x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Hrebe, tartor in vizuina complotistilor

Hrebe, tartor in vizuina complotistilor

de Lavinia Dimancea    |    17 Mar 2006   •   00:00
Hrebe, tartor in vizuina complotistilor

In razboiul pentru ocuparea sefiei Camerei apare eternul sforar Hre-benciuc. Nastase mai ca nu l-a ara-tat cu degetul pe cel care dirijeaza vizuina complotistilor de la Marriott.

  • Nastase a parasit oficial sefia Camerei Deputatilor Deputatii PSD s-au rasculat ieri impotriva presedintelui partidului, Mircea Geoana, pentru ca i-a facut "golani" la sedinta cu liderii judeteni de marti noapte. Geoana a fost nevoit sa isi ceara scuze.

    In sedinta de grup a PSD, din care urletele s-au facut auzite dincolo de usile inchise, deputatii i-au reprosat lui Mircea Geoana ca i-a jignit si i-au cerut sa isi prezinte scuze. Cel care a dat tonul reprosurilor a fost deputatul Zamfir Dumitrescu, urmat de alte voci vehemente, intre care Rovana Plumb, Titus Corlatean, Eugen Bejinariu si Dan Iosif. "Nu suntem golani si derbedei. Suntem oameni onorabili. Sa se refuleze in alte conditii, nu sa ne jigneasca pe noi", a spus deputatul Marin Diaconescu, inainte de terminarea sedintei. El a aratat ca Geoana si-a cerut scuze in fata deputatilor, dar el personal si colegii sai nu le vor accepta decat daca liderul PSD le va prezenta in mod public. Daca nu, si ei vor folosi aceleasi apelative la adresa lui Geoana. "Vom ramane in conflict deschis cu presedintele partidului daca nu isi va cere scuze in fata camerelor de luat vederi", a completat Diaconescu, precizand ca acest punct de vedere este impartasit de "cel putin 80 de deputati, cei inclusi in categoria golanilor".

    "LIDERUL GOLANILOR". "E o virtute sa fii golan. Nu stiu daca dl Geoana poate fi liderul golanilor", a comentat ironic si deputatul Eugen Bejinariu, cel care a initiat in cursul zilei de marti semnarea listei de sustinere a lui Adrian Nastase la sefia Camerei Deputatilor. Victor Ponta a aratat in schimb ca "golanii sunt cei din jurul domnului Geoana, care pana acum nu l-au ajutat sa duca partidul in sus, ci in jos". Sub amenintarea deputatilor ca razboiul va continua, la sfarsitul sedintei, care a durat aproape patru ore, Geoana a urmat sugestia deputatilor PSD si si-a cerut public scuze. "Unii colegi au avut pe buna dreptate un repros legat de anumite epitete care au fost atribuite la intalnirea de la Otopeni. Si am spus ca intr-adevar imi pare rau, nu este stilul meu sa spun vorbe grele despre colegi. Dar a fost si un deficit de comunicare intre noi", a declarat Geoana.

    "MEDIOCRI". Dupa ce si-a cerut scuze, Geoana s-a dezlantuit insa din nou, facandu-i pe parlamentarii partidului "mediocri". Surse din partid spun ca liderul PSD a acuzat activitatea slaba a pesedistilor din cele doua Camere si ca nu au facut mai nimic in afara de batalia pentru pastrarea posturilor de presedinte, la dezbaterea regulamentelor. "Iar prezenta canci", ar fi spus Geoana, referindu-se la absenta alesilor PSD de la lucrarile Parlamentului. Potrivit acelorasi surse, Geoana i-a amenintat, pe un ton ridicat, ca pune saua pe ei. "Mai incet", a incercat sa il potolesca un deputat, dar Geoana a continuat si a tinut sa ii anunte ca de acum va introduce criterii foarte clare de evaluare.

    SEFIA CAMEREI. Discutiile aprinse nu s-au oprit insa aici. Deputatii PSD au sarit la Mircea Geoana, dar si la Miron Mitrea si pentru faptul ca, la sedinta cu liderii de filiale de la Otopeni, Nas-tase a fost fortat sa isi dea demisia din functia de presedinte al Camerei, iar acum PSD este in situatia de a pierde acest post. Ei s-au aratat revoltati ca s-a luat o decizie fara sa fie consultati, facand inutile eforturile acestora de la dezbaterile Regulamentului, cand au reusit sa pastreze sefia Camerei. "Rade puterea de noi", a comentat un deputat PSD.

