x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul, in război cu CSAT

Guvernul, in război cu CSAT

de Razvan Belciuganu    |    07 Dec 2007   •   00:00
Guvernul, in  război cu CSAT

Hotărărea de Guvern care priveşte reorganizarea Ministerului Internelor incaieră Guvernul cu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Palatul Victoria nu recunoaşte faptul că actul normativ trebuia să aibă avizul CSAT, aşa cum prevăd legile in vigoare.


Hotărărea de Guvern care priveşte reorganizarea Ministerului Internelor incaieră Guvernul cu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Palatul Victoria nu recunoaşte faptul că actul normativ trebuia să aibă avizul CSAT, aşa cum prevăd legile in vigoare.

"Hotărărea Guvernului nr. 1317/2007, care vizează structura organizatorică şi efectivele MIRA trebuia să fie supusă spre adoptare Guvernului numai după solicitarea şi obţinerea avizului de la CSAT", ne transmitea consilierul de stat Ion Oprişor, secretarul Consiliului, in urmă cu căteva săptămăni. Mai mult, Secretariatul CSAT ne-a comunicat că a solicitat Secretariatului General al Guvernului "să dispună măsurile ce se impun" pentru conformarea cu prevederile legilor. CSAT ştia ce ştia, fiind păţit. Curtea de Apel Alba-Iulia constata că o hotărăre similară (Hotărărea de Guvern nr. S 1550/2006), culmea, chiar secretă, care viza reorganizarea Ministerului Apărării, este nelegală, tocmai fiindcă nu avea avizul respectiv.


JOACÃ.... Căt de mult a ţinut cont Guvernul de solicitarea CSAT se vede din răspunsul trimis şi care contrazice Consiliul: "Hotărărea nu a necesitat avizul CSAT, intrucăt nu se incadrează in situaţia reglementată de art. 4 lit. d punctul 2 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea CSAT". Dar hilarul de-acum incepe. "Infiinţarea Departamentului Schengen, al cărui personal se asigură cu incadrarea in numărul maxim de posturi aflate in finanţare aprobat pentru MIRA, nu poate constitui o organizare generală a acestui minister, in sensul dispoziţiilor legale invocate mai sus, şi nici o completare a structurilor militare cu efective, potrivit statelor de organizare pe timp de pace", spune răspunsul Guvernului. Acesta mai adaugă că "infiinţarea acestui Departament nu vizează componenta militară de ordine publică, parte integrantă a securităţii naţionale, ci s-a realizat ca urmare a respectării obligaţiilor asumate de acest minister (...) privind stabilirea cadrului instituţional pentru planificarea financiară, coordonarea, implementarea şi auditarea utilizării fondurilor acordate Romăniei prin facilitatea Schengen".


MIZÃ.... Aşadar, miza sunt cei 559,8 milioane de euro de care beneficiază Romănia pănă in 2009 pentru facilitatea Schengen şi pentru fluxurile de numerar, iar justificarea Guvernului ar trebui să adoarmă UE in cazul acestei hotărări nelegale.

Răspunsul Guvernului omite cu bună ştiinţă să spună că pe lăngă Departamentul Schengen, care creează incă o poziţie de şef cu rang de secretar de stat, Hotărărea a desfiinţat Direcţia Generală Informare şi Relaţii Publice şi a infiinţat Direcţia Comunicare şi Relaţii Publice şi Centrul Cultural al MIRA. Guvernul nu pomeneşte nimic nici de faptul că se stabileşte cum va fi plătit actualul şef al serviciului secret al Internelor, numit "personal contractual". Cel mai grav lucru, Guvernul se face că nu vede că in anexa Hotărării apare "Centrul naţional de conducere a acţiunilor de ordine publică", componentă a MIRA, care nu există şi a cărei infiinţare abia este propusă printr-un proiect de hotărăre de guvern. Ultimele lucruri n-au nimic de-a face cu Schengen.

Apoi, Guvernul nu a văzut nici justificarea ministerului condus de Cristian David potrivit căreia hotărărea respectivă n-are aviz, pentru că nici cea dinainte, pe care o modifică, n-are aviz. Deci hotărărea este nelegală.

×
Subiecte în articol: politic guvernul csat hotărărea hot