x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu: "Multi mi-au salvat viata"

Iliescu: "Multi mi-au salvat viata"

12 Mar 2004   •   00:00
Iliescu: "Multi mi-au salvat viata"

Presedintele Ion Iliescu i-a transmis ieri senatorului Traian Rece ca nu poate interveni in dosarul de complicitate la delapidare, pentru care acesta a fost trimis in judecata, chiar daca in decembrie ‘89 i-ar fi salvat viata.

"Eu nu sunt dator nimanui, ca sa ma implic si sa ma interferez in treburile instantelor. Nimeni nu e scutit de respectarea legilor, indiferent de meritele din trecut. Daca totul e in ordine, se lamureste in instanta." Acesta a fost raspunsul pe care presedintele Iliescu i l-a dat senatorului Traian Rece (ex-PSD), cel care, intr-o scrisoare deschisa, i-a solicitat sa se implice in solutionarea "legala" a dosarului de complicitate la delapidare, pentru care a fost trimis in judecata.

"Va rog respectuos sa va implicati direct si nemijlocit in stoparea acestei mascarade si finalizarea legala a acestui dosar in care, din tot probatoriul administrat, se impune o singura solutie - scoatera mea de sub urmarirea penala", preciza Rece in scrisoare, acreditand ideea ca seful statului ar avea o datorie morala fata de el, din moment ce, in decembrie 1989, i-a salvat viata "in doua imprejurari extrem de tensionate ".

"O fi fost si el pe acolo"

Replica sefului statului a venit prompt: "Si ce-i cu asta? Nu stiu. Multi mi-au salvat viata, ca dovada ca am ramas in viata. In noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, la TVR s-a tras ca pe front. In curte, pe unde am trecut, erau tot felul de umbre. Poate o fi fost si el (Traian Rece - n.r.) pe acolo. Asta inseamna ca mi-a salvat viata? Si chiar asa sa fie, asta nu motiveaza raspunderea in fata legii. Fiecare trebuie sa raspunda pentru ceea ce face", a venit replica lui Iliescu.

Matei Vintila "a ramas blocat"

Fostul senator PSD Traian Rece, in prezent independent, a respins acuzatiile de complicitate la delapidare. El a precizat ca suma de 3,6 miliarde de lei care ii este imputata, reprezentand returnari de TVA, apare pe facturile unei alte firme, ce apartine senatorului PSD Matei Vintila, Comimpex Group SA. Matei Vintila sustine insa ca, la inceputul anului 2000, a facut plangere penala impotriva celor care au folosit facturi false pe numele firmei Comimpex SRL. Senatorului Vintila i-a fost adus la cunostinta faptul ca doua persoane - "un anume Bogdan Plugaru si inca o doamna" (Plugaru apare drept complice al lui Traian Rece - n.r.) - au cumparat in septembrie ‘99, folosind stampile false de la RTC, 10 carnete de facturi si 10 de chitante, "pe care le-au folosit pentru a-si acoperi banii ridicati de la administratia financiara in primavara lui ‘99". Matei Vintila ne-a marturisit ca, in 2001, cand a aflat ca facturile false fusesera folosite de firma lui Traian Rece "a
( SILVIU SERGIU CAMELIA IONESCU )

×
Subiecte în articol: politic