x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gorghiu: Era de datoria liberalilor să depună o moţiune de cenzură

Gorghiu: Era de datoria liberalilor să depună o moţiune de cenzură

29 Sep 2015   •   23:31
Gorghiu: Era de datoria liberalilor să depună o moţiune de cenzură

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a explicat, marţi seară, la Realitatea TV, că moţiunea de cenzură "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", iniţiată de liberali, nu a pornit dintr-un calcul aritmetic al partidului din care face parte, menţionând că era de datoria liberalilor să depună această moţiune chiar dacă istoria a arătat că din 1990 până astăzi doar două asemenea moţiuni au fost votate şi şi-au atins scopul.

''Publicul înţelege că o moţiune de cenzură nu poate fi privită din perspectivă aritmetică. (...) Această moţiune de cenzură era obligaţia PNL să fie făcută la momentul la care Victor Ponta a fost trimis în judecată. Da, dacă stăteam să gândim cum este mai bine tactic pentru capitalizarea votului, mai bine pentru scorul PNL probabil că stăteam şi analizam dacă este sau nu momentul oportun. (...) Să luăm din '90 încoace moţiunile de cenzură. Au tot fost zeci de moţiuni de cenzură. Ştiţi câte au fost votate şi au dus la schimbarea guvernului? Două. În 2009 şi în 2012, când vorbim de o majoritate care era foarte fragilă. (...) Oare simpatizanţii pe care îi invocaţi ne-ar fi iertat vreo secundă dacă n-am fi făcut acest demers', a spus Gorghiu.

Aceasta a precizat că liderii PNL au discutat, în perioada premergătoare depunerii moţiunii, şi au ajuns la concluzia că partidul trebuie să facă dovada faptului că este condus după o serie de principii. Dintre acestea face parte, după cum a explicat Gorghiu, şi apărarea imaginii ţării.

'Nu vrem să vedem o Românie cu un prim ministru inculpat trimis în judecată. Nu pentru că Victor Ponta ar fi vinovat. Nu eu, nu Vasile Blaga, nu colegii mei din PNL sau alte partide decid acest lucru. Însă noi nu putem să ne uităm ca nişte spectatori timoraţi când un prim ministru afectează imaginea României', a spus copreşedintele liberal.

Aceasta a recunoscut, referindu-se la faptul că moţiunea de cenzură votată marţi în Parlament nu a acumulat numărul necesar de voturi, că PNL a înregistrat un eşec, dar a precizat că este doar un 'eşec de etapă', deoarece 'războiul' cu PSD va fi unul lung şi de uzură.

Gorghiu a mai spus că liberalii vor relua acest demers şi o nouă moţiune de cenzură va fi depusă peste câteva luni, în primăvară. Liderul liberal a precizat că dincolo de faptul că nu a trecut, moţiunea a generat dezbateri, lucru foarte normal într-o societate democratică.

'Mă bucur că am generat dezbatere cu această moţiune de cenzură pentru că într-adevăr văd polarizarea pro-contra şi e un lucru firesc într-o societate democratică. Dar am auzit replici de genul 'moţiunea de cenzură trebuia să fie făcută pe teme economice, sunt singurele care contează'. Fals. Mie îmi spune Constituţia, în articolul 113 dacă nu mă înşel, că Parlamentul, în şedinţa Camerelor reunite, vine să dea încredere sau să retragă încrederea. Pot să o fac pe teme economice, cum pot să o fac pe teme care ţin de credibilitatea României. (...) Pentru că moţiunea de astăzi nu a fost despre Victor Ponta, moţiunea de astăzi a fost despre ideea de responsabilitate la nivelul de conducere al clasei politice şi al statului', a mai spus Alina Gorghiu. 

Agerpres

×
Subiecte în articol: alina gorghiu