x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Greii PDL pornesc războiul cu premierul Ungureanu. Elena Udrea îl atacă pe şeful Executivului şi cere demisia ministrului Leonard Orban

Greii PDL pornesc războiul cu premierul Ungureanu. Elena Udrea îl atacă pe şeful Executivului şi cere demisia ministrului Leonard Orban

de Gabriela Antoniu    |    13 Mar 2012   •   21:00
Greii PDL pornesc războiul cu premierul Ungureanu. Elena Udrea îl atacă pe şeful Executivului şi cere demisia ministrului Leonard Orban

Nemultumiti ca seful Exedcutivului se amesteca in treburile unor ministere si da directive cand nu e cazul, greii PDL, retrasi din ministerele Guvernului Boc, au pornit atacul impotriva premierului Ungureanu. Potrivit unor surse politice, ofensiva lor este cu atat mai apriga cu cat Ungureanu are sustinerea totala a presedintelui Basescu si pregateste schimbarea "pupililor" a doi grei din PDL: ministrul Educatiei, Catalin Baba, sustinut de liderul partidului, Emil Boc, si ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, proteja­tul Ancai Boagiu.

Ungureanu si abordarile de rea-credinta
Prima care iese la rampa este lide­rul PDL Bucuresti, Elena Udrea. Ea a declarat ieri ca se asteapta de la premierul Ungureanu si de la membrii Guvernului sa nu aiba abordari "de rea credinta", de tipul unor jurnalisti de la Antena 3. "Referitor la bazinele de inot, ma astept ca membrii Guvernului, primul-ministru, sa nu aiba abordari de tipul unor jurnalisti de la Antena 3. Trebuie sa stii foarte bine subiectul, altfel risti sa vorbesti... Din ceea ce a spus (n.r. ? Mihai Razvan Ungureanu) reiesea ca nu stia foarte bine subiectul. Era normal, era de doua saptamani prim-ministru, dar tocmai de aceea trebuie mai multa rigoare, pentru ca riscul este sa ai abordarile unor persoane care vorbesc cu rea credinta", a declarat Udrea pentru Mediafax. Ea a explicat ca atunci cand a venit la minister a gasit zece astfel de bazine in faza de contractare sau platite si doar pentru o parte dintre ele a dat ordin de incepere a lucrarilor, aratand ca in mandatul sau s-au licitat trei bazine de inot. Ea a spus ca PDL i-a acordat o mare incredere si un mare sprijin lui Ungureanu, pentru ca Guvernul Boc nu a plecat din cauza ca nu a performat. "Nu, dimpotriva, Guvernul Boc si-a facut treaba, a reusit sa lase Romania pe crestere economica, anul trecut am avut una dintre cele mai bune cresteri economice din Europa, a luat masurile cele mai apreciate. Tari ca Italia, Spania, Grecia abia acum iau masurile pe care noi le-am luat de-acum doi ani, deci Guvernul Boc a facut ce trebuia facut, cu toate costurile de imagine si electorale. Dar a venit momentul cand a trebuit sa lase locul unui guvern mai popular, unor oameni mai putin uzati, si s-a gasit aceasta formula, ne-am retras toti pentru a-i da noului premier posibilitatea de a avea o echipa neerodata, iar acum este randul premierului sa atinga obiectivele pe care acest guvern si le-a propus si pe care partidul le-a propus acestui guvern", a afirmat Udrea. Liderul PDL crede ca premierul Ungureanu va trebui sa continue cresterea economica, va trebui sa creasca rata de absorbtie a fondurilor europene si sa genereze in continuare locuri de munca, iar daca va face acest lucru "se poate ca­lifica pentru orice, inclusiv pentru candidatura la Cotroceni".

Dupa Ungureanu, urmatorul luat in catare a fost ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, despre care a spus ca ar trebui sa isi dea demisia daca nu va reusi sa convinga Comisia Europeana sa distribuie banii necheltuiti de la alte programe catre reabilitarea termica a locuin­telor. "Initial, discutia era ca banii sa fie redistribuiti in luna martie. Ca urmare, ne-am luptat si am avut dis­cu­tii cu Comisia Europeana si acum aflu ca ministrul Orban ar fi spus ca nu mai este asa de sigur ca acesti bani pot veni. Daca domnul Orban nu reuseste sa convinga Comisia Europeana ca acesti bani pot veni, dupa mine, ar trebui sa-si dea demisia. Daca nu reuseste sa convinga Comisia Europeana sa dea acesti bani pentru reabilitare termica... De aia avem ministru pentru Afaceri Euro­pene, ca sa se lupte ca aceasta pro­punere argumentata a Romaniei sa fie acceptata. Daca infiintezi un asemenea minister, trebuie sa vezi cum gradul de absorbtie creste spectaculos, or lucrul acesta nu s-a intamplat. Deci pana la urma trebuie sa fie un criteriu de evaluare a performantei unui ministru", a spus Udrea.

