x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ÎNCĂ O "COMIŢIE" - Grup de lucru pentru legea bugetarilor

ÎNCĂ O "COMIŢIE" - Grup de lucru pentru legea bugetarilor

de Diana Rucinschi    |    18 Oct 2008   •   00:00
ÎNCĂ O "COMIŢIE" - Grup de lucru pentru legea bugetarilor

Liderii partidelor parlamentare şi premierul au ajuns la un acord privind crearea unui grup de lucru pentru elaborarea principiilor care vor sta la baza unei viitoare legi de salarizare a bugetarilor. PD-L a refuzat participarea, pe motiv că un astfel de proiect există de ceva timp prin sertarele Guvernului.



Liderii partidelor parlamentare şi premierul au ajuns la un acord privind crearea unui grup de lucru pentru elaborarea principiilor care vor sta la baza unei viitoare legi de salarizare a bugetarilor. PD-L a refuzat participarea, pe motiv că un astfel de proiect există de ceva timp prin sertarele Guvernului.

În urma unei întâlniri cu prim-minis­trul Călin Popescu Tăriceanu, liderii partidelor parlamentare au ajuns ieri la un acord privind constituirea unui grup de lucru care să elaboreze un set de principii pe care să fie construită o lege de salarizare unitară pentru sectorul bugetar. Rezultatul final ar trebui să fie întocmirea unui memorandum până în data alegerilor parlamentare, pe care să îl semneze partidele politice şi care să le dea sindicatelor garanţia că legea salarizării unitare va fi aprobată de următoarea legislatură.

Grupul de lucru va fi format din reprezentanţi ai partidelor, ai sindicatelor şi patronatelor, ai administraţiei locale şi, nu în ultimul rând, din specialişti din cadrul Ministerelor Muncii şi Finanţelor. "Voi trimite câte o scrisoare partidelor politice, re­luând ceea am discutat şi azi (n.r. – ieri), şi anume constituirea unui astfel de grup de lucru care până la începerea alegerilor să elaboreze un set minimal de principii pe care să se construiască viitoa­rea lege a salarizării. Aceste principii trebuie să aibă în vedere şi corelaţia dintre creşterea salariilor şi performanţele economice. Le voi propune ca miercurea viitoare să fie prima întâlnire a acestui grup de lucru. Vrem să le dăm sindicatelor siguranţa că această problemă va fi rezolvată de viitoarea majoritate parlamentară şi de viitorul guvern", a declarat Tăriceanu la finalul discuţiilor.

UITE PROIECTUL, NU E!
PD-L a refuzat prin vocea vicepreşedintelui său, Cezar Preda, participarea la grupul de lucru, motivând că există deja un proiect pentru această lege. Preda a declarat că ideea premierului de a înfiinţa un grup de lucru tehnic cu partidele "este o porcărie", pentru că voinţa politică pentru elaborarea legii există la toate partidele, şi l-a acuzat pe prim-mi­nistru că a convocat partidele la discuţii pentru a face un exerciţiu de imagine. "Era în programul de guvernare al Alianţei Dreptate şi Adevăr să scoată această lege. O avea în sertare, de ce nu a scos-o?", a adăugat Preda. Călin Popescu Tăriceanu a confirmat că există un astfel de proiect, dar a susţinut că "nu s-a putut obţine un acord pe el din partea sindicatelor. Profesorii vor un lucru, justiţia vrea alt lucru", a declarat premierul, care nu a precizat însă cum va obţine acordul sindicatelor pe acel set de principii. Premierul Tăriceanu a mai anunţat şi că va iniţia consultări cu cei mai buni economişti din România în următoarele zile, pentru a stabili măsurile ce trebuie adoptate în scopul diminuării impactului crizei financiare internaţionale asupra economiei româneşti.

PENTRU VIITOAREA GUVERNARE
Pe de altă parte, vorbind despre mărirea salariilor bugetarilor, Tăriceanu "i-a deplâns"  pe viitorii guvernanţi care ar fi obligaţi să acopere financiar majorări salariale exagerate şi a avertizat că responsabilitatea este "a tuturor", dar în principal a celor care adoptă astfel de decizii. El a arătat că nu a intenţionat să roage partidele parlamentare în discuţia de la Guvern să renunţe la legea de majorare a salariilor, pentru că nu are, ca prim-ministru, "un rol în acest sens". "Vreau să spun că îi deplâng pe cei care vor fi nevoiţi să guverneze în condiţiile unei majorări salariale exagerate de genul acesta şi în contextul crizei economice mondiale care se profilează din ce în ce mai puternic, dar sigur nu va fi numai responsabilitatea lor, este responsabilitatea tuturor, dar în principal a celor care iau aceste decizii", a spus Tăriceanu.

VADIM FACE CIRC LA GUVERN
Primul care a ieşit de la consultări a fost preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a reuşit să creeze şi un oarecare balamuc, zburlindu-se la ofiţerii de presă. Aceştia încercau să-i explice tribunului că, înainte de a susţine o declaraţie de presă în sala de briefing a Guvernului, trebuie obţinut acordul purtătorului de cuvânt. "Eu i-am spus lui Tăriceanu că voi susţine această conferinţă de presă şi am acordul lui, aşa că nu mai am nevoie de altceva", s-a răţoit "Tribunul", care a trecut apoi la treburi mai serioase. Astfel, Vadim a precizat că i-a propus premierului un "moratoriu al solidarităţii naţionale", dar şi "instaurarea unui regim de austeritate de sus până jos", pentru a face faţă crizei. Preşedintele PRM a mai susţinut şi că i-ar fi cerut lui Tăriceanu decalarea datei alegerilor până în martie 2009 sau măcar cu o săptămână. Premierul a confirmat că s-au spus câteva cuvinte şi pe această temă, dar că alegerile nu vor fi în nici un caz amânate.

Traian Băsescu cere parteneriat Guvern-bănci

În timp ce la Guvern se derulau discuţiile cu reprezentanţii partidelor, şeful statului a mers la BNR pentru discuţii cu guvernatorul Mugur Isărescu. Băsescu a reiterat că recesiunea care se profilează în economia mondială şi în special eventualele fe­no­mene de criză economică din ţările membre ale Uniunii Europene pot afecta în mod direct România în lipsa unor politici economice prudente. Un comunicat al BNR, care arată concluziile întâlnirii, spune că preşedintele Băsescu a invitat banca centrală şi instituţiile comerciale de credit să stabilească un parteneriat cu Guvernul cu scopul limitării potenţialelor efecte ale crizei economice mondiale asupra României şi pentru îndeplinirea obiectivului privind trecerea la moneda unică europeană. Po­trivit purtătorului de cuvânt al BNR Mugur Şteţ, preşedintele Băsescu a recomandat ca eventuala utilizare a banilor publici din statele europene pentru capitalizarea instituţiilor de credit cu probleme să fie făcută numai după ce acestea vor fi curăţate de activele neperformante. Totodată, Administraţia Prezidenţială informează că în cadrul întâlnirii preşedintele Băsescu a subliniat importanţa creşterii responsabilizării conducăto­rilor instituţiilor financiare şi menţinerea unei atitudini prudente în vederea protejării re­sur­selor financiare ale companiilor şi populaţiei.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic lucru grup