x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul poate desfiinţa universităţi şi limitează posturi de conducere la rude gr II

Guvernul poate desfiinţa universităţi şi limitează posturi de conducere la rude gr II

03 Sep 2009   •   00:00

Guvernul a decis ca ocuparea posturilor de conducere în aceeaşi universitate să fie interzisă pentru rudele de până la gradul II inclusiv, optând astfel pentru propunerea Comisiei Miclea, şi şi-a rezervat dreptul de a desfiinţa, prin lege, universităţile care încalcă principiile autonomiei.



Ocuparea posturilor de conducere va fi limitată imediat după promulgarea legii educaţiei, promovată prin asumarea răspunderii Guvernului, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.Executivul a interzis, totodată, ca rude de până la gradul II să voteze simultan în acelaşi consiliu profesoral sau Senatul universităţii.

În Codul educaţiei era prevăzut că pot ocupa funcţii de conducere subordonate direct la aceeaşi facultate dintr-o universitate rudele de gradul II şi III, fiind incompatibilitate doar în cazul rudelor de gradul I, soţ-soţie, ceea ce raportul Miclea interzicea.

Conform deciziei Guvernului din şedinţa de miercuri, funcţiile didactice în instituţiile de învăţământ superior sunt asistent universitar, lector universitar/şef de lucrări, conferenţiar universitar, profesor universitar/profesor universitar conducător de doctorat şi profesor universitar consultant.

"S-a decis ca promovarea în funcţie să nu se bazeze pe criteriul vechimii, aşa cum a propus ministrul Educaţiei, ci pe criterii de competenţă şi performanţă", au arătat sursele citate.
Guvernul a interzis, de asemenea, ocuparea posturilor didactice şi de cercetare de către persoane dovedite că au plagiat, concursul pentru un post didactic ocupat de către o persoană dovedită că a plagiat urmând să fie anulat automat, indiferent de moment.

Executivul, prin Ministerul Educaţiei, va monitoriza permanent autonomia şi răspunderea publică a instituţiilor de învăţământ superior şi va avea dreptul să recurgă la o serie de măsuri dacă instituţia nu respectă condiţiile acestor principii. Măsurile la care Guvernul şi-a rezervat dreptul de a apela sunt: suspendarea rectorului, reducerea sau eliminarea temporară ori definitivă a finanţărilor din surse publice, nerecunoaşterea diplomelor emise de universităţile în culpă, iniţierea unui proiect de lege privind preluarea sau fuziunea universităţilor publice cu slabe rezultate de către cele performante sau chiar iniţierea unui proiect de lege de desfiinţare a universităţii.

Prin răspunderea publică a universităţilor, corelată cu principiul autonomiei, instituţia de învăţământ superior se obligă să respecte legislaţia în vigoare, să asigure calitatea învăţământului, să asigure eficienţa managerială şi eficienţa cheltuirii fondurilor publice, să menţină transparenţa tuturor deciziilor şi activităţilor sale, să respecte libertatea academică a personalului didactic, precum şi drepturile şi libertăţile studenţilor.




"Prin aceste principii şi posibilitatea desfiinţării universităţii vor fi evitate cazuri de genul celui înregistrat la Universitatea Spiru Haret", au arătat sursele citate.
Pentru monitorizarea eficienţei manageriale, va fi stabilit, în termen de maximum 9 luni de la promulgarea legii, un sistem de indicatori statistici de referinţă pentru învăţământul superior.

În baza autonomiei universitare, instituţiile vor putea opta şi pentru un sistem de conducere managerială, în care funcţiile de conducere şi administrare vor fi ocupate pe bază de concurs public, nu prin alegeri.
Guvernul a mai decis ca o persoană să nu poată ocupa funcţia de rector sau decan mai mult de două mandate şi ca finanţarea învăţământului superior de stat să poată fi realizată şi prin contribuţia altor ministere, pentru care sunt pregătiţi specialişti în funcţie de cerinţele acestora, precum şi din alte surse, inclusiv împrumuturi şi ajutoare externe.

Ministerul Educaţiei va realiza periodic ierarhizarea programelor de studii, iar rectorul universităţii va fi obligat să prezinte, la finalul fiecărui an, un raport de performanţă, un raport financiar şi un raport de audit intern, aprobate de către Senatul universităţii.
Toate aceste rapoarte vor constitui o condiţie pentru a beneficia de fonduri publice.


Coeficienţii majoraţi de salarizare pentru profesori şi magistraţi
Guvernul a mai decis, în şedinţa de miercuri, să majoreze uşor coeficienţii de salarizare pentru magistraţi şi profesori, grila finală urmând să fie stabilită de Ministerele Muncii şi Finanţelor, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale."A fost operată o uşoară creştere a coeficienţilor de salarizare pentru magistraţi şi profesori, iar calculele sunt refăcute de cele două ministere", au arătat sursele citate. Guvernul a decis să îşi asume răspunderea asupra unui pachet de legi, care include şi sistemul de salarizare unitară în sectorul bugetar.

×
Subiecte în articol: politic