x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gyorgy Frunda: Nyiro a fost în Parlamentul lui Szalasi. Atunci, în tot Parlamentul au fost numai fascişti

Gyorgy Frunda: Nyiro a fost în Parlamentul lui Szalasi. Atunci, în tot Parlamentul au fost numai fascişti

29 Mai 2012   •   11:32
Gyorgy Frunda: Nyiro a fost în Parlamentul lui Szalasi. Atunci, în tot Parlamentul au fost numai fascişti

Partidul Civic Maghiar i-a cerut lui Gyorgy Frunda sa renunte la candidatura la Primaria Targu Mures intrucat a declarat ca Nyiro Jozsef a facut parte dintr-un Parlament in care erau doar fascisti, insa senatorul sustine ca isi mentine afirmatiile in legatura cu acest scriitor.

"In ceea ce priveste reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef - este de netolerat ca un politician, un reprezentant al etniei maghiare in Senatul Romaniei, care vrea sa ajunga si primarul Targu Muresului, pur si simplu sa-l faca fascist pe scriitorul nostru. Este de netolerat si ar trebui si UDMR sa se gandeasca si mai ales domnul senator Frunda, sa se retraga din cursa pentru Primaria Targu Mures, dat fiind faptul ca nu mai vedem cum poate fi sustinut de comunitatea maghiara din orasul nostru", a declarat astazi liderul PCM Mures, Laszlo Gyorgy.

De cealalta parte, senatorul Gyorgy Frunda a subliniat ca Partidul Civic Maghiar nu are caderea sa ii ceara ceva, intrucat nu este membru al acestei formatiuni, care 'ar face bine sa il retraga pe domnul Benedek (Imre - n.r.) ca sa nu il intareasca pe domnul Florea (Dorin Florea - n.r.).

In plus, senatorul a sustinut ca isi mentine declaratiile referitoare la activitatea politica a lui Nyiro Jozsef si ca nu ii contesta acestuia opera literara.

"Am spus si repet, Nyiro Jozsef este o personalitate controversata. Din punct de vedere literar el are un loc bine determinat in literatura maghiara din Ardeal si, in general, in literatura maghiara si trebuie recunoscut. Ca om politic, el a facut parte din parlamentul Ungariei in perioada lui Horthy, cand nu a fost fascist, ulterior el a fost parlamentar in Parlamentul lui Szalasi (Szalasi Ferenc, liderul Partidului Crucea cu sageti - n.r.) ori atunci in tot Parlamentul au fost numai fascisti. Nu eu sunt cel care a descoperit treaba aceasta sau zic o noutate, istorici ai Ungariei au stabilit acest lucru, au aratat aceasta realitate si trebuie sa privim lucrurile in fata. Cred ca Nyiro Jozsef trebuie si poate fi inmormantat in pamantul unde s-a nascut, asta i-a fost dorinta si este un drept al fiecaruia, nu sunt de acord insa ca aceasta inmormantare sa fie o campanie politica, sa fie folosita din motive politice", a spus Frunda, potrivit Agerpres.

Senatorul a precizat ca ceea ce s-a intamplat la Odorheiu Secuiesc a avut putin de-a face cu o discutie, ci a fost 'o campanie politica sustinuta de presedintele Parlamentului Ungariei, ceea ce este imoral politic si, dupa parerea sa', 'inacceptabil'.

Acesta l-a acuzat pe Laszlo Kover ca prin atitudinea sa divizeaza comunitatea maghiara din Romania si ca ar urmari un scenariu similar cu cel aplicat in Slovacia si Voivodina, unde comunitatea maghiara s-a impartit in mai multe partide politice si a pierdut reprezentativitatea.

"Divizeaza comunitatea maghiara, asta vor, si vor sa ne scoata pe noi din Parlamentul de la Bucuresti. Pentru ei nimic nu-i scump pentru ca vor sa implementeze acelasi scenariu pe care l-au facut in Slovacia sau in Voivodina", a conchis Gyorgy Frunda.

×