x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu: "Decizia de remaniere aparţine preşedintelui"

Iliescu: "Decizia de remaniere aparţine preşedintelui"

28 Sep 2009   •   00:00

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a explicat aseară la Antena 3 care sunt procedurile constituţionale în cazul revocării unui membru al Guvernului.

Astfel, el a arătat că potrivit articolului 85 din Constituiţie,  alineatul 2 " în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru". În aceste condiţii, Ion Iliescu a arătat că decizia aparţine preşedintelui Băsescu, şi nu premierului Emil Boc care trebuia să se consulte cu liderii PSD.

De altfel, după şedinţa Cex a PSD, Iliescu a declarat că "premierul nu are dreptul să demită un ministru. Remanierea se face , dacă vrea s-o facă premierul, la propunerea lui şi prin decizia Preşedintelui. El a adăugat că atunci când remanierea generează "modificarea compoziţiei politice a Guvernului - şi avem de-a face cu un astfel de Guvern care are o compoziţie bazată pe o coaliţie din două partide- nici măcar preşedintele nu poate aproba o asemenea remaniere". "Trebuie să treacă prin Parlament", a adăugat el. Preşedintele de onoare al PSD a mai spus că decizia premierului, "ceea ce a făcut domnul Boc astăzi este un act samavolnic pentru că este neconstituţional".


×
Subiecte în articol: politic