sunt aleşi, din 6 in 6 luni, la inceputul fiecărei sesiuni parlamentare). Dacă Grupul de Evidenţă monitorizează pănă şi asemenea schimbări de rutină, este clar că SRI supraveghează permanent intreaga clasă politică din Romănia".

In opinia GIP, poliţia politică este o practică a Serviciului Romăn de Informaţii ca instituţie, nefiind vorba despre "episoade izolate".

"Una dintre adresele pe care le publicăm azi este datată 21 octombrie 2005, ceea ce demonstrează că Grupul de Evidenţă din SRI spionează partidele şi liderii politici de cel puţin doi ani. Pe de altă parte, toate cele 4 adrese sunt oficiale, fiind semnate de şeful Grupului de Evidenţă, generalul Vasile Stanciu. Adresele insoţesc materiale pe care acesta le prezintă unuia dintre directorii SRI. Cele două adrese referitoare la "intenţiile" PNL sunt vizate şi semnate de Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Una dintre adrese poartă ştampila instituţiei", se mai arată in comunicat.

GIP susţine că activitatea de poliţie politică a SRI este coordonată de doi "apropiaţi" ai preşedintelui Traian Băsescu: generalul de brigadă Vasile Stanciu, cel care, in calitate de "şef al Grupul de Evidenţă", semnează cele patru adrese şi Florian Coldea, prim-adjunctul SRI care vizează şi semnează două dintre adrese.

"Beneficiarul acţiunilor de poliţie politică ale SRI este preşedintele Traian Băsescu. Pe fiecare dintre adresele originale există o apostilă scrisă de mănă şi semnată care indică in modul cel mai clar destinatarul final al materialelor SRI. Este vorba despre preşedintele Romăniei, Traian Băsescu. Notele de la SRI pe care preşedintele Băsescu le citeşte zilnic se referă, aşadar, la «afirmaţiile» şi «intenţiile» parlamentarilor şi ale partidelor politice. In calitate de beneficiar,preşedintele Romăniei este şi complicele SRI in activitatea de poliţie politică a acestei instituţii. Deşi ştia foarte bine care sunt materialele la care se referă adresele publicate de GIP in 23 septembrie şi ar fi avut ocazia să se delimiteze de acţiunile SRI, preşedintele Băsescu a tăcut timp de o săptămănă, incercănd, alături de SRI, să acopere acest scandal", adaugă sursa citată.

In opinia GIPş George Maior trebuie să vină la Comisia parlamentara de control al SRI nu doar cu un raport de anchetă, ci şi cu demisia sa şi a primului-adjunct Florian Coldea.

Grupul de Investigaţii Politice solicită extinderea anchetei Comisiei parlamentare şi asupra modului in care preşedintele Băsescu se foloseşte de acţiunile de politie politică ale SRI.

GIP anunţă că marţi va depune cele patru documente la Comisia parlamentară de control al SRI.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a publicat, in 23 septembrie, două documente care ar demonstra că SRI spionează PNL şi pe senatorul liberal Norica Nicolai, respectiv două adrese de insoţire ale unor materiale realizate de Grupul de Evidenţă din cadrul SRI, semnate de generalul Vasile Stanciu.

Intr-un comunicat intitulat "SRI face poliţie politică", Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, se arată că adresele insoţesc materiale pe care Stanciu le prezintă unuia dintre directorii SRI.

Prima adresă, prezentată de GIP in facsimil, are următorul conţinut: "Domnule Director, Informaţia prezentată se referă la unele afirmaţii ale senatorului PNL Norica Nicolai" şi este semnată de generalul de brigadă Vasile Stanciu in calitate de "Şef al Grupului de Evidenţă".

Potrivit comunicatului, adresa este o dovadă a faptului că SRI urmăreşte un parlamentar romăn - pe senatorul liberal Norica Nicolai, folosind pentru aceasta mijloace specifice serviciilor secrete. Conţinutul adresei este explicit: "Grupul de Evidenţă" condus de generalul Stanciu a descoperit şi prezintă o "informaţie" referitoare la "unele afirmaţii" ale Noricăi Nicolai. Este vorba, aşadar, de afirmaţii ale senatorului pe care agenţii SRI le-au aflat şi despre care au considerat necesar să-şi informeze superiorii.

Cea de a doua adresă, dată publicităţii de GIP, are următorul conţinut: "Domnule Director, Vă prezentăm un material referitor la intenţia Partidului Naţional Liberal de a coagula un «pol de dreapta liberal» in Republica Moldova, precum şi reacţii după recenta declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la «aderarea Republicii Moldova la UE»".

Adresa este semnată de acelaşi general Vasile Stanciu, este datată 20 iulie 2006, este ştampilată, vizată şi semnată de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.

GIP susţine că adresa este o dovadă a faptului că SRI monitorizează un partid politic parlamentar, generalul Stanciu spunănd explicit că materialul pe care il transmite directorului SRI se referă la o "intenţie" a PNL şi anume aceea de "a coagula un pol de dreapta liberal" in Republica Moldova.

Mugur Ciuvică arată că generalul Vasile Stanciu este o veche cunoştinţă a preşedintelui Traian Băsescu din perioada in care acesta din urmă se afla la Anvers.

La inceputul lunii septembrie 2006, in presă au apărut documente potrivit cărora Vasile Stanciu ar fi fost ofiţer sub acoperire al Securităţii in Belgia, in perioada in care actualul preşedinte a lucrat la Anvers (1987 - 1989). In urma acestor dezvăluiri, Traian Băsescu a recunoscut public că il cunoaşte pe Vasile Stanciu din perioada in care se aflau amăndoi in Belgia, iar in 2 octombrie 2006, la o lună de la izbucnirea acestui scandal, preşedintele Băsescu l-a trecut in rezervă pe generalul SRI Vasile Stanciu, precizează preşedintele GIP.

Preşedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a declarat, in urmă cu o săptămănă, intr-o conferinţă de presă, că documentele GIP se referă la perioada in care la conducerea SRI se afla Radu Timofte şi că va cere SRI originalele documentelor, materialele anexate, urmănd să discute cu aceia care le-au elaborat.

Directorul SRI George Maior a declarat, in urmă cu o săptămănă, după audierea in comisia SRI, că nu poate confirma sau infirma autenticitatea documentelor prezentate de GIP şi că Serviciul a inceput o anchetă internă, care va dura o săptămănă.

Fostul director al SRI Radu Timofte a declarat, pentru PRO TV, că, in perioada in care el a condus Serviciul, SRI nu a urmărit nici un parlamentar şi nici un partid politic. "Pănă in 20 iulie 2006, cănd am predat comanda SRI, nici PNL, nici un alt partid, nici Norica Nicolai sau alt parlamentar nu au fost urmăriţi şi nu au făcut obiectul unei supravegheri de partea SRI", a declarat Timofte.



×