x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu - hăis, Geoană - cea

Iliescu - hăis, Geoană - cea

de Lavinia Dimancea    |    30 Oct 2007   •   00:00
Iliescu  -  hăis, Geoană  -  cea
Sursa foto: Bogdan Iurascu/

Iliescu se declară categoric impotriva referendumului privind uninominalul şi indeamnă la boicotarea acestuia, in timp ce liderii partidului cer electoratului PSD să meargă la vot.

După divergenţele legate de moţiunea de cenzură, Ion Iliescu şi conducerea PSD se află din nou in dispută. Iliescu se declară categoric impotriva referendumului privind uninominalul şi indeamnă la boicotarea acestuia, in timp ce liderii partidului cer electoratului PSD să meargă la vot.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu va merge la referendumul din 25 noiembrie privind votul uninominal, considerănd că Romănia nu este pregătită pentru acest tip de vot. "Eu personal nu voi vota la referendum şi indemn chiar la boicotarea acestuia, pentru că vreau să ne concentrăm atenţia asupra alegerilor pentru Parlamentul European, care sunt foarte importante, pentru că ne consacră statutul de ţară membră a Uniunii Europene şi contează cum ne alegem membrii din Parlamentul European", a declarat Iliescu la emisiunea Zig-Zag de la Antena 3. El a arătat că organizarea referendumului reprezintă o intervenţie brutală a preşedintelui Traian Băsescu in funcţionarea instituţiilor statului şi a precizat că Parlamentul trebuia lăsat să dezbată şi să adopte legea electorală. Pe de altă parte, el a criticat convocarea referendumului in aceeaşi zi cu europarlamentarele, susţinănd că aceasta constituie un factor de bruiaj pentru primele alegeri europene din Romănia. Iliescu s-a declarat "impotrivă" şi in cazul deciziei Guvernului de a-şi angaja răspunderea pe Legea votului uninominal, spunănd că este o hotărăre incorectă. "Nu era necesară. A fost un fel de replică la preşedinte. Şi unii şi alţii ar trebui să işi retragă iniţiativele", a apreciat senatorul.

ADVERSARI. Iliescu a reluat toate aceste obiecţii şi in şedinţa de ieri a Biroului Permanent Naţional, insă liderii PSD nu sunt de acord cu acesta. "Indemnăm electoratul nostru să se prezinte la referendumul privind votul uninominal", a anunţat după şedinţă vicepreşedintele Marian Sărbu, explicănd că PSD susţine in acest fel varianta de vot uninominal pe care a propus-o in 2005 şi pentru care a străns un milion de sem-nături, variantă preluată de şeful statului in decretul privind convocarea referendumului. Aflaţi intr-o perioadă de moratoriu, determinată de disputele legate de moţiunea de cenzură, Sărbu a incercat să tempereze amplificarea unui nou conflict intre Iliescu şi conducerea partidului, spunănd că "este inutilă disocierea permanentă" a poziţiei exprimate de senator de cea oficială a partidului. "Experienţa şi cariera sa politică ii conferă dreptul de a avea poziţii originale in legătură cu subiecte şi situaţii importante in stat", a spus Sărbu. In ceea ce priveşte demersul Executivului, vicepreşedintele social-democrat a anunţat că PSD nu va depune şi nu va susţine o moţiune de cenzură dacă guvernanţii preiau, la asumarea răspunderii, amendamentul vizănd alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin vot uninominal. PD şi PLD au anunţat la răndul lor că nu vor iniţia o moţiune de cenzură pe această temă.

Indemn

"Eu personal nu voi vota la referendum şi indemn chiar la boicotarea acestuia, pentru că vreau să ne concentrăm atenţia asupra alegerilor pentru Parlamentul European, care sunt foarte importante, pentru că ne consacră statutul de ţară membră a UE "

Ion Iliescu,preşedinte de onoare al PSD

Liberalii au acceptat propunerile PSD

Guvernul a finalizat proiectul de lege privind introducerea votului uninominal, care prevede alegerea membrilor Senatului şi ai Camerei Deputaţilor in circumscripţii uninominale, fiind introdus şi un amendament al PSD. Acesta prevede şi alegerea şefilor de consilii judeţene tot prin vot uninominal. Liberalii motivează oficial că aceasta este o propunere a Ligii Aleşilor Locali ai PNL, dar o contribuţie au avut-o şi discuţiile din ultima vreme dintre preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc. Căt priveşte propunerea de boicotare a referendumului, senatorul PNL Norica Nicolai a declarat ieri că nu este un gest politic corect, politicienii avănd obligaţia să explice populaţiei beneficiile şi riscurile uninominalului. "In plan politic, referendumul este un gest de consultare a populaţiei absolut corect şi este fără relevanţă dacă vine de la Traian Băsescu sau de la alt preşedinte", a declarat senatorul PNL.

