x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guverne din umbra

Guverne din umbra

10 Mar 2004   •   00:00

Partidele din opozitie si-au facut departamente specializate care, in eventualitatea castigarii alegerilor, se transforma in "pepiniere de ministri".

Traditia democratiilor cu blazon spune ca atat timp cat este in opozitie un partid trebuie sa aiba un "shadow cabinet ". Un guvern alternativ care sa monitorizeze activitatea executivului in exercitiu si sa elaboreze programe de guvernare proprii. Cabinetul din umbra arata si cine sunt potentialii ministri pe care ii pune la bataie formatiunea.
( OANA STANCU, MONICA IORDACHE)

Partidele din opozitie si-au facut departamente specializate conduse dupa caz de vicepresedinti sau lideri departamentali, care sa vegheze asupra fiecarui domeniu ministerial sau profesional. Se stie ca un Boc (PD) sau un Valeriu Stoica (PNL) vor vorbi des despre problematica justitiei, ca un Berceanu se va referi la chestiuni care tin de industrie si energie, ca un Carol Dina (PRM) e axat pe probleme economice, un Dudu Ionescu (PUR) pe chestiuni care tin de ordine publica etc.

La PD, cei 13 vicepresedinti conduc fiecare cate un domeniu: la politici economice - Radu Berceanu, secondat de Anca Boagiu, secretar executiv; la agricutura - Stefan Popescu Bejat; la administratie Ioan Oltean, secondat de Maria Petre; la relatii internationale - Sorin Frunzaverde; la justitie, siguranta nationala si ordine publica - Corneliu Turianu; la educatie, Ioan Onisei.

In parte, acest lucru este adevarat. Chiar daca nu toate numele corespund si domeniului in care activeaza in prezent. Mai degraba este luata in calcul componenta celor 21 de comisii ale aliantei PNL-PD, care elaboreaza programele sectoriale. Pe culoarele PD se vehiculeaza deja nume pentru un viitor cabinet: Emil Boc pentru Justitie, Anca Boagiu la Transporturi, Radu Berceanu la Interne, Sorin Frunzaverde sau Vasile Blaga la Aparare, Cezar Preda la Mediu, Dumitru Moinescu la Comunicatii. Pedistii se pripesc. Sunt intr-o alianta cu PNL, asa ca numele de mai sus nu pot reprezenta decat eventuale dorinte de negociat cu partenerii de alianta. In plus, Traian Basescu i-ar fi avertizat pe democrati ca nici nu vrea sa auda de liste si portofolii pana nu trece hopul alegerilor locale.

Ghici cine vine prim-ministru?

Pe baza protocolului de alianta PNL-PD, daca Theodor Stolojan ar fi ales presedintele Romaniei, democratii isi fac sperante ca vor desemna premierul. Drept pentru care au inceput si cautarile, asta in cazul in care Traian Basescu isi va mentine promisiunea ca daca va castiga Primaria Capitalei nu o va abandona pentru Palatul Victoria.

La sfarsitul anului trecut, surse din PD au dat ca sigura contactarea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, pentru a i se propune acest post. Atat purtatorul de cuvant al BNR, Adrian Vasilescu, cat si cei doi lideri ai aliantei au negat acest lucru. Interesant este insa ca Vasilescu nu a negat ca guvernatorului i s-a facut aceasta propunere, precizand insa ca ea nu are nici o relevanta. "Poate i s-au facut si propuneri in casatorie. Asta nu inseamna ca guvernatorul se gandeste la asa ceva", a declarat el pentru "Jurnalul National" la vremea respectiva si a aratat ca Isarescu nu a negociat inca nimic si ca nici nu doreste sa comenteze "propuneri", avand o singura prioritate - sa-si termine mandatul la conducerea BNR.

Berceanu si Internele

In spatele usilor din Modrogan, pedistii vehiculeaza insa alte doua nume pe post de succesor al lui Nastase: Adriean Videanu si Radu Berceanu. E drept, argumentele nu tin de logica si strategie politica, fara sa insinuam ca cei doi nu ar merita acest portofoliu, ci de ranchiunile de partid, care spun ca respectivii vicepresedinti transmit prin interventiile in presa ca ravnesc aceasta functie.

"Este prematur. Vorbim dupa 21 iunie", le transmite Berceanu colegilor, subliniind subtil ca ar trebuie sa fie mai preocupati de alegerile locale. Cat despre cotarea sa ca potential ministru de Interne, Berceanu spune ca are la baza un fapt trecut. In 1996 era in carti pentru acest portofoliu.

Adriean Videanu are un raspuns mai transant: "Eu sunt un om care isi vede limitele. Ma jenez cand vad oameni si din fosta, si din actuala guvernare, care accepta, printr-o decizie politica, sa fie membri ai Executivului. Competenta nu se stabileste politic. Ca atare, eu vad un singur prim-ministru din partea aliantei: Mugur Isarescu".

Vicepresedintele PD spune ca membrii departamentelor PD sau ai comisiilor aliantei sunt o pepiniera pentru un potential cabinet. "Nu exclud ca unii sa fie membri ai viitorului cabinet. Dar nu e nimeni batut in cuie", precizeaza el.

