x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Planul Național de Redresare și Reziliență intră în dezbatere publică. Florin Cîțu: A fost al doilea test al acestei coaliții

UPDATE. Planul Național de Redresare și Reziliență intră în dezbatere publică. Florin Cîțu: A fost al doilea test al acestei coaliții

19 Mar 2021   •   14:38
UPDATE. Planul Național de Redresare și Reziliență intră în dezbatere publică. Florin Cîțu: A fost al doilea test al acestei coaliții
Sursa foto: Gov.ro

UPDATE. Planul Național de Redresare și Reziliență urmează să fie suspus dezbaterii publice, a anunțat premierul Florin Cîțu. De asemenea, acesta a declarat că PNRR a fost „al doilea test” al coaliției de guvernare.

„Având în vedere că PNRR trebuie implementat până în 2026, se pare că trebuie să fim aici şi după 2024, ca să ne asigurăm că este implementat. (...) Astăzi intrăm în dezbatere publică. Toată lumea va vedea programul. Săptămâna viitoare, printr-un memorandum, vom adopta mandatul prin care va fi negociat acest program", a arătat Cîţu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Premierul le-a mulțumit tuturor celor implicați în elaborarea PNRR, în special ministrului Cristian Ghinea, vicepremierului Dan Barna, cât și liderului PNL Ludovic Orban.

„Avem astăzi, pentru dezbatere publică, un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă care reprezintă priorităţile României astăzi. Alocăm resurse importante pentru infrastructură rutieră şi feroviară, dar şi autostrăzi. Bineînţeles, reţeaua de gaze.Vrem să construim spitale noi, spunem foarte clar în acest program. Şi, bineînţeles, şi măsuri sociale. Deci, acordăm importanţă tuturor priorităţilor. O reformă de care România avea nevoie", a mai afirmat acesta.

Ce prevede PNRR

Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență, bugetul propus pentru Educație esre de 4,4 miliarde de euro, pentru Sănătate se propune un buget de 3,4 miliarde de euro, pentru Transport bugetul propus este de 9,5 miliarde de euro, iar pentru Mediu este de 6,8 miliarde de euro. 

În ceea ce privește reformele esențiale pentru modernizarea României, PNRR aduce în discuție, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene: reforma sistemului de pensii și reforme fiscale, respectiv adoptarea unui act normativ pentru „corectarea disfuncțiilor și inechităților dintre diferite categorii de beneficiar”;  venitul minim de incluziune și încurajarea formalizării muncii - „introducerea tichetelor de muncă pentru un număr de aproximativ 500.000 de lucrători din sectoarele serviciilor prestate la domiciliu”, cât și sprijin bugetar tranzitoriu pentru implementarea „reformei profunde a asistenței sociale din România”; împădurire și reforma ROMSILVAfondul pentru localități (4 mld), program de capitalizare a economiei și încurajare a inovației (2,4 mld), fondul pentru dezvoltare comunitară prin Grupuri de Acțiune Locală (400 mil), fondul pentru societate civilă (100 mil), granturi pentru tineret și sport (300 mil), cât și reforma administrației și justiției, care prevăd salarizare unitară, eliminarea pensinării anticipate a magistraților, desființarea SIIJ, reforma Inspecției Judiciare, E-justiție, consolidarea capacității DNA și DIICOT, examen național pentru funcționarii publici și simplificarea fondurilor europene, introducerea costurilor simplificate. 

Știre inițială. Guvernul se va reuni vineri, în ședință, pentru a dezbatere, în primă lectură, Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR).

O ședință de lucru pe tema PNRR a avut loc miercuri la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis i-a convocat pe președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, premierul Florin Cîțu, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Chinea.

„Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest plan reprezintă o şansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar şi societăţii româneşti o rezistenţă sporită în cazul unor viitoare crize. Totodată, este important să înţelegem că acest plan, prescurtat PNRR, ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâţia ani, reforme care vor îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a fiecărui român, prin dezvoltarea şi modernizarea activităţii în sănătate, în economie, în educaţie şi în administraţie", declara Iohannis, la finalul reuniunii.

×