x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Hotărârea CCR privind referendumul a fost publicată în Monitorul Oficial. Băsescu revine la Cotroceni

Hotărârea CCR privind referendumul a fost publicată în Monitorul Oficial. Băsescu revine la Cotroceni

27 Aug 2012   •   06:13
Hotărârea CCR privind referendumul a fost publicată în Monitorul Oficial. Băsescu revine la Cotroceni

UPDATE 21:27 - Hotararea Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie a fost publicata, luni seara, in Monitorul Oficial, iar presedintele Traian Basescu se poate reintoarce la Palatul Cotroceni, pentru reluarea mandatului.

Hotararea 6 din 21 august a Curtii Constitutionale privind organizarea referendumului si rezultatele acestuia a fost publicata dupa aproximativ trei ore de la citirea actului in Parlament.

Hotararea a fost citita in fata plenului reunit, luni, de catre judecatorul stefan Minea. Parlamentarii USL au iesit din sala la momentul citirii documentului, desi acestia venisera la plen pentru a asigura cvorumul.

UPDATE 17:42 - Sedinta Parlamentului s-a incheiat, urmeaza publicarea in Monitorul Oficial a deciziei luate de Curtea Constitutionala.

UPDATE 17:35 - Parlamentarii USL au parasit sala in momentul in care Stefan Minea, judecatorul constitutional desemnat sa citeasca hotararea CCR privind referendumul, si-a inceput lectura.
UPDATE 17:28 - Propunerea liberalului Ioan Ghise, de amanare cu doua zile a citirii deciziei CCR, a fost respinsa, cu numai 20 de voturi pentru.
UPDATE 17:10 - Sedinta plenului reunit al Parlamentului a inceput. Hotararea CCR privind referendumul va fi citita de catre judecatorul constitutional Stefan Minea.

La sedinta au venit doar patru din cei noua judecatori ai Curtii, respectiv Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu, Iulia Motoc si Stefan Minea.

UPDATE 16:40 - Parlamentarii PSD si PNL vor intra la sedinta de plen pentru a indeplini cvorumul, potrivit unor surse citate de Antena3.

UPDATE 16:10 - Eugen Nicolaescu a cerut o pauza de consultari de o jumatate de ora. "Colegii nostri din USL considera ca decizia CCR este nedreapta. Vom incerca pe o parte din colegi sa asigure cvorumul, chiar daca o considera nedreapta si ilegala, ca sedinta reunita sa aiba loc", a spus Nicolaescu.

UPDATE 15:15 - Parlamentarii social-democrati nu vor participa la sedinta plenului reunit al Parlamentului. Anuntul a fost facut de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca parlamentarii Uniunii vor participa la sedinta. "O tergiversare a acestei situatii nu ne ajuta cu nimic, nu ajuta pe nimeni. De aceea colegii de la UDMR nu ajuta pe nimeni", a spus Kelemen.

UPDATE 15:05 - Judecatorii Curtii Constitutionale au ajuns la Parlament. "Decizia noastra este bazata pe probe, iar documentele primite de la institutiile statului sunt probe", a spus presedintele Curtii Constitutionale. Intrebat daca se mai fac presiuni asupra judecatorilor CCR, Zegrean a spus: "Uitati-va ce se spune despre noi la televiziuni si aveti raspunsul la intrebarea asta".

UPDATE 14:45 - Cateva zeci de persoane protesteaza in fata Parlamentului impotriva revenirii lui Traian Basescu la Cotroceni. Protestatarii poarta pancarte pe care sta scris "Adio Basescu", "Suntem judecati de infractori", "Basescu e mort de frica", "Rusine CCR", "Jos dictatura", "Ne vrem tara inapoi", "Nimic fara Dumnezeu" sau "Parlament esti dator sa ne scapi de dictator".

UPDATE 14:45 - Cateva zeci de persoane protesteaza in fata Parlamentului impotriva revenirii lui Traian Basescu la Cotroceni.

UPDATE 13:56 - Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a declarat ca sunt foarte multi parlamentari ai PNL care nu doresc sa participe la sedinta de plen reunit, luand o decizie "individuala de boicot".

"Momentan sunt decizii individuale, pot sa va confirm faptul ca foarte multi colegi, daca nu cumva toti, au spus ca nu doresc sa participe la sedinta de astazi si o sa vedem in functie si de decizia pe care o vom lua impreuna cu colegii de la PSD si de sedinta de grup. Momentan e o forma de boicot individual si nu putem obliga pe cineva sa asiste la citirea unei decizii pe care o consideram incorecta, chiar nu-i putem obliga", a declarat Voicu, inainte de o sedinta a social-democratilor si liberalilor pe aceasta tema, care se desfasoara in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

UPDATE 13:40 - Conducerea Senatului se va reuni astazi, incepand cu ora 14:30, in sedinta Biroul permanent. In cadrul sedintei, ar putea fi luata in discutie propunerea senatorului PNL Ioan Ghise privind referendumul, potrivit unor surse din Senat citate de Agerpres. Senatorul PNL Ioan Ghise a propus doua variante de atac: fie ca Parlamentul sa retrimita Curtii Constitutionale hotararea prin care referendumul este considerat invalid, fie ca Parlamentul sa constate ca presedintele suspendat Traian Basescu este demis.

........................

Reintoarcerea presedintelui suspendat la Palatul Cotroceni depinde acum de parlamentarii care au fost convocati astazi, la ora 15:00, intr-o sesiune extraordinara pentru a lua act de decizia Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu. Pentru ca Traian Basescu sa revina la Cotroceni, mai sunt de indeplinit doua formalitati: citirea motivarii Curtii in plenul reunit al Parlamentului si publicarea ei in Monitorul Oficial.

Este de asteptat ca la sedinta parlamentarii sa aiba interventii, una dintre acestea putand fi a senatorului liberal Ioan Ghise, care a declarat ca a pregatit proiecte de hotarare care vizeaza ca Parlamentul sa decida valabilitatea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu. Ghise ar urma sa prezinte aceste propuneri si in partid, la sedinta de luni a grupurilor parlamentare ale PNL, scrie Mediafax.

Ghise sustine ca Parlamentul poate decide ca este aplicabil articolul 10 din legea referendumului, care spune ca demiterea presedintelui Romaniei se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fara a mai exista obligativitatea cvorumului de prezenta la vot.

Totusi, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, declara marti ca parlamentarii USL nu vor intarzia si nici nu vor boicota citirea deciziei Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului in plenul celor doua Camere si nici nu vor invoca existenta cvorumului de plen, desi formal cvorumul este obligatoriu.

La finalul sedintei de plen, presedintii celor doua Camere vor trimite catre Monitorul Oficial hotararea Curtii Constitutionale. Imediat dupa publicarea in Monitor, Traian Basescu se intoarce la Cotroceni si isi reintra in drepturi. Crin Antonescu isi incheie interimatul si se intoarce in postul de presedinte al Senatului.

×