    CANDIDAT. "Oamenii au spus adevarul. Am castigat batalia cu Alianta si am pastrat conducerea Camerei si acum am dat-o singuri. E pacat ca pierdem sefia Camerei", a declarat deputatul Victor Ponta. Alte voci au sustinut ca nu mai are nici un rost ca PSD sa prezinte un candidat, tinand seama de faptul ca singuri au dat postul din mana, dar si pentru ca exista sanse slabe de a il recastiga. Pe timpul sedintei au fost vehiculate mai multe nume pentru candidatii la presedintia Camerei, intre care Mihai Tanasescu, Dan Nica, Vasile Puscas si Valer Dorneanu. In cele din urma, deputatii au ales sa il propuna pe Dorneanu, urmand ca luni Biroul Permanent National al PSD sa valideze candidatura acestuia.

    "SFORARII". "Il sprijinim in continuare pe Mircea Geoana sa opereze puroiul din partid pana la capat, sa scape de sforarii si aranjatorii din jur si sa duca partidul in sus." Aceasta a fost declaratia pe care Victor Ponta a mai facut-o dupa ce a parasit sedinta de grup, refuzand insa sa spuna daca printre acesti "sforari" s-ar numara Viorel Hreben-ciuc sau Miron Mitrea. Ulterior, Mitrea a spus ca el nu se considera "sforar". In cursul diminetii, Geoana le luase apararea lui Mitrea si Hrebenciuc, intrebat fiind daca si acestia ar trebui sa faca acelasi gest ca si Nastase. "Ne apucam acum sa decapitam in stanga si in dreapta doar pentru ca cineva e mai prezentat in presa sau in comentariile politice?", a intrebat retoric Geoana.

    FUNCTIE VACANTA. Pe de alta parte, el a anuntat ca functia de presedinte executiv, detinuta de Adrian Nastase, nu va fi ocupata de nimeni. El a explicat ca postul ramane vacant in conditiile in care exista propuneri de modificare a statutului partidului in sensul eliminarii acestei functii. In cazul unui congres, Geoana a anuntat ca va candida pentru un nou mandat de presedinte.

    HREBENCIUC, TOT "MARE PAPUSAR"
    Desi oficial liderii PSD anunta ca vor sa pastreze sefia Camerei Deputatilor, miscarile din culise demonstreaza contrariul. Surse parlamentare sustin ca, in loc sa faca lobby pentru sustinerea candidatului PSD la sefia Camerei, liderul deputatilor social-democrati, Viorel Hrebenciuc (foto), negociaza intens pentru impunerea liberalului Bogdan Olteanu in aceasta functie. Sursele citate spun ca Hrebenciuc a negociat inclusiv cu deputatii independenti, pentru ca acestia sa-si dea voturile actualului ministru pentru Relatia cu Parlamentul. De altfel, presa centrala relata ieri ca saptamana trecuta Hrebenciuc si Olteanu au avut o intalnire de taina la Pizzeria Quatro Stagioni din Capitala, in cadrul discutiei facandu-se aluzii la candidaturi si sprijinul reciproc PSD-PNL in Camera Deputatilor. Si lucrurile nu s-au oprit aici. Hrebenciuc i-a convocat marti dimineata la Hotel Marriott pe liderii importanti ai PSD si sefi de organizatii judetene pentru a-i convinge sa voteze impotriva lui Nastase. Nici inaintea votului el nu a stat cu mainile in san, "scotandu-i la o tigara" pe sefii de filiale adunati la Hotel Confort. Prin aceste miscari de culise, Hrebenciuc nu face decat sa-si intareasca "renumele" de "mare papusar al politicii romanesti", eticheta cu care s-a procopsit in urma unei emisiuni televizate. Anul trecut, in octombrie, la emisiunea "Zig Zag cu Ion Cristoiu", de la Antena 3, senatorul PSD Rodica Stanoiu facea o declaratie-bomba: "Un lider important din PSD este un mare papusar care ii spune «draga Monica» ministrului Justitiei si care in ul-timele saptamani pe tabla mea de sah a aparut in cele mai grave momente ale mele. Este cancerul politicii romanesti, este unul care cade mereu in picioare". Ea a refuzat atunci sa spuna despre cine este vorba, dar surse din PSD il indicau pe Hrebenciuc, acesta declarand insa ca nu se simte vizat. (Gabriela Antoniu)

