x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Guvernul 8 martie"

"Guvernul 8 martie"

08 Mar 2004   •   00:00
"Guvernul 8 martie"

Decizia finala privind noua structura a Guvernului va fi luata astazi in cadrul Delegatiei Permanente a PSD, dupa ce sambata presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase au avut noi consultari pe aceasta tema.

Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase s-au intalnit sambata pentru a stabili formula reorganizarii Guvernului. Decizia finala va fi luata astazi in cadrul Delegatiei Permanente a PSD.

Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase au avut sambata, la Vila Lac 1 din Primaverii, o intalnire tte-.-tte pentru a definitiva schema restructurarii guvernamentale si pentru a-i nominaliza pe cei care vor ocupa functii de ministri in viitorul Executiv. Intrevederea s-a desfasurat intr-o discretie totala, masurile luate pentru a impiedica scurgerea de informatii fiind foarte stricte. Asa se face ca toti consilierii prezidentiali care anterior au luat parte la discutiile dintre Ion Iliescu si premierul croat Ivo Sanader au fost trimisi acasa. Aceeasi soarta au avut-o si ziaristii care sperau sa obtina informatii despre noua formula a Executivului.

Zvonistica

Inainte de intrevederea cu Nastase, seful statului a declarat doar ca desemnarea echipei guvernamentale este atributia exclusiva a primului-ministru. "Ma vad cu premierul, el vine cu consideratiile sale, e treaba lui sa-si gaseasca structura, echipa si asa mai departe. Ne aflam in faza de laborator ", a spus Iliescu. Presedintele i-a criticat pe cei care au lansat zvonuri despre restructurare in presa, apreciind ca "nu este util sa zapacesti lumea cu informatii false". "Oamenii mai putin instruiti si mai putin experimentati in materie de aparat de stat prind cu urechea cate o chestiune, dupa care o lanseaza in presa pentru a face pe interesantii cat de informati sunt", a comentat Iliescu.

Schimbari structurale

Surse confidentiale ne-au declarat ca presedintele si premierul au convenit asupra infiintarii Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT), prin transformarea actualului Secretariat de Stat pentru Tineret, din cadrul Ministerului Invatamantului. ANT va fi condusa de Daciana Sarbu, fiica ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, aceasta structura urmand sa se afle in subordinea directa a primuluiministru si sa faca parte din Cancelaria acestuia.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Mediului isi va schimba denumirea in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Autoritatea pentru Turism ce urmeaza sa se infiinteze va ramane totusi in subordinea Ministerului Transporturilor, unde in prezent exista un departament pentru turism.

In plus, sursele citate sustin ca Robert Cazanciuc are mari sanse pentru a prelua sefia Corpului de Control al Guvernului de la Victor Ponta, desemnat ministru-delegat responsabil cu aplicarea acquis-ului comunitar. Pana la inchiderea editiei, numele viitorului ministru al Mediului nu fusese stabilit.

Conducerea PSD are ultimul cuvant

Ceata din jurul reorganizarii Guvernului se va risipi astazi, cand premierul Nastase va anunta noua formula a Cabinetului sau, dupa ce ea va fi aprobata de conducerea centrala a PSD. Purtatorul de cuvant al Executivului, Despina Neagoe, a precizat ca Delegatia Permanenta a PSD va adopta astazi o decizie politica privind restructurarea si remanierea Cabinetului. Marti vor fi declansate procedurile parlamentare pentru instalarea noului Guvern. Noii ministri vor fi audiati in comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar ulterior, Camerele reunite se vor intruni pentru a acorda votul de investitura. Ultimul pas este depunerea juramantului in fata presedintelui Ion Iliescu.
( SILVIU SERGIU )

×
Subiecte în articol: politic