x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gyorgy Frunda: Toţi colegii mei sunt convinşi că Băsescu a încălcat grav şi repetat Constituţia

Gyorgy Frunda: Toţi colegii mei sunt convinşi că Băsescu a încălcat grav şi repetat Constituţia

06 Iul 2012   •   08:42
Gyorgy Frunda: Toţi colegii mei sunt convinşi că Băsescu a încălcat grav şi repetat Constituţia

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda sustine, potrivit RFI, ca presedintele Traian Basescu a incalcat grav si repetat Constitutia, insa unele masuri ale USL sunt la limita constitutionalitatii. Senatorul a precizat, insa, ca nu exista un risc real ca Romania sa fie suspendata din Consiliul European.

"Suntem convinsi ca tot comportamentul presedintelui Basescu a fost caracterizat prin nerespectarea Constitutiei, printr-o atitudine autoritara, iar firul rosu care strabate ambele mandate ale presedintelui este interpretarea aceasta singulara, unipersonala a Constitutiei, fara a tine cont de realitatea prevederilor actului fundamental al tarii. Pe fond, toti colegii mei cu care am discutat sunt convinsi ca presedintele a incalcat grav si repetat Constitutia Romaniei", a declarat Gyorgy Frunda.

El spune totodata ca "unele masuri luate de catre USL, formale, care au ca finalitate asigurarea acestui demers politic sunt la limita constitutionalitatii, care ne fac sa avem anumite dubii. Mi se pare ca USL a deschis prea multe fronturi. Or cand deschizi prea multe fronturi si intr-o lupta politica, e foarte greu sa le castigi pe toate. Doi: unele au fost precipitate. Trebuia asteptat cu ele. Nu stiu ce au avut de exemplu cu Institutul National de Statistica, nu putea Institutul sa faca nimic, putea astepta".

"Suspendarea sau inlocuirea presedintelui Senatului e la limita constitutionalitatii si a legii, pentru ca initial, functia de presedinte a apartinut Partidului Social Democrat, deci pe interpretarea constitutionala, tot ei aveau dreptul sa initieze revocarea inclusiv a domnului Blaga, care a ocupat functia tot pentru faptul ca PDL a trecut peste prevederea constitutionala si a pus in locul unui presedinte pesedist un presedinte pedelist", continua senatorul UDMR.

Gyorgy Frunda respinge comparatia dintre Romania si Ungaria lui Viktor Orban: "Situatia e diferita: Orban, premierul ungar s-a manifestat astfel dupa alegerile parlamentare, cand avea o majoritate stabila de 66%, deci cand avea in fata lui patru ani stabili, iar USL-ul are patru luni instabile in fata sa, pana la alegerile parlamentare. Nu este aceeasi situatie, este complet diferita din punct de vedere politic. Aceasta asemanare este exagerata!".

El afirma ca nu exista un risc real al suspendarii din Consiliul European.

"Nu exista un risc real in sensul acesta. Aceasta decizie trebuie luata de catre Parlamentul European. Or acolo, toti parlamentarii stiu ca in fiecare tara exista lupte politice in ceea ce priveste conducerea tarii. Nu uitati ce s-a intamplat doar anul acesta cu Berlusconi in Italia, cu Sarkozy in Franta si nici in alte tari, de exemplu in Ungaria, luptele politice nu sunt mai putin intense decat in Romania. Deci este o declaratie, care face parte din categoria acelora facute la sugestia unor parlamentari din Romania, cred eu. Nu au o acoperire legala, care sa duca la suspendarea dreptului de vot al delegatiei romane, dar in mod cert provoaca valuri astazi, cand se hotaraste suspendarea presedintelui", conchide senatorul UDMR.

×