CRITICI. Tot ieri, fostul preşedinte al Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Părvulescu, a calificat drept "inexactă" afirmaţia potrivit căreia Guvernul işi asumă răspunderea in Parlament pentru proiectul APD privind votul uninominal. El a menţionat că proiectul de lege pentru care Guvernul işi asumă răspunderea in Parlament nu reprezintă proiectul Pro Democraţia, ci proiectul "iniţiat de APD, negociat şi redactat de partidele politice". Părvulescu a mai spus că sistemul de vot majoritar, propus de Băsescu duce la constituirea de "majorităţi fabricate" şi nu asigură suportul social pentru aceste majorităţi. El a mai adăugat că sistemul majoritar presupune impărţirea alegătorilor in două, cei care vorbesc şi cei care tac, unde cei care vorbesc sunt cei care votează cu căştigătorul. (Monica Iordache Apostol)

Guvernul şi-a asumat răspunderea

In faţa unei săli pe jumătate goală, din care reprezentanţii PD şi PLD au lipsit, premierul Tăriceanu (foto) a anunţat aseară, in Parlament, asumarea răspunderii de Cabinetul pe care il conduce pe proiectul de lege privind introducerea votului uninominal. Intr-un speech in care a prezentat avantajele respectivului sistem de vot, Tăriceanu a precizat că din cele 93 de amendamente formualte de parlamentari, au fost acceptate doar 24, principalul vizănd introducerea votului uninominal şi pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene. Din discursul premierului nu a lipsit nici referirea la preşedintele Băsescu, Tăriceanu anunţănd că "i-a instruit pe reprezentanţii ministerelor şi ai agenţiilor" să ia toate măsurile ca referndumul să se desfăşoare in bune condiţii. Potrivit Constituţiei, parlamentarii au la dispoziţie trei zile pentru a putea depune o moţiune de cenzură. Dacă aceasta nu se va intămpla, proiectul de lege privind votul uninominal asumat de Guvern se consideră adoptat. Vicepreşedintele Senatului Doru-Ioan Tărăcilă a anunţat totodată că această Cameră va amăna dezbaterea proiectului privind votul uninominal adoptat deja de Comisia de cod electoral, pănă cănd preşedintele se va pronunţa asupra proiectului legii uninominalului asumat de Guvern. (A.N., C.V., D.P.)

Băsescu refuză promulgarea legii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară că Legea votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea are "lacune profunde" şi a precizat că nu o va promulga pănă la 25 noiembrie, data referendumului. El speră să nu fie depusă o moţiune de cenzură după asumarea răspunderii Guvernului, deoarece situaţia politică s-ar complica şi mai mult avănd in vedere alegerile europarlamentare. Băsescu a arătat că are posibilitatea de a nu promulga legea privind votul uninominal pănă cănd romănii işi vor exprima opţiunea la referendum. Potrivit lui Băsescu, legea guvernului creează posibilitatea ca şi oameni care nu au primit nici măcar votul pe o listă a unui partid să intre in Parlament. Şeful statului a adăugat că legea este produsul unor compromisuri politice, dar nu rezolvă necesitatea absolută a Romăniei de a avea o clasă politică reformată. El a mai spus că legea asupra căreia Guvernul şi-a asumat răspunderea "poate fi utilizată ca o păcăleală pentru romăni". "Nu spun că intenţia de a păcăli a fost valabilă şi pentru cei din societatea civilă care au lucrat la lege, dar sunt destui politicieni care au răsuflat uşuraţi crezănd că asta poate fi o alternativă", a afirmat Băsescu.

SCRISOARE. Şeful statului a mai spus că i-a adresat premierului o scrisoare prin care il roagă să ia "măsurile reglementare necesare", astfel incăt referendumul şi euroalegerile să se desfăşoare in acelaşi spaţiu, avănd in vedere experienţele trecute, in care şeful statului, senatorii şi deputaţii au fost aleşi "in aceeaşi sală", fără să se creeze dificultăţi. Potrivit lui Băsescu, ar trebui să fie ajustat programul orar, iar activitatea in secţiile de votare, in cazul referendumului şi al euroalegerilor, să inceapă şi să se termine in acelaşi timp. (G.A.)

lavinia.dimancea@jurnalul.ro

×