x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică House of Cards, cu Dragnea în locul lui Spacey

House of Cards, cu Dragnea în locul lui Spacey

de Diana Lazăr    |    02 Feb 2016   •   23:33
House of Cards, cu Dragnea în locul lui Spacey

Tentativa liberalilor de a modifica Legea alegerilor locale i-a dat planurile peste cap lui Liviu Dragnea chiar în momentul în care liderul PSD se pregătea să-l schimbe pe Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului şi să se debaraseze de formaţiunea lui Gabriel Oprea din cauza imaginii publice a Generalului. Liberalii i-au stricat însă, fără să vrea, strategia, iar Dragnea s-a văzut nevoit să facă un compromis în schimbul susţinerii din partea ALDE şi UNPR pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Demersul liberalilor de a schimba legea alegerilor locale prin revenirea la două tururi de scrutin în cazul primarilor nu l-a pus în dificultate doar pe premierul Dacian Cioloş, nevoit să facă echilibristică între interesul cabinetului tehnocrat şi interesele partidelor politice. Iniţiativa PNL i-a stricat strategia şi liderului PSD, Liviu Dragnea. Dacă premierul a ales să nu se implice în jocul politic şi să nu scoată din foc castanele aruncate de partide în mai 2015 prin votarea unui singur tur de scrutin, preşedintele PSD a fost nevoit să-şi schimbe din mers strategia. Concret, Liviu Dragnea plănuia ca PSD să se distanţeze de foştii parteneri din coaliţia de guvernare, ALDE şi UNPR, în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare din acest an. În mediul politic a circulat recent zvonul potrivit căruia senatorii PSD ar fi discutat cu Liviu Dragnea schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului, mutare care era prevăzută chiar la începutul sesiunii parlamentare. Liderul PSD şi-ar fi propus şi ruperea de UNPR, considerând că imaginea lui Gabriel Oprea ar putea afecta indirect scorul PSD la alegeri.

A făcut stânga-mprejur
Liviu Dragnea s-a repliat rapid şi a ales să-şi păstreze aliaţii aproape pentru a proteja interesele PSD. Asta pentru că fără asumarea răspunderii Gu vernului sau o ordonanţă de urgenţă a premierului Cioloş, revenirea la două tururi de scrutin se află acum la mâna unei majorităţi parlamentare care depinde exclusiv de voturile ALDE şi UNPR, singurele partide care pot înclina decisiv balanţa în favoarea liberalilor.
Ruptura dintre Dragnea şi Tăriceanu devenise vizibilă încă de la finalul anului trecut, când ALDE a votat în Parlament împotriva Legii bugetului pe 2016. „E varză cu carne de Bruxelles”, acuza la acea vreme Tăriceanu. „Nu înţeleg ce este varză cu carne, sunt profund dezamăgit”, a fost replica lui Dragnea, care a dezvăluit astfel prima fisură în relaţia ALDE – PSD. Surpriza a fost însă că Dragnea şi Tăriceanu au apărut braţ la braţ la consultările cu premierul Dacian Cioloş chipurile „pentru a economisi timp”. Chiar dacă a recunoscut că ALDE ar fi avantajată de alegerea primarilor în două tururi, Tăriceanu a explicat că modificarea sistemului electoral „ar fi firească după viitoarele alegeri parlamentare”.

Voia să scape de Oprea
Apropierea de UNPR-ul lui Gabriel Oprea devenise şi ea o piatră de moară pentru PSD. Dragnea considera că alianţa cu Generalul ar putea scădea din procentele PSD din cauza scandalurilor în care este implicat numele Generalului. Moartea poliţistului Gigină şi dosarul coloanelor oficiale n-ar fi fost singurele motive, liderul PSD considerându-l pe Oprea responsabil de căderea Guvernului Ponta pentru că ar fi refuzat să demisioneze în urma protestelor de stradă. Atât Dragnea, cât şi Oprea au recunoscut că în cele două partide există dorinţa ruperii alianţei, UNPR separându- se de PSD în Parlament, unde şi-a creat grupuri separate. În cele din urmă, Dragnea a convenit cu Generalul candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare şi le-a lăsat filialelor din teritoriu decizia privind alianţele locale.

Este de neînţeles de ce ALDE şi UNPR, profund dezavantajate de acest sistem de vot, preferă să rămână captive intereselor electorale ale PSD. Susţinerea votului în două tururi ar fi fost o bună oportunitate pentru a arăta că au coloană vertebrală.
Alina Gorghiu, copreşedinte PNL
Gabriel Oprea a acceptat locurile pe liste comune cu PSD la parlamentare ca monedă în schimbul susţinerii unui singur tur de scrutin pentru alegerea primarilor. Chiar şi aşa, surse din formaţiunea Generalului au dezvăluit că UNPR va susţine votul în două tururi dacă protocolul cu social-democraţii nu va mai fi semnat. „Pentru UNPR este mult mai avantajos ca alegerile locale să se desfăşoare în două tururi. În acest caz, trebuie să ne gândim la ce e mai avantajos pentru noi”, recunosc surse din UNPR.
 

×