De ce a scos-o Frunzaverde din Guvern
Fosta ministra nu l-a iertat nici pe prim-vicepresedintele PDL, Sorin Frunzaverde, acuzandu-l ca a intrat in conflict cu ea, nemultumit ca l-a schimbat din functie pe directorul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) din Caras-Severin. Udrea a afirmat ca a vrut sa depolitizeze ISC, motiv pentru care l-a preluat la mi­nisterul pe care il conducea, argumentand ca MDRT este autoritate in ceea ce priveste constructiile. Ea a explicat ca nu a fost de acord ca prin­tre cei opt directori regionali sa mai existe vreunul dintre vechii sefi ai institutiei si a decis organizarea unui concurs pentru ocuparea posturilor. "Ceea ce, cu siguranta, i-a nemul­tu­mit pe unii dintre colegii mei. O situa­tie de genul acesta si care a avut si semnale publice, adica s-a si vazut disputa, neintelegerea dintre mine si Frunzaverde la un anumit moment", a mai spus Udrea. Ea explicat ca la Caras-Severin au fost anumite pro­bleme, dupa ce ministerul a decis sa demoleze constructiile ilegale, iar inspectoratul de stat local nu a ajutat la acest demers.
"A reiesit ca nu ne-au ajutat sau, de fapt, ne-am incurcat in urma acelor controale. Ca urmare am hotarat demiterea directorului ISC de acolo, un lucru care sigur l-a nemultumit pe colegul meu Sorin Frunzaverde, iar ulterior, cand a avut ocazia, desigur a tinut sa ma scoata dintre ministrii performanti din Guvern", a mai spus fosta ministra.

"Toata lumea se intreaba de ce am mai mult"
Si ca sa arate ca are curaj, Elena Udrea a anuntat ca, desi a trecut in ultimii ani in viata politica prin multe situatii jenante si umilitoare pentru o femeie, nu s-a gandit niciodata sa se retraga.
"Toate femeile din politica au genti si pantofi. Au fost vremuri cand am avut o singura pereche de pantofi, aceeasi pereche, zi de zi. Pe vremea aia nimeni nu ma intreba daca am nevoie de a doua pereche. Acum, ca am mai mult de o pereche, toata lumea se intreaba de ce am mai mult. Imediat unei femei ii este judecata si pusa pe tapet viata privata, ceea ce nu se intampla in cazul unui barbat. Deci o femeie este supusa la nenumarate umilinte publice suplimentar fata de barbati. Au fost fotografii care s-au facut, mizerii, lucruri vulgare care s-au scris despre mine pornind de la faptul ca sunt femeie, au analizat anumite fotografii, au folosit un limbaj nepermis nicaieri, nici cu o femeie care sa zicem ca nu face politica", a spus Udrea.
"Cred ca asta ii innebuneste pe foarte multi. Cat o sa cred despre mine ca sunt un om care vrea sa faca lucrurile cu buna credinta, o sa raman in politica, spre disperarea unora", a mai spus ea.

Liviu Costache ar putea sa ii ia locul Danielei Draghia la CNADNR
Razboiul greilor din PDL cu Ungureanu a ajuns si in Palatul Victoria. In urma sedintei de guvern de ieri, se lua in calcul demiterea Danielei Draghia din functia de director al Companiei Nationale de Drumuri, companie aflata in subordinea Ministerului Transporturilor. Surse din Guvern au afirmat ca motivul ar fi managementul defectuos al deszapezirii drumurilor nationale. Pe de alta parte, surse din Ministerul Transporturilor sustin ca directorul CNADNR ar fi cercetat pentru licitatiile de pe Coridorul IV paneuropnean. Pe coridorul IV au fost atribuite anul trecut aproapte toate tronsoanele. Blocat in acest moment este lotul 2 al autostrazii Timisoara Lugoj nu are constructor. Practic, in urma licitatiei CNADNR a fost ales un castigator, iar instanta a dat castig de cauza altui constructor. Multe nume sunt vehiculate pentru ocuparea postului de condu­cere din CNADNR: de la fosti directori care au ocupat functii diverse in Ministerul Transporturilor si pana la nume din Consi­liul general al Municipiului Bucuresti. Cel mai interesant nume vehiculat pentru acest post este chiar al fostului director al CNADNR, Liviu Costache, demis de catre minis­trul Transporturilor, Anca Boagiu. La vremea respectiva acesta a plecat din functie pe motiv de ma­nagement defectuos si de blocare nejustificata a mai multor proiecte. De altfel, nici unul dintre directorii CNADNR nu au plecat fara scandal din functie. Nici Dorina Tiron nu a fost demisa fara scandal. La randul ei, a fost acuzata de management defec­tuos si de proasta gestionare a situatiei de la drumuri. La acea vreme se vorbea si despre un raport al Curtii de Conturi care nu a fost insa facut public. Potrivit mai multor informatii din presa, propunerile ar urma sa fie facute dinspre organizatiile PDFL Bucuresti, Arad sau Bistrita Nasaud. (Iulia Barbu)

×