PNL: Antrenamente in comisii

Desi liderii liberali si-au facut "stagiile de specializare", astfel incat alegerea lor ca ministri pe un domeniu sau altul sa fie mai usor de facut, ei nu se hazardeaza in a avansa nume de premieri. Este cert insa ca membrii Biroului Executiv se pregatesc asiduu pentru un eventual portofoliu, fiecare colaborand cu cate o comisie specializata de la nivelul partidului. Vicepresedintele Gheorghe Flutur, senator PNL, a devenit specialistul PNL in agricultura, Mona Musca este vocea cea mai autorizata - neoficial - sa vorbeasca despre cultura si mass-media, iar Theodor Melescanu este cel care are experienta cea mai bogata in domeniul relatiilor externe. Desi a fost ministru al Industriilor, pe Calin Popescu Tariceanu multi liberali il vad posibil ministru de Externe, avand in vedere relatiile sale la Parlamentul European. Batalia mai mare s-ar da insa pentru ministerele economice, in PNL fiind inghesuiala de specialisti in acest domeniu. Deputatul Eugen Nicolaescu se antreneaza pe margine ca finantist, dar "cunoscatori" in domeniu mai sunt si Varujan Vosganian, Mircea Cosea si consilierul lui Theodor Stolojan, Ionut Popescu. Pana acum, nimeni nu a avut insa curaj sa pretinda cu voce tare vreun viitor portofoliu. "Daca se va pune problema sa facem guvernul, ministrii sau secretarii de stat vor fi alesi din aceste comisii. Cine vrea o functie publica trebuie neaparat sa treaca prin aceste comisii si sa-si dovedeasca acolo competenta", a explicat liderul PNL Varujan Vosganian.

Lupoi si socul administrat lui Vadim

Si la PRM, vicepresedintii sunt specializati pe cate un domeniu si tot ei sunt in carti pentru fotoliile ministeriale. Se vorbeste apoi de Carol Dina la un minister economic, de Mihail Lupoi la Aparare sau Externe, de Dorel Onaca la Transporturi, de Ilie Merce la Interne, Gaucan sau Mincu la Sanatate, Anghel Stanciu sau Dumitru Buzatu la Invatamant etc.

Mihail Lupoi, desi nu e in primii zece ai partidului, este insa cel caruia i se spune "domnul prim-ministru". E la mijloc o tarasenie. Lupoi a fost primul dintre peremisti care a fost ministru. Primul ministru. Anecdota a ajuns si la urechile lui Vadim, care asta-vara, in timp ce calatoreau spre Weimar, l-a infruntat: "Ce, Lupoi, tu vrei sa fi prim-ministru?". "Da’ ce, dumneavoastra nu vreti sa fiti presedinte?", a replicat acesta, spre stupoarea lui Vadim. Se spune ca liderul PRM l-ar vrea tot pe Mugur Isarescu premier, ca sa inchida gura Occidentului, care il coteaza ca extremist. Apropiatii liderului PRM nu exclud insa ca acesta sa fi lansat ipoteza Isarescu si ca sa isi impiedice subalternii sa se manance intre ei cu mult inainte de a fi pusi in situatia de a desemna un premier.

Pana una-alta, "prim-ministrul Lupoi" se simte in stare sa preia fraiele guvernarii. "Dupa varsta si experienta mea politica, da, as putea fi. Mai ramane sa avem si procentul necesar in alegeri", marturiseste el.

La PUR, tinerii sunt la conducere

In Partidul Umanist, 25 de tineri conduc secretariate executive specializate pe domenii, de la IMM, macroeconomie, privatizare, pana la comunicatii si agricultura. In spatele lor sunt departamente profesionale conduse de nume cu rezonanta: Sergiu Andon, Sorin Pantis, Decebal Traian Remes, Dudu Ionescu etc. "Practic, aceste departamente sunt "shadow cabinetul". De aceea au fost infiintate. Avem oameni cu experienta Silviei Ciornei sau a lui Dudu Ionescu, sau Irinel Popescu, dar si foarte multi tineri buni profesionisti in domeniile lor. Avem un intreg guvern nu doar primul-ministru", declara Codrut Seres, secretarul general al umanistilor, pastrand insa secretul asupra ultimei mentiuni. Cat despre sine, se vede fie secretar general al Guvernului, fie in fruntea unui minister economic.

UDMR, dezinteresata

Liderii UDMR nu sunt prea preocupati sa-si faca guverne din umbra, ci prefera ca, daca vor fi nevoiti sa desemneze vreun ministru, sa se bazeze pe inspiratia de moment. Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat ca Uniunea nu este preocupata de acest subiect. "Constituirea unei "garnituri" de potentiali ministri nu este o prioritate pentru noi. Vom vedea dupa alegeri daca se va pune problema de asa ceva. Oricum, noi avem experienta guvernarii si am mai dat ministri", a declarat Borbely, precizand ca UDMR are suficienti specialisti in mai toate domeniile.

×
Subiecte în articol: politic pnl Berceanu