x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ia documentul, dă documentul!

Ia documentul, dă documentul!

de Aniela Nine    |    27 Aug 2009   •   00:00
Ia documentul, dă documentul!

Situaţia „uite documentul, vrem înapoi documentul” înregistrată la comisia de anchetă acum două săptămăni cu un act oficial trimis de Ministerul Finanţelor s-a repetat ieri , de data aceasta în cauză fiind o sesizare trimisă de Elena Udrea către membrii comisiei de anchetă. Un angajat de la biroul Robertei Anastase s-a prezentat la jumătate de oră după citirea sesizării de către membrii comisiei, cerând retragerea documentului pentru remedierea unei greşeli de scriere pe plic. Sesizarea fusese primită fără plic la comisie.



La începerea activităţii comisiei de anchetă, preşedintele interimar al comisiei, Nicolae Bănicioiu, le-a prezentat colegilor o sesizare semnată de ministrul Elena Udrea prin care aceasta cerea să se rezolve anumite aspecte în privinţa comisiei de anchetă care ar face improprie funcţionarea acesteia, ameninţând că, în lipsa unui răspuns în termen de şapte zile, va continua "demersurile legale" pentru rezolvarea lor. În scrisoare Udrea reclamă incompatibilitatea unor membri ai comisiei, generată de dubla calitate şi antepronunţare; blocajul generat de lipsa regulamentului comisiei şi necompunerea regulamentară a comisiei; vacanţa unor posturi de membru al comisiei şi comportamentul abuziv al biroului comisiei şi al altor membri ai acesteia.

După ce membrilor comisiei le-a fost prezentată această sesizare semnată de ministrul Udrea, în pauza dezbaterilor, pe holul din faţa sălii de comisie s-a prezentat o angajată a cabinetului preşedintelui Camerei Deputaţilor care i-a solicitat lui Bănicioiu să-i returneze documentul primit pentru că "pe plic" exista o greşeală de scriere ce trebuia remediată. Întrebată de Bănicioiu de cine a fost trimisă, secretara a susţinut că a fost sunată de la Registratura Camerei şi a fost trimisă să retragă acest document pentru remedierea greşelii care viza numele lui Ludovic Orban.

"MANDAT LIMITAT" PENTRU SOLUL ROBERTEI
Deputatul Bănicioiu a refuzat să îi dea scrisoarea respectivei secretare şi, în faţa insistenţelor acesteia, a explicat că sesizarea nu a fost primită în nici un plic şi nu poate să îi pună la dispoziţie acest document. Invitată să intre în sala de comisie pentru a explica tuturor cine şi de ce a trimis-o să ceară acest document, secretara de la cabinetul Robertei Anastase a refuzat, invocând mandatul limitat pe care l-a primit de la Registratura Camerei. În faţa insistenţelor membrilor comisiei, secretara respectivă a refuzat să mai continue discuţia şi a părăsit holul din faţa sălii comisiei. Deputatul Bănicioiu a explicat ulterior că toată corespondenţa comisiei este primită la Registratura Camerei, de unde este ridicată direct de membrii comisiei şi, ca atare, nici o persoană de la cabinetul preşedintelui Camerei nu ar trebui să aibă cunoştinţă de aceste acte sau tangenţă cu ele.

În cadrul comisiei s-a decis sesizarea secretarului general al Camerei pentru a ancheta contextul şi persoanele implicate în acest incident. Studiind sesizarea semnată de ministrul Udrea, membrii comisiei au observat că numele deputatului PNL Ludovic Orban, şeful comisiei de anchetă, era trecut ca fiind Ludovic Organ.

"N-AM NICI O LEGĂTURĂ"
Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, spune însă că nu are legătură cu incidentul de la Comisia Udrea - în care o secretară a fost acuzată că a încercat să retragă o sesizare trimisă comisiei de Elena Udrea, document în care numele lui Ludovic Orban a fost scris greşit -, iniţiativa aparţinând secretarei. Anastase a precizat, pentru Mediafax, că nu era la Parlament în acel moment şi că secretara sa a informat-o despre acest lucru după ce s-a întâmplat. "De la Ministerul Turismului au sunat la cabinetul meu, pentru că înţeleg că nu au putut contacta comisia, pentru că au realizat că au greşit numele domnului Orban. De la cabinetul meu, secretara le-a spus (celor de la Ministerul Turismului - n.r.) să facă o adresă către comisia de anchetă şi să-şi ceară scuze. Între timp, secretara mea s-a gândit să meargă să-i spună secretarului comisiei că este vorba despre o greşeală, pentru ca să nu se simtă nimeni jignit. Înţeleg că la comisie au sărit pe ea, ea (secretara - n.r.) nu a intenţionat nimic", a explicat Roberta Anastase. Ea a mai spus că nici nu şi-a imaginat aceste lucruri şi că secretara sa a fost "plină de bunăvoinţă" când a făcut demersul de a înştiinţa comisia asupra greşelii făcute în sesizarea Elenei Udrea şi a vrut doar să rezolve problema şi să atragă atenţia secretarului comisiei că nu este intenţionat scris greşit numele lui Ludovic Orban, care în document apare de mai multe ori scris "Ludovic Organ". "Înţeleg că acum şi cei de la comisie s-au lămurit asupra situaţiei, pentru că au sunat la cabinetul meu şi şi-au cerut scuze", a adăugat Anastase.

