x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ÎN CĂUTARE DE VOTURI - Deputaţii îşi scurtează programul la maximum

ÎN CĂUTARE DE VOTURI - Deputaţii îşi scurtează programul la maximum

de Dana Piciu    |    16 Sep 2008   •   00:00

Începutul şcolii a fost un nou prilej pentru parlamentari să-şi ofere o zi de chiul organizat. Cu toate că actuala sesiune se anunţa, oricum, din cauza alegerilor, una redusă la jumătate, deputaţii au tendinţa de a o scurta şi mai mult.



Începutul şcolii a fost un nou prilej pentru parlamentari să-şi ofere o zi de chiul organizat. Cu toate că actuala sesiune se anunţa, oricum, din cauza alegerilor, una redusă la jumătate, deputaţii au tendinţa de a o scurta şi mai mult.

Actuala sesiune parlamentară a început de două săptămîni, timp în care deputaţii au reuşit "performanţa" de a lucra doar patru zile, spre deosebire de senatori, care au lucrat ceva mai mult, adică opt zile. Conducerea Camerei a decis că pentru deputaţi noua sesiune va începe la 3 septembrie, fără a explica de ce, deşi colegii senatori au reuşit să se mobilizeze şi să înceapă activitatea la 1 septembrie, aşa cum era firesc.
În prima zi de lucru, zi în care deputaţii afişau deja o mină obosită, secretarul Camerei, Valeriu Tabără, a anunţat program săptămînal mai scurt decît a fost vreodată: de luni de la prînz pînă miercuri activitate în Parlament, miercuri fiind zi de lucru în comisii, cînd aleşii au posibilitatea de a opta pentru studiu individual acasă. Restul de zile din săptămînă şi le-au rezervat pentru activitate în teritoriu. Întrebat care este motivul pentru care săptămîna de lucru a aleşilor s-a redus la doar trei zile, Valeriu Tabără a răspuns: "Aşa au hotărît grupurile parlamentare".

Alegeri apropiate

Motivul pentru care aleşii au dat deoparte atribuţiile de serviciu  sînt alegerile din această toamnă, la care mulţi dintre ei candidează din nou. Alegerile se vor desfăşura la 30 noiembrie şi, teoretic, campania electorală ar trebui să înceapă abia peste o lună şi jumătate. Deputaţii au mai "ciupit" însă o zi din săptămînă, joia, cînd în mod normal erau în Parlament, pentru a fi alături de alegători.

În cele patru zile de lucru de pînă acum, deputaţii şi-au ales noua conducere din Biroul Permanent şi au dezbătut şi respins moţiunea simplă a PD-L pe energie termică. Au mai adoptat şi cîteva proiecte de lege, iar Comisia Juridică a respins cererea DNA de avizare a începerii urmăririi penale pentru deputatul PSD Adrian Năstase. Pentru astăzi şi mîine, deputaţii au programate dezbaterea a două moţiuni simple pe Educaţie, iniţiate de PD-L şi PSD.   

E de lucru

Deputaţii nu au motiv să se plîngă că nu ar avea de lucru. Numai la comisiile permanente ale Camerei se găsesc peste 200 de proiecte de lege care aşteaptă să fie discutate şi votate. Cel mai controversat dintre ele este Statutul minorităţilor, la care de doi ani nu s-a mai făcut nimic. Deputaţii mai au, de asemenea, de dezbătut 14 proiecte legislative prioritare pentru Integrare, printre care proiectul legii finanţării partidelor politice, modificarea legii patronatelor, proiectul legislativ privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor. Alt proiect important care riscă să fie amînat pe anul viitor din acelaşi motiv de chiul în folosul campaniei electorale este bugetul pe anul 2009. 

×
Subiecte în articol: politic deputatii