x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Ponta 2 a fost învestit de Parlament, cu 402 voturi pentru şi 120 împotrivă

Guvernul Ponta 2 a fost învestit de Parlament, cu 402 voturi pentru şi 120 împotrivă

de Veronica Micu    |    21 Dec 2012   •   14:57
Guvernul Ponta 2 a fost învestit de Parlament, cu 402 voturi pentru şi 120 împotrivă
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images
UPDATE 19:45 - Noul Guvern a fost validat. La votul de investitură din Parlament, Guvernul Ponta II a fost susţinut de 402 parlamentari, în timp ce 120 s-au declarat împotrivă. "Numărul de voturi înseamnă două treimi, sigur că sunt mulţumit", a fost prima declaraţie a premierului Victor Ponta.

UPDATE 18:40 -
În Parlament a început votul pentru învestirea Guvernului. Premierul desemnat, Victor Ponta doreşte ca vineri seară membrii cabinetului său să depună jurământul la Palatul Cotroceni, programând pentru sâmbătă prima şedinţă de Guvern.

UPDATE 16:25 - Victor Ponta cere votul de încredere în Parlament.

Cele mai importante declaraţii ale premierului:

- Este o mare onoare sa ma aflu in fata dumneavoastra, reprezentantii poporului roman. Vă solicit mandatul într-o zi specială. Pe 21 decembrie se sfârşeşe o lume, politică evident, şi începe o alta. Important este sa prezint modul in care Guvernul pentru care cer votul de incredere propune un nou inceput. Responsabilitatea Guvernului este egala pentru toti cetatenii Romaniei. Romanii au castigat intai in strada, apoi la vot dreptul a solicita o schimbare si si-au pus sperante uriase intr-o noua societate.

-  Lumea pe care sper sa o lasam in urma este o lume politica framanata de lupte politice, de ura, cearta, dezbinare, austeritate dublata de delapidarea si jaful produs in banii publici, de dispretul cu care cetatenii au fost tratati de catre cei care i-au condus. Imi doresc ca lumea noua sa arate ca exista lucruri mult mai importante decat disputa politica.

- Obligativitatea noastră este ca anii 2013-2016 sa fie anii reconstructiei si reconcilierii. Imi doresc sa fie anii stabilitatii, predictibilitatii. Astazi, pentru milioane de romani care au credite in euro, este cel mai mic curs din ultimele şapte luni. Trebuie sa le facem dreptate oamenilor.

- Vreau sa multumesc domnului Florin Georgescu si ministrilor care mi-au fost alaturi in ultimele şapte luni. Cred ca am dovedit ca putem sa ne tinem de cuvant si ca putem sa invatam din greselile altora. Va urma mandat decisiv pentru viitorul Romaniei.

- E foarte important sa aratam ca putem sa fil loiali. Cei care ne-au votat, nea-u acordat o mare onoare, dar si o mare responsabilitate. Cei care nu au venit la vot sa stie ca un Guvern trebuie sa le dovedeasca ca o democratie este cel mai mic rau dintre formele de organizare cunoscute pana in prezent.

- S-a vorbit foarte mult in ultimele zile despre pacte. Cel mai important pact pe care il poate avea un Guvern este cel cu cetatenii. Acest Guvern va face orice pentru a respecta pactul cu poporul roman. Vom incerca sa evitam greselile pe care le-am criticat atat de des cand eram in Opozitie. Este obligatia mea sa am grija ca aceleasi boli sa nu apara in actuala guvernare.

- Vom folosi toate sansele pe care Romania le are pentru a se dezvolta: fondurile europene, dezvoltarea unor domenii cheie - energie si agricultura, un sprijin real pentru investiorii starini si cei romani.

- Anunt respectarea si continuarea relatiilor cu institutiile financiare internationale. Avem obligatia sa avem un nou acord preventiv, sa aratam seriozitate. Este extrem de important sa avem un asemenea acord asumat. Romania trebuie sa treaca peste aceasta perioada dificila. Eu, personal, toti membrii Guvernului pe care ii propun astazi, sunt oamenii care spun ca viitorul Romaniei este alaturi de celelalte tari europene. Batalia politica vreau sa se canalizeze pe altceva, nu pe atacarea adversarului politic.

- O prioritate va fi gestionarea banului public si reducerea risipei.