    ALIATII DISCUTA IN WEEK-END
    Consiliul de conducere al Aliantei D.A. s-ar putea intruni sambata sau duminica, pentru a discuta propunerea PNL privind candidatura la presedintia Camerei si situatia creata prin aparitia unui candidat in coalitie din partea PC, a declarat ieri deputatul PD Cristian Radulescu. El a precizat ca PD va sustine candidatul PNL pentru presedintia Camerei. Potrivit deputatului PD, reprezentantii Aliantei ar trebui sa discute care este procedura de adoptat pentru numirea unui nou presedinte al Camerei Deputatilor, avand in vedere ca PSD si Alianta "au interpretari diferite" fata de articolul din Regulament care vizeaza aceasta problema. Radulescu a spus ca la intalnirea Aliantei se va lua act de propunerea PNL pentru presedintia Camerei si se va discuta si situatia creata prin candidatura PC. PNL il sustine pe Bogdan Olteanu pentru functia de presedinte al Camerei, in timp ce PC o propune pe Daniela Popa. Potrivit lui Marko Bela, UDMR va sustine candidatul Aliantei D.A. "UDMR nu are intentia sa propuna un candidat din partea propriului grup parlamentar. Avem o intelegere sa sustinem candidatul Aliantei D.A., iar daca, in continuare, acesta va ramane Bogdan Olteanu, noi il vom sustine", a afirmat liderul UDMR.

    Batalia PSD de dupa alegeri

    DECIZIE. Dupa o sedinta de patru ore, deputatii au ales: Adrian Nastase a devenit presedintele Camerei
    Faptul ca Uniunea PSD+PUR a castigat mai multe mandate parlamentare decat Alianta, iar Traian Basescu a castigat prezidentialele a facut ca majoritatea parlamentara si, implicit, alegerea lui Adrian Nastase in functia de presedinte al Camerei sa fie "cu cantec". Disputa pe tema cine a castigat alegerile parea interminabila. Basescu arata ca Uniunea PSD+PUR a reprezentat o alianta electorala neinregistrata juridic, PSD obtinand in urma alegerilor 160 de mandate (n.r. - PSD avea 159 de parlamentari), iar PUR, 32 (n.r. - PUR avea 30 de parlamentari). "In acelasi timp, Alianta PNL-PD a fost inregistrata ca structura politica si a obtinut 161 de mandate. Rezulta ca 160 niciodata nu-i mai mare ca 161", a spus Basescu. El a precizat ca "prioritatea prioritatilor" sale este formarea unei majoritati parlamentare prin atragerea PUR si UDMR alaturi de Alianta PNL-PD. "Daca presedintele nu poate sa isi exercite mandatul asa cum l-a primit de la popor, se va intoarce inapoi la popor", ameninta Basescu. De cealalta parte, PSD incerca pe toate caile sa faca majoritate parlamentara. "Desemnarea unui candidat sustinut de o minoritate parlamentara este neserioasa, iresponsabila, o sfidare si un dispret la adresa Parlamentului, care ar arata ca presedintele doreste sa urmeze modelul Lukasenko, incercand sa impuna un guvern care nu e sustinut in Parlament. Nu este posibil ca presedintele sa fie partizan, sa fie reprezentantul Aliantei D.A. la Cotroceni", a replicat Nastase. Negociind "la ambele capete", reprezentantii UDMR s-au intors la 180 de grade, speriati de perspectiva unor alegeri anticipate. Desi anuntasera ca vor sprijini PSD pentru majoritate in Parlament, nu s-au prezentat la semnarea protocolului de colaborare.

    VOTUL. Pe fondul acestor framantari, la 20 decembrie 2004 a fost ales ca presedinte al Camerei Deputatilor Adrian Nastase, dupa o sedinta de patru ore, ca urmare a unor greseli puerile din partea aliatilor. Nastase a fost ales sef la Camera cu 173 de voturi "pentru" si 72 "impotriva", avand-o drept contracandidat din partea Aliantei PNL-PD pe liberala Mona Musca. El a fost sustinut de grupurile parlamentare ale PSD, PUR si PRM. Cea mai disputata chestiune in acea sedinta a fost modul in care ar trebui sa se voteze secret. Deputatii Aliantei au propus ca fiecare deputat sa se retraga cu buletinul de vot in una din camerele laterale existente la sala de plen, iar cei de la PSD ca fiecare sa voteze la pupitrul lui. Pana la urma, fiecare a votat unde a vrut, iar cand lucrurile pareau ca s-au linistit, liberalii si democratii au anuntat ca parasesc sala, desi 25 dintre ei isi exprimasera votul. In absenta celor de la Alianta, i-a fost extrem de usor lui Adrian Nastase sa obtina numarul de voturi de care avea nevoie pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor. In primul sau discurs in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase a precizat ca este hotarat sa-i sprijine pe presedintele ales si pe Guvern "in masura in care si ei vor actiona asa cum au promis". De cealalta parte, liberalii au anuntat ca Alianta PNL-PD va contesta la Curtea Constitutionala alegerea lui Adrian Nastase. (Dana Piciu)

