Trei miniştri şi o serie de parlamentari vor intra la 2 mai în campanie electorală pentru posturi din administraţia locală. Cei mai mulţi nu intenţionează să-şi părăsească funcţiile actuale, ca să aibă unde să se întoarcă dacă pierd cursa electorală.
Trei miniştri şi o serie de parlamentari vor intra la 2 mai în campanie electorală pentru posturi din administraţia locală. Cei mai mulţi nu intenţionează să-şi părăsească funcţiile actuale, ca să aibă unde să se întoarcă dacă pierd cursa electorală.
“Dacă vor fi probleme la minister, anunţaţi-mă”, i-a rugat pe ziarişti candidatul UDMR la Primăria Tîrgu-Mureş, nimeni altul decît ministrul Lucrărilor Publice, Laszlo Borbely. Întrebat de presă dacă îşi ia concediu în perioada campaniei electorale, Borbely s-a arătat convins că poate conduce ministerul de la distanţă. “Încă nu mi-am luat concediu, e un minister bine pus la punct, lucrează bine. Acolo am doi secretari de stat. În fiecare săptămînă merg la şedinţele de Guvern. Slavă Domnului, sînt avioane, pot să mă duc şi să mă întorc. Dar în perioada următoare, cel puţin patru-cinci zile din zilele lucrătoare şi week-end, voi fi la Tîrgu-Mureş. Eu cred că putem să rezolvăm şi problemele ministerului şi problemele Tîrgu-Mureşului. Ţin legătura zilnic cu colegii, există e-mail şi putem rezolva problemele, nu neapărat cînd e ministrul acolo”, a spus Borbely, precizînd şi că se bazează pe “vigilenţa presei”.
CONCEDIU. Liberalul Cristian Adomniţei, ministru al Educaţiei şi candidat la Primăria Iaşi, a găsit altă soluţie: îşi va delega dreptul de semnătură. Întrebat cine va rămîne la conducerea Ministerului Educaţiei cît timp el va fi în campanie electorală, Adomniţei a menţionat că dreptul de semnătură va fi delegat unui secretar de stat, pe care îl va anunţa la 2 mai. El îşi va lua concediul legal de odihnă din prima zi a campaniei, cu o întrerupere de două zile, la 12 şi 13 mai, cînd are o deplasare de serviciu la Viena, unde sărbătoreşte Ziua Ştiinţei. Şi colegul de partid Ludovic Orban, ministru al Transporturilor şi candidat la Primăria Capitalei, îşi ia concediu. N-are nevoie de o lună, ci doar de două săptămîni, ultimele două ale campaniei electorale, pentru că e convins că pînă atunci nu va fi foarte solicitat.
SALARIU. Singurul care a recunoscut adevărata motivaţie a refuzului de a părăsi funcţia prezentă a fost europarlamentarul PD-L Sebastian Bodu, candidat la Primăria Sectorului 5 din Capitală. “Eu nu am afaceri şi trăiesc din salariul de europarlamentar. Dacă nu iese la Primărie, ce fac?”, s-a întrebat cu sinceritate Bodu atunci cînd a fost chestionat de ziarişti dacă renunţă la fotoliul de parlamentar de la Strasbourg şi Bruxelles. Cînd i s-a dat exemplul lui Radu Berceanu, care a demisionat luni din Senat pentru că va candida la şefia Consiliului Judeţean Dolj, Bodu a replicat că nu se compară cu Berceanu. “Radu Berceanu şi cu mine ne aflăm în situaţii total diferite. El este un om foarte inteligent, care a reuşit să îşi pună pe picioare nişte afaceri ce îi aduc un venit constant. Eu nu am afaceri şi trăiesc din salariul de europarlamentar. În caz că nu voi ieşi primar, mă voi întoarce la Bruxelles”, a declarat el, precizînd că nici nu va renunţa la salariul de europarlamentar în perioada în care va face campanie în ţară şi nu se va putea deplasa la Bruxelles. “A trecut vremea în care ca să arăţi angajamentul total pentru o cauză te arunci inconştient, după care, dacă nu iese, ce faci?”, şi-a continuat Bodu seria sincerităţilor. Bodu a mai spus că în PE nu există incompatibilitate între calitatea de primar şi cea de europarlamentar. “Numai la noi se întîmplă acest lucru. Dacă aş fi fost cetăţean fracez, nu eram în incompatibilitate cu funcţia de europarlamentar”, a spus el.
Şi candidaţi, şi parlamentari
Spre deosebire de Ilie Bolojan, Radu Berceanu şi Sorin Frunzăverde, şi ei candidaţi la alegerile locale din iunie, care au renunţat/renunţă la Guvern, Senat, respectiv Parlamentul European pentru a intra în cursa electorală, sînt şi parlamentari care pînă acum nu au dat semne că vor să plece din forul legislativ. Chiar şi pentru simplul motiv că programul de lucru din Parlament le permite să desfăşoare activităţi în teritoriu, plătite, cu logistica aferentă, ceea ce ar fi un bun prilej pentru a-şi face campanie electorală. Este vorba despre Dorel Onaca, senatorul PD-L şi candidat la Primăria Constanţa, senatorii PSD Daniel Savu, candidat la Primăria Ploieşti, Ovidiu Teodor Creţu, candidat la funcţia de primar al Bistriţei, şi deputatul UDMR Antal Arpad Andras, candidat la Primăria Sf. Gheorghe. (G.A.)
monica.iordache@jurnalul.ro