x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul marionetelor. În spatele noilor miniştri propuşi de PDL se află predecesorii lor din Guvernul Boc

Guvernul marionetelor. În spatele noilor miniştri propuşi de PDL se află predecesorii lor din Guvernul Boc

de Gabriela Antoniu    |    08 Feb 2012   •   21:00
Guvernul marionetelor. În spatele noilor miniştri propuşi de PDL se află predecesorii lor din Guvernul Boc

Premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, a prezentat ieri lista noului guvern. In fapt este vorba despre un guvern de marionete, in spatele fiecarui candidat pentru un minister sau altul aflandu-se vechii detinatori ai acestor portofolii in guvernul Boc. Iar unde nu stau fostii ministri, stau fostul premier Emil Boc si Traian Basescu, direct sau prin interpusi. Sa ii luam pe rand.

Deputatul PDL Lucian Nicolae Bode, 38 de ani, a fost propus ieri pentru functia de ministru al Economiei dupa ce Andreea Paul Vass a refuzat nominalizarea din cauza incompatibilitatii. Vass a fost consilierul economic al lui Emil Boc. Si daca nu a fost sa fie ea, atunci a impus pe altcineva. Un articol aparut anul trecut pe ancheteonline.ro arata ca Lucian Bode este un apropiat al Andreei Paul Vass. Potrivit acelui articol, Andreea Paul Vass incearca sa se impuna in structura politica a PDL Salaj, dorind chiar sa candideze la alegerile parlamentare din acest an. Un sprijin in acest sens l-ar fi obtinut chiar din partea lui Lucian Bode, care este presedintele PDL Salaj. In perioada 2001-2008 a fost sef la Electrica SA, sucursala de distributie a energiei electrice Zalau.

Bogdan Dragoi, 31 de ani, propus pentru Ministerul Finantelor, este considerat un apropiat al lui Adriean Videanu, unul din greii PDL. Presa a relatat si prezentat fotografii despre vacantele petrecute de cateva ori de Bogdan Dragoi alaturi de familia Videanu pe Coasta de Azur. A intrat in anturajul familiei Videanu prin intermediul tatalui sau, Dan Dragoi, un cunoscut om de afaceri. De altfel, parcursul profesional al lui Dragoi e legat de PDL si Adriean Videanu. El a debutat in administratia publica in 2006, fiind timp de sase luni consilier la Ministerul Integrarii Europene condus de Anca Boagiu. Din septembrie 2006 pana in noiembrie 2007 a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor. A fost scos din Ministerul Finantelor Publice dupa ce premierul liberal Calin Popescu Tariceanu a indepartat PD de la guvernare, insa a fost angajat de Adriean Videanu ca director general economic la Primaria Capitalei. Din ianuarie 2009 a revenit ca secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Alexandru Nazare, 31 de ani, nominalizat pentru functia de mi­nis­tru al Transporturilor, este un vechi colaborator al fostului ministru Anca Boagiu. Din 2005 pana in 2007 a fost consilier personal al Ancai Boagiu, in perioada in care aceasta a condus Ministerul Integrarii Europene. Din septembrie 2007 pana in februarie 2008 a lucrat la Parlamentul European, pe postul de consilier pe langa delegatia Partidului Democrat Liberal. Din decembrie 2008 pana in iulie 2009 a fost europarlamentar al PDL, din august 2009 a fost consilier la cabinetul de europarlamentar al lui Theodor Stolojan, iar din octombrie 2009 pana in aprilie 2010 a lucrat ca subsecretar de stat la fostul Departament al Afacerilor Europene (DAE). In aprilie 2010 ocupa functia de secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice. Din noiembrie 2010, dupa venirea Ancai Boagiu ca ministru al Transporturilor si Infrastructurii, este transferat in acest mi­nister ca secretar de stat.

Propusa pentru functia de mi­nistru al Muncii, Claudia Boghice­vici, 37 de ani, a devenit deputat PDL incepand din 2008. A candidat intr-un colegiu din Arad, fiind sus­ti­nuta de Gheorghe Seculici si Gheorghe Falca, cumatrul, respectiv finul lui Traian Basescu. In mai 2011, Gheorghe Seculici a declarat public ca o sustine pentru conducerea Ministerului Muncii si despre ea s-a spus si ca ar fi protejata lui Gheorghe Falca, primarul pedelist Aradului. Dar si ea il apreciaza pe Falca. Cel putin asa reiese de pe site-ul sau. Intr-un grupaj initulat "Remember campanie Gh. Falca", ea prezinta fotografii cu artisti instrumentali la acordeon si vioara, imbracati cu camasi portocalii, interpretand pe scena la Arad, dar si cu electoratul si cu personalitati politice – Theodor Stolojan, Gheorghe Falca si Traian Igas. Sub titlul "munca si distractie", Bogicevici a publicat si fotografii cu aradeni care, purtand tricouri sau sepci inscriptio­nate cu numele lui Gheorghe Falca, organizeaza petreceri in aer liber pregatind mici, gratar, jucand table si impartind, veseli, cate un pahar de bere. Pe site-ul ei se mai regasesc fo­tografii alaturi de familia pre­zi­dentiala si de Elena Udrea.

