x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gyorgy Frunda: "România să o lase mai moale cu statul naţional. Regiuni din Transilvania au căpătat autonomie sub Maica Tereza"

Gyorgy Frunda: "România să o lase mai moale cu statul naţional. Regiuni din Transilvania au căpătat autonomie sub Maica Tereza"

05 Noi 2012   •   19:57
Gyorgy Frunda: "România să o lase mai moale cu statul naţional. Regiuni din Transilvania au căpătat autonomie sub Maica Tereza"
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda a declarat luni, la Târgu Mureş, după lansarea candidaţilor Uniunii la alegerile parlamentare, că în România ar trebui să existe 15-16 regiuni, dintre care una în care maghiarii să fie majoritari şi că autonomia este contrapusul segregării.

"Ceea ce numim autonomie este contrapusul a ceea ce numim segregare sau ceea ce ar putea aduce atingere suveranităţii. Este un fel de a trăi în statul care ar trebui să fie în continuare suveran şi unitar, care este România, eu n-am nimic decât cu sintagma de "naţional", care după părerea mea nu reflectă adevărul şi nu are valoare nici juridică, nici politică (...) Ar trebui ca în România proiectul nostru să existe - undeva 15-16 regiuni, iar una dintre aceste regiuni să oglindească adevărul istoric şi tradiţia ardeleană, o regiune unde numeric ungurii sunt majoritari", a declarat Frunda.

Senatorul UDMR crede că în următorii 4 ani va putea convinge România "să o lase mai uşor cu statul naţional, pentru că minciuna are picioare scurte".

"Dacă reuşesc să susţin acea regiune în care maghiarii sunt majoritari, pentru că această regiune există de mai multe secole, aceste regiuni au dobândit autonomia sub Mariei Tereza, iar numitorul comun al Uniunii Europene şi cel al Împărăţiei Mariei Tereza sunt regiunile, iar viitorul se bazează tocmai pe aceste regiuni", a declarat Frunda, potrivit traducerii oficiale.

×