x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu: Este posibil ca România să se grecizeze

Iliescu: Este posibil ca România să se grecizeze

10 Mai 2010   •   00:00
Iliescu: Este posibil ca România să se grecizeze
Sursa foto: Dragos Stoica/Jurnalul National

Măsurile Guvernului pentru combaterea crizei sunt antipopulare şi superficiale, putând provoca grecizarea României şi izbucnirea unor mişcări sociale de anvergură, susţine preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Seniorul social-democrat nu prea crede în şansele unei moţiuni de cenzură a Opoziţiei, dar afirmă că actualul guvern ar trebui să plece.

În schimb, constituirea unui nou guvern ar fi o chestiune foarte complicată: o formulă de coaliţie, de largă uniune naţională, s-ar dovedi nerealistă, în timp ce un guvern de tehnocraţi, format de oameni cu carte, ar avea nevoie de susţinere politică, arată Iliescu.

"Guvernul a luat o serie de măsuri antipopulare şi nu de natură să rezolve actualele probleme. Situaţia a devenit insuportabilă pentru că guvernul nu este capabil să dea răspunsurile potrivite. Preşedintele şi-a asumat răspunderea de a vorbi în numele guvernului, s-a substituit Guvernului. Să-ţi asumi răspunderea pentru orice ce se întâmplă în ţară este un act neconstituţional. Acest guvern a devenit un guvern marionetă", a declarat Iliescu, citat de Antena3.

Preşedintele de onoare al PSD nu-şi pune prea multe speranţe în demersul Opoziţiei de iniţiere a unei moţiuni de cenzură. "Este clar că depinde de stare de spirit a parlamentarilor care suştin puterea. Nu cred că vor cupla la o motiune de cenzură, dar opoziţia este datoare să facă acest lucru", a explicat Iliescu.

Întrebat dacă există pericolul unei "grecizări a României", el a răspuns afirmativ. "Este posibil cu astfel de măsuri sociale superficiale care agravează starea românului. Bineînţeles poate duce şi la explozii sociale", a subliniat Iliescu.

În ceea ce priveşte cea mai bună formulă de guvernare în actualul context socio-economic, liderul social-democrat s-a arătat evaziv, apreciind că situaţia este foarte complicată.

"Deci o formula de coaliţie de largă de uniune naţională e nerealistă, un guvern de tehnocraţi, iarăşi problemă complicată, oamenii cu carte au nevoie de o susţinere politică importantă", a conchis Iliescu.


×
Subiecte în articol: politic