Catalin Baba, 45 de ani, propus pentru Ministerul Educatiei, este unul dintre apropiatii fostului premier Emil Boc. A fost consilier al acestuia la Guvern si a fost promovat secretar de stat la Educatie. El face parte din grupul de la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul UBB Cluj care l-a urmat pe fostul premier la Bucuresti dupa numirea acestuia in fruntea Guvernului. A fost numit, initial, sef al Cancelariei premierului Emil Boc, la inceputul anului 2009, dupa care a fost numit consilier al primului-ministru, pentru ca, din octombrie 2009, sa fie promovat in functia de secretar de stat la Ministerul Educatiei. El a colaborat cu Emil Boc imediat dupa ce acesta a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca, in iunie 2004, an in care s-a ocupat de stabilirea "diagnozei or­ga­ni­za­tio­nale" a Primariei Cluj-Napoca, iar ul­terior de elaborarea strategiei de dez­voltare pe termen mediu a municipiului in perioada 2006-2007. Baba a intrat in PDL, partid condus de Emil Boc, in anul 2008.

Deputatul PDL Razvan Mustea, propus pentru functia de ministru al Comunicatiilor, 33 de ani, a absolvit Facultatea de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale la Universitatea Romano-Americana. Mustea este considerat un apropiat al mezinei prezidentiale Elena Basescu, cei doi fiind colegi de facultate. Este fiul fiul lui Ionel Mustea, cunoscut om de afaceri din Focsani, detinator al mai multor spatii comerciale. Potrivit Mediafax, tatal lui Mustea este sponsor important al PDL Vrancea, Ionel Mustea, iar socrul sau este Horia Furtuna, ex presedinte al Camerei de Comert Vrancea. Razvan Mustea conduce un Porsche si are o colectie de bijuterii in valoare de 60.000 de euro.

Propus pentru functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, deputatul Cristian Petrescu, 41 de ani, este absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport. Potrivit unor informatii neoficiale el a fost propus pentru acest post chiar de ministru interimar Elena Udrea, fiind membru al organizatiei PDL Bucuresti. El a lucrat din 1993 pana in 2001 la Ministerul Tineretului si Sportului, ulterior a fost director de marketing ticketing la Visit SA, in perioada 2004-2005 a lucrat la cabinetul primarului Sectorului 3, Liviu Negoita, intre 2005 si 2007 a condus, ca director general, Centrul national de invatamant turistic, iar in 2007 a fost director executiv al Directiei Dezvoltare Turism la Primaria Capitalei in mandatului lui Adriean Videanu. Petrescu a facut parte din Comisia parlamentara de ancheta pentru ve­rificarea sumelor cheltuite de Mi­nisterul Tineretului si Sportului, sub semnatura Monicai Iacob-Ridzi, pentru organizarea "Zilei Tineretului".

Gabriel Berca, 43 de ani, propus pentru a prelua portofoliul Administratiei si Internelor de la Traian Igas, este considerat un apropiat al presedintelui Senatului, Vasile Blaga, fost ministru de Interne. Berca a fost prefect de Bacau in 2005-2008, apoi sef al SGG timp de aproape un an in Cabinetul Tariceanu, ales senator in 2008 pe listele PNL, partid pe care l-a parasit in favoarea PDL. El a fost adus in PDL tocmai pentru influenta sa in Bacau, astfel incat sa revigoreze filiala partidului intr-un judet consi-derat fief al PSD, partid a carui filiala este condusa de Viorel Hrebenciuc, potrivit Mediafax. Este inginer, licentiat in 1994 al Facultatii de Stiinta si Ingineria Materialelor al Universitatii Politehnice din Bucuresti.

Stelian Fuia, 44 de ani, propus pentru functia de ministru al Agriculturii, face parte din tabara lui Emil Boc. Este de profesie inginer si a absolvit Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti. Fuia este presedinte al Organizatiei Judetene Calarasi a PDL si deputat. In 2008, Jurnalul National facea dezvaluiri despre statiunea calaraseana de Cercetare-Dezvoltare Plante Medicinale si Aromatice (SCDPMA) Fundulea, jefuita sistematic de Stelian Fuia si de rudele acestuia. Stelian Fuia, pe atunci director al statiunii, si sora acestuia, Alexandrina Fuia, administrator la o firma a familiei, s-au asociat si au executat silit unitatea, luandu-i inclusiv cladirea in care cercetatorii isi desfasurau activitatea.

Componenta oficiala a Guvernului propus de Ungureanu
● Marko Bela (UDMR) – vicepremier
● Catalin Predoiu (independent) – ministrul Justitiei
● Leonard Orban (independent) – ministrul Afacerilor Europene
● Lucian Bode (PDL) – ministrul Economiei
● Gabriel Berca (PDL) – ministrul Administratiei si Internelor
● Cristian Petrescu (PDL) – ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului
●Alexandru Nazare (PDL) – ministrul Transporturilor
● Stelian Fuia (PDL) – ministrul Agriculturii
● Catalin Baba (PDL) – ministrul Educatiei
● Razvan Mustea (PDL) – ministrul Comunicatiilor
● Claudia Boghicevici (PDL) – ministrul Muncii
● Bogdan Dragoi (PDL) – ministrul Finantelor
● Kelemen Hunor (UDMR) – ministrul Culturii
● Laszlo Borbely (UDMR) – ministrul Mediului
● Ritli Ladislau (UDMR) – ministrul Sanatatii
● Cristian Diaconescu (UNPR) – ministrul Afacerilor Externe
●Gabriel Oprea (UNPR) – ministrul Apararii

×
Subiecte în articol: cabinetul ungureanu