x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul, o masina de ordonante

Guvernul, o masina de ordonante

de Gabriela Antoniu    |    11 Oct 2005   •   00:00
Guvernul, o masina de ordonante

In noua luni de guvernare, Guvernul Tariceanu a dat mai multe ordonante de urgenta decat a dat Cabinetul Nastase pe tot parcursul anului 2004.

In ciuda avertismentelor Comisiei Europene cuprinse in raportul de tara pe 2004, Parlamentul Romaniei este pus intre paranteze de catre Executiv. In cele noua luni de guvernare, Guvernul Tariceanu a dat mai multe ordonante de urgenta decat a dat Cabinetul Nastase pe tot parcursul anului 2004.

Utilizarea ordonantelor de urgenta a continuat, limitand rolul Parlamentului in procesul legislativ, se arata in raportul de tara pe 2004, dat publicitatii de Comisia Europeana in noiembrie anul trecut. Intr-adevar, Guvernul Nastase a emis anul trecut nu mai putin de 139 de ordonante de urgenta si 94 de ordonante simple. Cifra nu mai este insa atat de mare daca facem o comparatie cu Cabinetul Tariceanu, care nu are la activ decat noua luni de guvernare. Astfel, de la instalarea sa, la 28 decembrie 2004, si pana in prezent, Guvernul actual a emis 140 de ordonante de urgenta si 55 de ordonante simple. De altfel, Cabinetul Tariceanu a debutat in forta la acest capitol, reglementand introducerea cotei unice de impozitare prin ordonanta de urgenta. Apetitul actualului Cabinet pentru legiferarea prin ordonante este cu atat mai surprinzator, cu cat, pe vremea cand reprezentantii sai politici erau in opozitie, criticau puterea de atunci ca proceda la fel, ignorand Parlamentul.

PROMISIUNI. Mai mult, acum noua luni, in discursul de investitura rostit in forul legislativ al tarii, premierul Calin Popescu Tariceanu afirma ca Guvernul pe care il conduce se bazeaza pe patru piloni: Alianta D.A., "o colaborare de exceptie" cu presedintele tarii, relansarea Parlamentului si justitia independenta. "O data cu incheierea tranzitiei, Parlamentul inceteaza sa mai fie o anexa a guvernului sau o casa de odihna pentru pensionarii politicii. Noi vrem sa facem din Parlament o sursa pentru o guvernare viabila. De aceea, solicitam astazi sprijinul Parlamentului pentru realizarea proiectului national de integrare europeana. De aceea, atat eu, cat si ministrii din Cabinetul pe care il voi conduce vom fi in Parlament in mod constant, solidari si responsabili in raport cu prioritatile tarii", promitea premierul cand se referea la cel de-al treilea pilon, Parlamentul.

LA 100 DE ZILE. Dupa mai bine de trei luni de guvernare, premierul Tariceanu si-a facut bilantul. Printre realizarile enumerate de seful Executivului era atunci si consolidarea Parlamentului. "Am actionat si pentru consolidarea Parlamentului, prin reducerea numarului de ordonante de urgenta, intrucat dorim sa redam Legislativului un rol politic, de dezbatere. De aceea, am si mers in Parlament, pentru a face declaratii politice, in calitate de simplu deputat, asa cum se intampla peste tot in Europa, unde premierul se duce si se adreseaza Parlamentului, care este principalul for de dezbatere politica", declara Tariceanu. De remarcat ca, dupa 100 de zile de guvernare, Guvernul Tariceanu emisese deja 32 de ordonante de urgenta si 23 simple.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic urgenta guvernul ordonante