Deputatul PNL Alina Gorghiu a afirmat joi că PNL și USL vor analiza cât se poate de urgent dacă referendumul pentru revizuirea Constituției mai poate fi organizat concomitent cu prezidențialele, în contextul deciziei Curții Constituționale în cazul Legii referendumului, informează agerpres.ro.
"Este o decizie care nu putea fi în alt sens. Măcar de data aceasta CCR a fost consecventă cu hotărârile sale anterioare și evident că se va analiza cât se poate de urgent în PNL și USL dacă mai poate avea loc, din punct de vedere al calendarului electoral, referendumul pentru revizuirea Constituției odată cu alegerile prezidențiale. Eu mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple. Sunt convinsă că voință politică există, pentru că este păcat ca USL să abandoneze un proiect cu care a mers în campania electorală, un proiect extrem de important pentru cetățenii României, acela de a îmbunătăți funcționarea instituțiilor din România", a declarat Alina Gorghiu.
Deputatul liberal a criticat faptul că judecătorii constituționali s-au pronunțat în acest caz abia acum.
"Nu este o decizie a CCR care să mă bucure. Spun asta că a făcut suficient rău trăgând de timp astfel încât să se pună problema lipsei de timp pentru organizarea în același timp a referendumului pentru revizuirea referendumului pentru revizuirea Constituției suprapus peste alegerile prezidențiale. Gândiți-vă că legea este o lege pe care Parlamentul a adoptat-o și a votat-o încă din luna mai a acestui an și mi se pare inadmisibil ca pentru o lege votată de Parlament să existe atâtea proceduri, para-proceduri, întoarceri și contestări încât să nu poți să respecți voința poporului la un anumit referendum", a spus Gorghiu.
Curtea Constituțională a respins, joi, cu majoritate de voturi sesizarea președintelui Traian Băsescu privind modificările aduse Legii referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscriși în liste.
Decizia CCR este definitivă și general obligatorie urmând ca legea să fie transmisă șefului statului pentru promulgare.
Astfel, se aplică soluția dată în iunie de Curte, potrivit căreia reducerea pragului de prezență la 30% este constituțională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.
În 23 octombrie, CCR a amânat discuțiile din imposibilitate de constituire a completului de judecată.