x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Grupul PD din Senat s-a refacut

Grupul PD din Senat s-a refacut

24 Feb 2004   •   00:00

Senatorul Aurel Pana a revenit ieri in PD dupa aproape o luna de stat la PRM, dand astfel posibilitatea democratilor sa aiba din nou grup parlamentar la Senat.

Aurel Pana si-a argumentat ieri schimbarea de macaz, sustinand in acelasi timp, ca nu a negociat nimic cu pedistii: "Nu mi-am putut asuma ruperea grupului. Psihic nu am mai putut rezista. In special dupa sedinta de joi, cand am vazut cum s-au impartit functiile. Am decis sa ma reintorc de unde am plecat pentru ca imi e mie mai bine". Chiar daca pedistii nu-i vor da o functie in interiorul grupului, gestul lui Pana va fi luat in consideratie in momentul alcatuirii listelor parlamentare, in conditiile in care rezultatele proaste ale organizatiei de bastina a acestuia, Giurgiu, nu l-ar mai fi propulsat in Parlament.

Pana a plecat din PD in urma cu mai putin de o luna, la PRM, acuzand politica dusa de Basescu si faptul ca pedistii sunt alungati din partid, nu pleaca pentru ca sunt oportunisti.

Cu jalba la Vacaroiu
Plecarea lui Aurel Pana si demisia din PD a lui Petre Roman, au dus la desfiintarea grupului democrat care nu a mai intrunit numarul necesar de membri, respectiv 7. Joi, conducerea Senatului a retras functiile detinute de pedisti in structura Senatului, respectiv pe cea de vicepresedinte a lui Radu Vasile si presedintiile unor comisii.

Liderul fostului grup, Maria Petre i-a adresat ieri o scrisoare presedintelui Nicolae Vacaroiu prin care l-a instiintat de revenirea lui Pana si i-a cerut revocarea deciziei de saptamana trecuta. Solicitarea PD va fi inaintata Comisiei juridice si dezbatuta in sedinta Biroului Permanent de miercuri. Aurel Pana, zis si Pana Mic, ar putea fi astfel solutia salvatoare a PD, dupa ce saptamana trecuta democratii, disperati, au avut o experienta rusinoasa incercand sa-l ia inapoi in partid pe fostul vicepresedinte Viorel Pana, zis si Pana Mare (dupa inaltime), exclus din partid in circ si injurii la adresa lui Basescu.

Vadim, induiosat
Pana Mic a reusit sa paraseasca formatiunea de adoptie, PRM, in mod miraculos fara un tavalug de declaratii din partea lui Corneliu Vadim Tudor. Surse din PD spun ca acesta si-a dat chiar acordul pentru plecarea lui Pana, multumit ca UDMR nu va mai obtine o functie in plen in conducerea Senatului.

PSD se impotriveste
Vicepresedintele PSD Ion Solcanu, liderul grupului din Senat al partidului de guvernamant, afirma insa ca refacerea grupului PD este imposibila, intrucat Pana vine de pe pozitia unui independent. "Regulamentul spune clar ca un independent nu poate face parte dintr-un grup. Singura posibilitate de refacere a grupului PD ar fi demisia din Senat a unui senator independent ales pe listele PD", argumenteaza el. Si presedintele Senatului a declarat la RRA ca "problema devine mai complicata" intrucat trebuie ca aceasta cerere de reintoarcere la grup sa mearga la Comisia juridica. Aceasta trebuie sa interpreteze in baza regulamentului daca devenind independent se mai poate intoarce la grup. Concluzia comisiei va fi dezbatuta de conducerea Senatului intr-o sedinta viitoare.
OANA STANCU

×
Subiecte în articol: politic