x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Grupul care conduce Parlamentul Uniunii

Grupul care conduce Parlamentul Uniunii

02 Iun 2005   •   00:00

Partidul Popular European si Democratii Europeni (grupul EPP-ED) dispun de cei mai multi reprezentanti in Legislativul Uniunii Europene: 268 de membri, adica 37% dintre cei 732 de europarlamentari. Formatiunea dateaza din 1953, cand se numea Grupul Crestin Democrat si facea parte din Adunarea comuna a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, "embrionul" din care s-a format Uniunea Europeana.

  • de IRINA CRISTEA
  • OPTIMISM. Presedintele Comisiei pentru Politica Externa din Parlamentul European, Elmar Brok, a incurajat Romania
    Incepand din iulie 1999, Partidul Popular European si Democratii Europeni (grupul EPP-ED) reprezinta grupul politic cu cea mai mare greutate din Parlamentul European. In actuala formula de 732 de membri a Legislativul Uniunii, 37% dintre europarlamentari, adica 268, fac parte din grupul EPP-ED. Partidul reuneste crestin-democrati, conservatori si alte forte politice din familia de centru-dreapta si se poate lauda ca este singura forta politica dintre cele sapte reprezentate in PE care are membri din absolut toate statele Uniunii.

    ISTORIC. Formatiunea dateaza din 1953, cand se numea Grupul Crestin Democrat si facea parte din Adunarea comuna a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, "embrionul" din care s-a format Uniunea Europeana. De atunci, a fost direct implicata in toate etapele si transformarile prin care a trecut Comunitatea pana sa se transforme in actuala Uniune Europeana cu 25 de membri. In iulie 1979 si-a schimbat numele, devenind Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat), si, dupa 20 de ani, au adoptat actuala denumire.

    FORTA. In Legislativul care si-a inceput mandatul in toamna anului 2004, formatiunile cu orientare de dreapta domina partidele cu afiliere socialista. Gruparea EPP-ED se bazeaza nu doar pe cei 268 de membri, ci si pe sustinerea altor partide non-socialiste: Alianta Liberalilor si Democratilor Europeni (ALDE), cu 82 de europarlamentari, si grupul ecologistilor, cu 42 de reprezentanti. Cu o astfel de sustinere, EPP-ED poate fi sigur ca initiativele sale nu pot fi blocate de cei 201 de parlamentari socialisti. Practic, din 1999, grupul conservator s-a aflat de partea castigatoare la aproape fiecare vot disputat in plenarele de la Strasbourg.

    LIDERI. Presedintele EPP-ED este germanul Hans-Gert Poettering, care urmeaza sa ocupe, din 2006, si functia de presedinte al Parlamentului European.

    Membrii partidului detin numeroase functii de presedinte si vicepresedinte la nivelul comisiilor parlamentare, inclusiv in domenii-cheie cum ar fi politica externa, bugetul sau dezvoltarea regionala.

    Au urmarit indeaproape pregatirile de aderare ale Romaniei, mai ales in conditiile in care reprezentantul lor, Elmar Brok, detine din 1999 presedintia Comisiei pentru Afaceri Externe, forul unde se prezinta, discuta, amendeaza si aproba intr-o prima faza rapoartele privind pregatirile de aderare ale unui stat candidat.

    Reprezentantii EPP-ED detin presedintia altor opt dintre comisiile si subcomisiile Legislativului UE (mediu, sanatate publica si protectia consumatorului, cercetare, industrie si energie, dezvoltare regionala, dezvoltare rurala, afaceri juridice sau drepturile femeilor) si au vicepresedinti in multe dintre aceste foruri. Influenta de care au parte le-a asigurat conservatorilor si cel mai mare numar de raportori pe dosare importante aflate in dezbaterea Parlamentului.

    DOMINATIA GERMANA. Cei mai multi membri ai EPP-ED vin din Germania (49 de reprezentanti). Marea Britanie are 28 de europarlamentari in acest grup, fiind urmata de Spania si Italia, cu cate 24, de Polonia (19) si Franta (17). Danemarca si Estonia au cei mai putini reprezentanti in EPP-ED (cate unul).

    EXTINDEREA UNIUNII
    Conservatorii europeni au jucat un rol extrem de important in procesul de extindere a Uniunii Europene. Ei s-au implicat in acest proces istoric prin intermediul parlamentarilor desemnati raportori pentru diferite tari candidate, printre care Jas Gawronski pentru Polonia, Jürgen Schröder pentru Cehia, Michael Gahler pentru Estonia sau Ursula Stenzel Malta, al caror rol a fost de a prezenta evolutia si principalele hibe ale acestor state. Un rol esential a avut si principalul raportor pentru Extindere al Parlamentului European, Elmar Brok.

    Brok este presedinte al Comisiei pentru Politica Externa a Parlamentul European, iar in privinta Romaniei, declaratiile sale au fost permanent incurajatoare. Desi atat Bruxelles-ul, cat si Bucurestiul stiu ca mai sunt foarte multe lucruri de facut in aceasta privinta, Brok s-a declarat mereu optimist anticipand votul pozitiv al Parlamentului European, la 13 aprilie, pentru aderarea Romaniei si Bulgariei, precum si in privinta semnarii tratatului de aderare a celor doua tari la Uniunea Europeana la 25 aprilie.

    LA PUTERE SI IN COMISIA EUROPEANA
    Partidul Popular European este o voce importanta in randul institutiilor care implementeaza politicile Uniunii Europene. Formatiunea este castigatoarea alegerilor din 2004 pentru Legislativul comunitar si a avut un rol esential in numirea lui Jose Manuel Barroso (foto) in fruntea Comisiei Europene. Comisia de la Bruxelles are nu mai putin de noua comisari care fac parte din familia politica populara. Fost premier al Portugaliei, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost vicepresedinte al Partidului Popular European intre 1999 si 2002. Francezul Jacques Barrot este vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar insarcinat cu problemele transporturilor, fost comisar al politicilor regionale din precedenta comisie. Franco Frattini se ocupa cu implementarea politicilor Justitiei, libertatii si securitatii, fost ministru de Externe al Italiei in perioada 2002-2004. Joe Borg este membru maltez al Comisiei Europene, deputat al Partidului Nationalist din tara sa, fost ministru de Externe. Joe Borg se ocupa de politicile de pescuit si maritime. Stavros C. Dimas este comisarul insarcinat cu problemele de mediu. Dimas a ocupat mai multe functii publice in Grecia, fiind ales de 10 ori deputat in Parlamentul de la Atena. De Educatie si de Cultura se ocupa slovacul Jan Figel, fost secretar de stat in Ministerul de Externe al Slovaciei si negociator-sef al tarii sale in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Andris Piebalgs este comisarul responsabil de politicile energetice. A fost secretar de stat in Ministerul leton de Externe in relatiile cu Uniunea Europeana. Vivianne Reding reprezinta Luxemburgul in Comisia Europeana si se ocupa cu probleme de informare si media. Sefa a delegatiei luxemburgheze in Partidul Popular European, Vivianne Reding a mai fost membra a comisiei in 1999, cand s-a ocupat de Cultura, Educatie, Tineret, Media si Sport. Austriaca Benita Ferrero-Waldner este doctor in Drept din anul 1970 si se ocupa de relatiile externe in comisia condusa de Jose Manuel Barroso. Benita Ferrero-Waldner a fost ministru de Externe al Austriei, iar acum ocupa o functie nou-creata in Comisia Europeana.
    ×