x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul ieftinește alimentele de bază. Cât va costa 1 kg de carne de porc sau 1 litru de ulei?

Guvernul ieftinește alimentele de bază. Cât va costa 1 kg de carne de porc sau 1 litru de ulei?

de Redacția Jurnalul    |    30 Iun 2023   •   10:21
Guvernul ieftinește alimentele de bază. Cât va costa 1 kg de carne de porc sau 1 litru de ulei?

Executivul aprobă vineri ordonanța de urgență ce introduce mecanismul prin care stopăm creșterea prețurilor la alimentele de bază. „Este prima țintă importantă enunțată și asumată de acest Guvern”, spune Marcel Ciolacu.

„De astăzi începem să livrăm din obiectivele majore ale acestei guvernări. Aprobăm ordonanța de urgență ce introduce mecanismul prin care stopăm creșterea prețurilor la alimentele de bază. Este prima țintă importantă enunțată și asumată de aceast Guvern și mă bucur că am reușit în doar două săptămâni să avem ordonanța pe masa Guvernului”, afirmă Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.

Premierul spune că este prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază.

„În acest fel, ajutăm la creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii”, adaugă el.

Ciolacu apreciază că marii retail-ri au fost „partener onest și corect”.

„Am avut de la început sentimentul că această luptă împotriva creșteerii prețurilor a devenit un obiectiv comun”, a arătat premierul.

De asemenea, el a anunțat o schemă de sprijin pentru industria alimentară.

„Nu putem spera să avem alimente mai bune, la prețuri decente, doar limitând temporar adaosurile comerciale. Trebuie să susținem creșterea producției și a procesării. De aceea împreună cu colegii mei aprobăm astăzi și o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele românești producătoare de alimente, care fac investiții în unitățile de procesare. De fapt, concretizăm viziunea noastră despre productivism și patriotism economic. Lupta contra inflației și protejarea nivelului de trai al românilor reprezintă preocuparea centrală a acestei guvernări”, conchide Ciolacu.

După ce se va aplica reducerea adaosului comercial, prețurile la cele 14 produse de bază ar trebui să scadă cu aproximativ 25-30%, conform procesatorilor.  

Potrivit Antena 3 CNN, concret, de exemplu, un litru de lapte cu 1,5% grăsime ajunge în supermarket la 6 lei și 45 de bani. După o ieftinire de 30 de procente, acesta ar trebui să coste 4 lei și 55 de bani.  

Un litru de ulei de floarea soarelui, care acum se vinde cu 10 lei și 60 de bani, după reducerea de preț va costa 7 lei și 40 de bani.  

Dacă vorbim despre ouă, un cofraj cu 10 bucăți, din categoria M, ajunge acum la un cost de 11 lei în supermarketuri, iar dacă se aplică o reducere de 30%, atunci prețul ar trebui sa scadă la aproximativ 8 lei.

Carnea de porc ar trebui să ajungă la 20 de lei, de la 27, atât cât este în prezent, iar pentru un kilogram de pulpe de pui ar trebui să plătim 14 lei, în loc de 20.

Până la data de 1 august absolut toate contractele trebuie să fie refăcute ca să includă noile preturi.

ieftinire alimente

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: preţuri alimente de baza