    PRIORITATE ZERO
    "Prioritatea prioritatilor mandatului meu ca presedinte al Romaniei este formarea unei majoritati parlamentare prin atragerea PUR si UDMR alaturi de Alianta PNL-PD" - Traian Basescu, decembrie 2004

    CRITICI
    "Desemnarea unui candidat la sefia Guvernului sustinut de o minoritate parlamentara este neserioasa, iresponsabila, o sfidare si un dispret la adresa Parlamentului. Nu este posibil ca presedintele sa fie partizan, sa fie reprezentantul Aliantei D.A. la Cotroceni" - Adrian Nastase, decembrie 2004

    Dispute pe Regulament

    IMPULSIONARE. Seful PNL i-a criticat pe deputatii Coalitiei pentru tergiversarea adoptarii Regulamentului
    Schimbare sefilor Parlamentului, deci si a lui Nastase, a fost una dintre principalele preocupari ale Aliantei anul trecut. Asta dupa ce la inceputul anului 2005 presedintele Basescu afirma, intr-un interviu acordat unui cotidian central, ca presedintii celor doua Camere parlamentarea trebuie schimbati pentru a se respecta noua configuratie a Parlamentului. Deputatii Aliantei s-au mobilizat si au propus schimbarea regulamentului de functionare a Camerei, singura modalitate legala de indepartare a lui Nastase din fotoliul de sef al Camerei. Numai ca Adrian Nastase le-a luat-o inainte, sesizand Curtea Constitutionala referitor la articolul 25 din regulamentul in vigoare la momentul oportun, articol care viza revocarea presedintelui Camerei. Raspunsul Curtii Constitutionale a dat peste cap planurile Puterii: membrii Biroului Permanent pot fi revocati doar de catre grupul parlamentar care i-a propus. Nastase a concluzionat: "Formula de coabitare care a rezultat in urma alegerilor poate sa mearga mai departe". Replica PD a venit: "Este doar un tertip la care recurge Nastase, care este un mare maestru in asemenea tertipuri".

    CALENDAR. Miezul verii i-a gasit pe alesii Coalitiei inca in framantari, fara sa fi inregistrat un progres real in lupta pentru revocarea lui Nastase. Singura "realizare" era elaborarea unui calendar de actiune, conform caruia, o comisie speciala de elaboare a modificarilor la regulament trebuia convocata in timpul lui august, pentru ca apoi sa fie posibila convocarea unei sesiuni extraordinare in care noul regulament sa primeasca votul deputatilor. Termenul-limita pentru inlaturarea lui Nastase, 15 septembrie. In aceeasi perioada, Nastase, bazandu-si comentariul chiar pe o declaratie a lui Basescu, vorbea despre faptul ca nu exista motive sa isi dea demisia din functie, cu atat mai mult cu cat activitatea Parlamentului a fost apreciata de presedintele Basescu.

    PASUL PE LOC. Tergiversarea discutiilor din comisii a facut ca proiectul de regulament amendat sa fie prezentat plenului de abia in octombrie, cu o mare intarziere fata de termenul stabilit de calendarul Coalitiei. Numai ca greul de abia acum incepea: din nou, program prelungit pana la ora 23:00, negocieri indelungate privind termenul acceptat pentru sesizarea Curtii Constitutionale. Pe scurt, blocaj parlamentar. Pentru a restabili situatia, reprezentantii Puterii au propus ca votul pe articolele la Regulament sa fie dat fara dezbatere. "Vise erotice ale unor tineri politicieni din Alianta", apreciaza Geoana. Dupa trei saptamani de discutii sterile, ziua de 19 octombrie a insemnat succesul coalitiei: deputatii au votat pe banda rulanta peste 100 de articole ale noului regulament. Celelalte au fost adoptate o zi mai tarziu.

    IN VAN. Odata adoptat noul regulament, Opozitia nu a pierdut timpul si la 27 octombrie a sesizat Curtea Constitutionala asupra textului per total, cu accent pe celebrul articol 25 privind revocarea presedintelui. Trei saptamani mai tarziu, Curtea a decis: articolul din regulament referitor la revocarea din functie a presedintelui Camerei e neconstitutional. (Aniela Nine)

    FARA MOTIV
    "Eu nu am de ce sa-mi dau demisia. Am fost un presedinte de Camera care si-a facut datoria, a respectat Constitutia, regulamentele si cel mai bun martor al meu este Traian Basescu". - Adrian Nastase, august 2005

    GRABA
    "Schimbarea presedintilor celor doua Camere este lucrul cel mai important care trebuie facut in perioada urmatoare. Altfel este foarte frumos, semnam declaratii politice si, daca nu se intampla nimic dupa aceea, constatam ca vin lucrurile peste noi" - Calin Popescu Tariceanu august 2005
  • ×