x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul, blocat. Preşedintele are alte priorităţi

Guvernul, blocat. Preşedintele are alte priorităţi

de Ion Alexandru    |    22 Feb 2019   •   07:32
Guvernul, blocat. Preşedintele are alte priorităţi

Ministerul Transporturilor şi cel al Dezvoltării nu mai au  miniştri, începând cu joi dimineaţă, de la ora 0.00. Asta, deoarece interimatele de 45 de zile, asigurate de Eugen Teodorovici şi de Rovana Plumb, au expirat. Deşi premierul a înaintat, încă de la începutul acestei săptămâni, propunerile ca Răzvan Cuc şi şi Daniel Suciu să fie numiţi în aceste funcţii, Klaus Iohannis nu a dat niciun răspuns.

Preşedintele pare să ignore criza guvernamentală, găsind de cuviinţă să retrimită la Parlament, spre reexaminare, Legea de aprobare a OG 4/2017 privind modificarea Codului Fiscal.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, arată, tranşant, că interimatul de 45 de zile la conducerea celor două ministere a expirat, însă, până în prezent, Klaus Iohannis nu a spus nici că admite, nici că respinge noile nominalizări făcute de premierul Vorica Dăncilă. Este neclar dacă, în acest moment, Guvernul mai poate ţine şedinţe de Guvern în care să se ia anumite decizii care ţin de activitatea celor două ministere blocate. “Există secretari de stat, care pe domenii au anumite responsabilităţi. Însă aceştia nu pot promova proiecte de hotărâre sau de ordonanţe de urgenţă”, precizează Toni Greblă.

Deblocarea acestei situaţii fără precedent poate fi făcută fie prin semnarea, de către Iohannis, a decretelor de numire în funcţie, fie printr-un atac la Curtea Constituţională pentru constatarea unui nou conflict juridic de natură constituţională. Însă, această ultimă variantă este una de durată, timp în care ministerele ar continua să fie blocate. O altă soluţie, mult mai radicală, dar neagreată de ALDE, ar fi declanşarea procedurilor de suspendare din funcţie a preşedintelui României.

Reprezentanţii PSD arată că acest blocaj costă România câte 6,9 milioane de euro pe zi, “reprezentând fonduri europene neabsorbite la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul Dezvoltării. Aceasta e în medie valoarea fondurilor europene absorbite pe zi lucrătoare de cele două ministere în 2018”. După expirarea perioadei de 45 de zile de interimat, aceste ministere lipsite de miniştri nu mai pot deconta facturile pentru proiectele cu fonduri europene.

Surse politice au declarat, la închiderea ediţiei, că preşedintele Klaus Iohannis ar fi urmat ca, până la sfârşitul zilei, să semneze decretele de numire în funcţie a celor doi candidaţi propuşi de PSD.

×