x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Salarizării

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Salarizării

14 Dec 2010   •   10:49
Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Salarizării

142426-.jpgUPDATE: PSD şi PNL depun o moţiune de cenzură pe Legea salarizării. Guvernul şi-a asumat astăzi răspunderea pe această lege care ar urma să se aplice din 2012.

UPDATE: Boc cere votul parlamentarilor pe Legea salarizării, insistând că actul reflectă resursele economiei. "Dacă 2010 a fost anul constrângerilor bugetare, 2011 va fi anul dezvoltării, al creşterii economice şi al consolidării reformelor structurale ale statului, în care Legea salarizării ocupă un loc extrem de important. Nu vindem iluzii, ci spunem foarte clar ceea ce România poate în momentul de faţă", a spus Boc, în plenul Parlamentului.

UPDATE: În urma retragerii semnăturilor parlamentarilor PNL de pe moţiunea de cenzură privind Legea educaţiei, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că moţiunea de cenzură nu mai există şi că, în consecinţă, Legea educaţiei este considerată adoptată.

Anastase a precizat că 22 de parlamentari liberali şi-au retras semnăturile, din 138 de semnatari, ceea ce face ca pe moţiune să mai existe 116 semnături, care sunt insuficiente pentru depunerea şi discutarea acesteia.

UPDATE: Şedinţa de plen a fost reluată în condiţiile în care parlamentarii PSD s-au retras de la lucrări, invocând faptul că nu pot participa la adoptarea unor hotărâri pe care le consideră neconstituţionale.

Lucrările plenului s-au reluat cu anunţurile individuale ale parlamentarilor liberali de retragere a semnăturilor de pe moţiunea de cenzură pe legea educaţiei. Parlamentarii liberali vin pe rând, în ordine alfabetică, la tribuna Parlamentului şi îşi anunţă această decizie.

UPDATE: Parlamentarii Alianţei PSD+PC părăsesc sala de plen. Guvernul susţine continuarea procedurii pe Legea educaţiei, bazat pe decizia Curţii Constituţionale. Mircea Geoană ameninţă cu o nouă contestare la CCR.

Şedinţa a fost suspendată pentru 20 de minte.

UPDATE: Plenul Camerei a aprobat introducerea pe ordinea de zi a continuării procedurii pe Legea educaţiei, cu 183 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, o abţinere.

UPDATE: Puterea vrea să treacă Legea educaţiei de Parlament. Liderul deputaţilor PDL din Cameră, Mircea Toader, a propus înscrierea pe ordinea de zi a şedinţei în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legile salarizării, a continuării procedurii pe Legea educaţiei. Opoziţia respinge ideea.

"Guvernul susţine introducerea pe ordinea de zi a susţinerii moţiunii de cenzură şi a continuării calendarului pe legea educaţiei. Vă invit să citim decizia Curţii Constituţionale şi care ne dă răspuns la toate întrebările puse aici. Prima întrebare a fost dacă prima decizie a Curţii, din 3 noiembrie, blochează asumarea răspunderii. Nu poate fi oprită procedură asumării. Oricâtă patimă ar presupune citirea unui text contituţional. A doua întrebare: ar fi putut bloca asumarea răspunderii? Curtea ne spune că nu se poate acest lucru.", a declarat premierul Emil Boc, în plenul Parlamentului.





Aura Vasile (PSD)
: "Îi rog pe miniştrii Guvernului Boc că există două hotărâri ale Curţii Constituţionale care au decis că asumarea pe legea educaţiei este neconstituţională. Mai mult aţi stat cu picioarele pe această cărticică, Constituţia, decât să o ţineţi deschisă şi să o respectaţi. Doamna preşedintă, sunteţi o femeie tânără şi cu viitor politic, câteodată din cauza sfaturilor colegilor dumneavoastră, acţionaţi împotriva a ceea ce credeţi. Mă reprezentaţi şi pe mine, ca femeie şi şefă. Nu aveţi voie ceea ce domnul Toader a solicitat pentru că este neconstituţional. Este imoral".

"Ordinea de zi nu poate fi subiect de meditaţie.  Acest subiect trebuie supus vot pentru ordinea de zi. Dacă va veni un parlamentar şi va supune dezbaterii un subiect de derizoriu: influenţa razelor de lună asupra galoşilor de gumă, majoritatea va decide. Dacă îl va vota, asta va discuta. Nu facem meditaţii transcedentale", a spus Radu Berceanu (PDL).

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că, indiferent de "şiretlicul procedural" pe care îl vor încerca reprezentanţii puterii la Legea educaţiei, acesta nu le va folosi, pentru că, după ce legea va fi "traversată cu forţa" prin Parlament, va sesiza Curtea Constitţională.

"Indifererent de ce şiretlic veţi încerca, nu va va folosi, pentru că imediat după ce, probabil, prin acest vot, care nu are niciun fel de temei procedural, a fost traversată cu forţa prin Parlament, vă anunţ că în termenul legal voi contesta această lege" la Curtea Constituţională, a spus Geoană, în plenul Parlamentului. Geoană a amintit că CC s-a mai pronunţat asupra angajării răspunderii asupra Legii educaţiei şi a opinat că "procedeul samavolnic" ce se încearcă nu va cântări nimic în faţa Curţii şi că aceasta va constata neconstituţionalitatea angajării răspunderii. 

 

Şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului pe Legea salarizării unitare a început. Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei, Roberta Anastase, de la prezidiu lipsind preşedintele Senatului, Mircea Geoană, acesta fiind înlocuit de vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş (PDL).

 Preşedintele Camerei a anunţat că, din totalul de 470 de parlamentari, şi-au înregistrat prezenţa 284, fiind absenţi 186.

Executivul îşi asumă astăzi răspunderea pentru două legi: cea privind salarizarea bugetarilor în 2011 şi cea cadru. Prima dintre ele prevede majorarea cu 15% a lefurilor angajaţilor de la stat. Această creştere se aplică la valoarea salariilor din octombrie, adică la cea redusă cu 25%. Dacă mai punem la socoteală şi inflaţia şi pierderea celui de-al 13-lea salariu, observăm că de fapt bugetarii câştigă la salariu aproximativ 1,4%.

Legea prevede şi că în 2011 nu vor fi acordate prime, tichete de masă, tichete cadou şi de vacanţă, iar orele suplimentare vor fi recompensate doar cu timp liber.

Legea cadru a salarizării unitare conţine coeficienţii, în baza cărora vor fi calculate remuneraţiile angajaţilor de la stat. Această grilă nu se va putea aplica însă de anul viitor, ci doar atunci când salariile în sectorul public vor reveni la valoarea de dinaintea tăierii cu 25%.

Legile salarizării sunt cerute de Fondul Monetar Internaţional. Pe cifrele din aceste acte normative se bazează şi bugetul pentru 2011.


×