O cercetare sociologică care să identifice cum sunt primite de români politicile guvernamentale şi care este nivelul nostru de trai. Pentru realizarea acestui sondaj de opinie Executivul este dispus să plătească 1.199.193 lei fără TVA, adică aproximativ 350 mii de euro, bani proveniţi din fonduri europene. “Cum este viaţa dvs. în prezent comparativ cu cea de acum un an? ; Cum credeţi că veţi trăi peste un an?; Peste cât timp credeţi că se va sfârşi criza economică şi financiară în România?; Cum vi se par măsurile luate până în prezent de Guvernul României pentru
Depăşirea crizei economice?” sunt câteva dintre întrebările la care Cabinetul Boc vrea să afle răspunsurile.
O cercetare similară a fost desfăşurată în perioada noiembrie -decembrie 2009, iar acum Guvernul vrea să “actualizeze” răspunsurile subiecţilor de atunci, fiind vorba de o cercetare panel desfăşurată în valuri. Şi pentru ca aceiaşi subiecţi care au răspuns în 2009 la respectivele întrebări să accepte să fie incluşi şi acum în cercetare, Guvernul recomandă ca realizatorul sondajului să acorde mici “cadouri” respondenţilor, pentru a creşte “disponibilitatea” acestora de a participa la sondaj. Prin urmare, subiecţilor li se vor oferi bonuri-cadou a căror valoare nu poate fi mai mare decât cele oferite participanţilor la primul sondaj, cel din noiembrie 2009, adică 15 lei. Numai că acum Guvernul pune condiţie ca realizatorul sondajului să îi consulte în alegerea cadoului pe care îl va primi fiecare respondent. “Cadoul acordat respondenţilor la sondaj va fi stabilit de comun acord cu autoritatea contractantă şi va fi în valoare de aproximativ 15 RON”, se precizează în caietul de sarcini.
Prin cercetarea sociologică se vrea a se cunoaşte şi opiniile tinerilor, căci grupul ţintă al sondajului este reprezentant de cetăţenii români de 15 ani şi peste. Temele cercetării vizează domenii precum economie, management financiar, protecţie socială, sănătate, educaţie, mediu, infrastructură, turism sau justiţie.
Un studiu sociologic care să verifice cât de mult apreciază românii activitatea Guvernului s-a dorit să se achiziţioneze de către Executiv şi anul trecut, în acest sens SGG alocând în mai 2010 suma de 327.731 lei fără TVA. Numai că atunci premierul Emil Boc a intervenit chiar în timpul derulării licitaţiei şi a cerut anularea ei, invocând condiţiile de criză economică şi nevoia de a economisi fondurile bugetare.