Ulterior, Elena Udrea a depus sesizarea corectată referitoare la Comisia de anchetă privind cheltuielile de la MT la Camera Deputaţilor, cerându-şi scuze pentru faptul că numele preşedintelui comisiei, liberalul Ludovic Orban, fusese scris greşit, "Organ".

Cât priveşte audierile programate pentru ieri, secretarul comisiei de anchetă, Claudiu Ţaga (PNL), a anunţat că nici un reprezentant al ministerului nu a venit la audieri. "Până la ora 12:12, nu s-a prezentat nici un membru care a fost citat din cadrul Ministerului Turismului", a spus el, precizând că citaţiile au fost trimise către Gheorghe Nastasia, secretar general în MT, Octavian Arsene, director în cadrul Direcţiei Dezvoltare Turistică, Ana Maria Toma, director în Direcţia de Comunicare, şi operatorul desemnat cu întreţinerea site-ului Ministerului Turismului.

Achiziţia de maşini, la verificat
Membrii comisiei de anchetă privind activitatea Ministerului Turismului au decis ieri să solicite ANRMAP punctul de vedere în baza căruia Ministerul Turismului a decis să achiziţioneze un lot de autoturisme, preţul depăşind valoarea prevăzută în bugetul iniţial. Propunerea a fost făcută de deputatul Dumitru Chiriţă (PSD), care a arătat că este necesar să se lămurească pe deplin dacă decizia Ministerului Turismului privind achiziţia unui lot de autoturisme a fost făcută cu încadrarea în prevederile legale, atunci când a acceptat oferte ce depăşeau sumele alocate pentru achiziţia autoturismelor. Propunerea deputatului PSD a fost adoptată cu unanimitate de voturi. "Este util pentru comisie să vedem scrisoarea ARNMAP prin care s-a făcut derogarea de la hotărârea de Guvern, astfel încât să vedem ce conţine ea, pentru a evita speculaţii dacă s-au încălcat sau nu reglementările legale privind achiziţia de autoturisme", a mai spus Dumitru Chiriţă. El a mai propus să se solicite ARNMAP şi rezultatul controlului la Ministerul Turismului anunţat de preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă, în cadrul audierilor la comisie. Ministerul Turismului a negat că a încălcat prevederile legale la achiziţionarea lotului de autoturisme.

Citaţie oficială pentru Udrea
Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu a anunţat că i-a trimis citaţia oficială ministrului Elena Udrea, pentru data de 1 septembrie, în care comisia de anchetă a inclus prevederile din Constituţie privind răspunderea ministerială şi Regulamentul. De asemenea, el a avertizat că, membrii comisiei de anchetă se vor adresa instituţiilor abilitate în cazul celor care nu s-au prezentat la audieri, după o consultare prealabilă cu colegii din Comisia juridică. Întrebat ce instituţii vor fi sesizate privind refuzul reprezentanţilor Ministerului Turismului de a se prezenta la auderi, Bănicioiu nu a dat un răspuns clar, precizând doar că membrii Comisiei de anchetă vor cere opinia colegilor din Comisia juridică, pentru a sesiza toate instituţiile abilitate în acest sens.

Cât priveşte solicitarea ministrului Turismului, Elena Udrea, trimisă comisiei de anchetă, prin care cere rezolvarea problemei vacantării posturilor PD-L din comisie, Bănicioiu a spus că "doar domnia sa şi parlamentarii PD-L" pot rezolva această problemă. El a mai spus că, în continuare, lucrările comisiei de anchetă se desfăşoară cu dificultate, întrucât parlamentarii nu au la dispoziţie documentele solicitate. "Zilele următoare aşteptăm să primim documente", a spus Bănicioiu. El a mai anunţat că în şedinţa de astăzi vor fi audiaţi reprezentanţii BRD şi cei ai firmelor Clir Media şi DBV Media House.


0-100190-7a0w2973.jpg
click pentru a mari imaginea

0-100233-7a0w2973copy.jpg0-100234-7a0w2979.jpg
Facsimil din sesizarea Elenei Udrea în care reclamă incompatibilitatea unor membri din comisia parlamentară de anchetă

×
Subiecte în articol: redactie comisia udrea