- Fac un apel la membrii Guvernului sa aratam impreuna ca nu vom cheltui noi un leu un plus. Vom mentine un nivel adecvat a rezervei care ne va permite sa nu fim niciodata descoperiti in fata unei furtuni

Ministrul pentru Fonduri europene exista in guvern pentru ca am vrut sa gandim o pregatire a capacitatii administrative a României pentru ca perioada 2014-2020 sa nu ne mai gaseasca nepregatiti in a folosi fondurile de coeziune.

- Cele mai umilite domenii în ultimii ani au fost cele mai importante pentru viitorul unei naţiuni: Educaţia si Sanatatea. Un Guvern legitim trebuie sa gaseasca solutii pentru a reduce inechiatile sociale.

- Vreau sa colaboram pentru o noua Constitutie, care sa instituie mecanisme clare de a evita conflicte institutionale si constitutionale. Va fi extrem de important ca Romania dupa 1968 sa treaca la o reorganizare administrativ-teritoriala.

- Sunt un adept convins al ideii de descentralizare, ca nu vreau sa mai vad primari venind de la Satu Mare pana in Bucuresti ca sa faca anticamera la un ministru sau la o curte de justitie. Avem o obligatie sa modificam actualul sistem electoral, care a generat grave derapaje de la vointa democratica a electoratului - nu doar sa reducem numarul de parlamentari, ci sa delimitam foarte clar atributiile celor doua camere. Imi doresc sa recastigam autoritatea si prestigiul fara de care aceasta institutie fundamentala a statului nu poate exista.

- Romania este o tara care poate sa contribuie la constructia europeana. Cred ca Romania nu poate sa mai fie un membru de rangul II al Uniunii Europene.

- Provin din sistemul de Justitie si stiu ca un proces de retrocedare dureaza ani de zile. Imi doresc ca Jutitia sa fie nu doar independenta, dar mai ales sa fie eficienta si sa starneasca incredere in randul societatii.

Ştire în curs de actualizare


UPDATE 16:00
- Premierul desemnat şi miniştrii propuşi pentru a forma Guvernul Ponta 2 au ajuns în Parlament pentru a cere votul de învestitură. Şedinţa fusese anunţată să înceapă la ora 14:00, însă audierile miniştrilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului au durat mai mult decât se preconizase.

................

Premierul desemnat Victor Ponta vine azi în plenul reunit al Parlamentului pentru a prezenta programul de guvernare, lista viitorului Cabinet şi pentru a cere votul de învestitură.

Candidaţii propuşi pentru funcţiile ministeriale au fost audiaţi, începând cu ora 12:30, de comisiile parlamentare permanente, aceştia fiind avizaţi favorabil de comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Componența finală a Guvernului Ponta 2:

Premier


Victor Ponta

Vicepremieri

Liviu Dragnea
Daniel Chițoiu
Gabriel Oprea

Miniștri

Ministerul Apărării Naționale - Mircea Dușa
Ministerul Afacerilor Externe - Titus Corlățean
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Dan Nica
Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale - Liviu Dragnea
Ministerul Industriei şi Comerţului - Varujan Vosganian
Ministerul Fondurilor Europene - Eugen Teodorovici
Ministerul Educaţiei - Remus Pricopie
Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice - Rovana Plumb
Ministerul Finanţelor Publice - Daniel Chițoiu
Ministerul Sănătăţii - Eugen Nicolăescu
Ministerul Culturii și Cultelor - Daniel Barbu
Ministerul Agriculturii - Daniel Constantin
Ministerul Transporturilor - Relu Fenechiu
Ministerul Administrației și Internelor - Radu Stoe
Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale - Mariana Câmpeanu
Ministerul Justiţiei - Mona Pivniceru
Ministrerul Tineretului și Sportului - Nicolae Bănicioiu

Miniștri delegați


Ministrul delegat pentru Relaţia cu parlamentul - Mihai Voicu
Ministrul delegat pentru Dialog Social - Doina Pană
Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni - Cristian David
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură - Dan Șova
Ministrul delegat pentru Cercetare Științifică - Mihnea Costoiu
Ministrul delegat pentru Buget - Liviu Voinea
Ministrul delegat pentru Energie - Constantin Niță
Ministrul delegat pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri - Maria Grapini
Ministrul delegat pentru Păduri și Ape - Lucia Varga

×