x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Greii PDL analizează varianta boicotului referendumului. Mai micii din PDL o cer de-a dreptul

Greii PDL analizează varianta boicotului referendumului. Mai micii din PDL o cer de-a dreptul

20 Iul 2012   •   18:08
Greii PDL analizează varianta boicotului referendumului. Mai micii din PDL o cer de-a dreptul

Tot mai multi membri PDL iau in calcul varianta boicotului referendumului din 29 iulie, in ciuda mesajului public al presedintelui suspendat, Traian Basescu, care a chemat romanii la vot.

Printre greii din PDL care spun ca nu vor vota pe 29, sau indeamna pe altii sa nu o faca se numara Theodor Paleologu si Cezar Preda.

"Eu unul nu ma duc. Clar nu ma duc. Daca reuseste cineva sa ma convinga pana la referendum, atunci bravo lui. Dar avand in vedere ceea ce imi spun oamenii pe strada despre cum percep ei ce se intampla, cum as putea sa merg?", a declarat Teodor Paleologu, pentru RTV.NET.

Pe de alta Parte, Cezar Preda a afirmat ca, desi el unul va merge la vot, nu-i poate indemna pe cetateni sa faca acelasi lucru.

"Cetateanul roman e total bulversat de dezbaterile pe televiziuni si in presa facute de politicieni, analisti si jurnalisti. Nu va mai sti daca sa voteze da sau nu pentru ca nu stie ce urmeaza sa se intample dupa aceea. Oamenii se intreaba daca vor fi scumpiri, daca vor avea cu ce sa plateasca ratele, daca isi vor mai lua pensia. Din acest referendum cei mai sifonati vor iesi cetatenii, nu politicienii. E o ipocrizie fara margini a celor doi, Ponta si Antonescu. Eu am fost mereu la vot din 1990, dar acum nu am sa invit pe nimeni la vot pentru ca eu nu invit romanul ca cineva sa-l pacaleasca. Eu vreau ca Traian Basescu sa-si termine mandatul si apoi ne alegem alt presedinte", a spus Cezar Preda.

Mai rezervat, prim-vicepresedintele PDL, Cristian Preda spune ca optiunea boicotului este luata in calcul, insa nu s-a ajuns inca la o decizie in partid, in acest sens.

"Exista tentatia boicotului. Pot sa va confirm acest lucru. Aceasta tentatie este cu atat mai mult afirmata cu cat vedem fragilitatea sistemului legal si imprevizibilitatea cadrului de joc", a declarat Cristian Preda.

In teritoriu, insa, tentatia boicotului s-a transformat deja in decizie. Presedintele Consilului Judetean Alba, Ion Dumitrel (PDL) a indemnat cetatenii sa stea la umbra sau la plaja, in ziua referendumului.

"In ceea ce ma priveste, va spun ca nu ma duc la vot. Nu ma duc, pentru ca nu vreau ca votul meu sa contribuie la indreptarea Romaniei catre Rusia. Mie nu imi place nici Putin, nici Voronin si nici Ponta si Antonescu, care nu respecta regulile. Avem de a a alege din doua situatii: de a trai occidental sau ca rusii", a declarat Ion Dumitrel.

"Celor care cred in mine le spun sa stam acasa la umbra, ca sa putem repara ce au stricat Ponta si Antonescu. E mai bine sa stam acasa la umbra sau sa mergem cu copiii la plaja. Nu il cred pe Basescu cel mai bun din lume, dar cu siguranta este peste Ponta si Antonescu. Este singurul conducator de la varful Romaniei care poate da justitiei libertate sa isi faca treaba. Numai astfel putem sa ajutam Romania, putem sa reparam urgent ce au stricat Ponta, Antonescu si cativa de langa ei, in aceste saptamani", a declarat Dumitrel.

Vederile lui Dumitrel sunt impartasite si de deputatul PDL de Alba, Clement Negrut.

"Daca mergem la vot giram ilegalitatile Guvernului USL. Nu stim cum va fi interpretat referendumul a doua zi. Daca referendmul urmeaza calea legala a Curtii Constitutionala nu au cum sa stranga numarul necesar de cetateni pentru a fi validat", a declart parlamentarul.

Si senatorul PDL de Ilfov, Iulian Urban, indeamna oamenii sa nu voteze la referendum. Mai mult, Urban propune ca in cazul in care la urne nu se prezinta 50% plus unu din cetatenii cu drept de vot, costurile referendumului sa fie suportate de cei 256 de parlamentari care au votat suspendarea lui Traian Basescu.

"Eu cred ca indiferent de ce zice Traian Basescu, noi cei de la PDL trebuie sa invitam la boicotarea acestui referendum pentru ca nu e normal ca de cate ori se trezeste Felix ca vrea sa il dea jos pe presedinte poporul trebuie sa vina la vot. Si as mai propune ceva: ca toate costurile referendumului, in cazul in care nu vin la vot 50% plus 1, sa fie imputate pe baza de proces, celor 256 de parlamentari care au votat pentru organizarea lui. Daca nu se valideaza referendumul, suma sa se imparta in mod egal parlamentarilor care au votat pentru suspendare, sa plateasca fiecare din buzunare", a scris Urban pe blogul personal.

Indemnul la boicotul referendumului a fost preluat si de societatea civila, cu sprijinul PDL. Este cazul Societatii Timisoara, care va organiza mai multe marsuri si dezbateri, adunarile urmand sa fie facute intr-un sediu pus la dispozitie de PDL.

"Am inceput sa luam atitudine pentru protejarea democratiei, cu o promenada civica. Am adunat mai multe personalitati sa inauguram Amfiteatrul Civic, realizat cu sprijinul PDL, dar noi nu spunem ca suntem sau nu suntem de acord cu ideile PDL. Ei ne dau doar infrastructura, noi am decis sa cerem boicotarea referendumului", a declarat Daniel Vighi, vicepresedintele Societatii Timisoara.

×