x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul îşi asumă răspunderea pe Coduri

Guvernul îşi asumă răspunderea pe Coduri

10 Iun 2009   •   00:00

Guvernul a hotărât să-şi asume răspunderea pentru adoptarea Codului penal şi a Codului civil, coduri care, împreună cu proiectele codurilor de procedură penală şi civilă, urmăresc să creează un cadru legislativ coerent şi modern.

"Adoptarea acestor acte normative răspunde şi exigenţelor din Mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie pe care îl avem în raport cu CE, pentru a putea să ne achităm la timp de obligaţiile pe care România le are în vederea eliminării acestui Mecanism, astfel încât să nu mai existe niciun fel de restanţă în domeniul judiciar.

Aceste două Coduri modernizează legislaţia românească, o pun în acord cu cea europeană şi cu cele mai importante evoluţii din lumea juridică mondială. Nu în ultimul rând, ele răspund nevoii societăţii româneşti de a avea o justiţie mai rapidă, de a avea o justiţie la timp, de a avea o justiţie egală pentru toţi", a spus premierul Boc, la sfârşitul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a precizat că Executivul aşteaptă răspunsul birourilor permanente ale celor două Camere cu privire la datele procedurale de angajare a răspunderii şi că în perioada următoare vor fi finalizate în Parlament şi celelalte două Coduri, de procedură civilă şi, respectiv, de procedură penală. Surse participante la şedinţa de miercuri au declarat anterior pentru MEDIAFAX că Guvernul va trimite, în cursul zilei de joi, scrisori către preşedinţii celor două Camere, în vederea declanşării procedurii de asumare.

Conform procedurii parlamentare, Birourile Permanente vor discuta scrisorile din partea Guvernului şi vor stabili termenele pentru citire, depunere de amendamente şi depunerea unei eventuale moţiuni de cenzură.

PNL nu renunţă la moţiunea de cenzură
Întrebat dacă mai rămâne valabilă decizia de a depune moţiune de cenzură în cazul în care Guvernul decide angajarea răspunderii pe Coduri, liderul PNL Crin Antonescu a menţionat că liberalii îşi menţin poziţia. "Da, depunem moţiune. Noi am luat o decizie de principiu, pe care am anunţat-o de foarte multă vreme.

Am spus, dar au spus reprezentanţi dintre cei mai legitimi ai societăţii civile, că este inacceptabil ca un asemenea pachet, de o asemenea importanţă - din punctul nostru de vedere, imediat după Constituţie ca importanţă - să fie adoptată fără discuţie. Şi cum mecanismul parlamentar este acesta: asumare - acceptare sau moţiune de cenzură, cel puţin de principiu, poziţia noastră e aceeaşi", a susţinut Antonescu.

×
Subiecte în articol: politic