x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu: Regret că o exprimare eliptică poate suna drept indiferenţă faţă de suferinţa rudelor morţilor la Revoluţie

Iliescu: Regret că o exprimare eliptică poate suna drept indiferenţă faţă de suferinţa rudelor morţilor la Revoluţie

25 Feb 2016   •   18:31
Iliescu: Regret că o exprimare eliptică poate suna drept indiferenţă faţă de suferinţa rudelor morţilor la Revoluţie
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD, a revenit joi asupra unei afirmaţii pe care a făcut-o la Palatul Parlamentului în ceea ce priveşte Revoluţia, arătând că regretă faptul că o "exprimare eliptică poate suna drept indiferenţă faţă de rudele celor care şi-au pierdut viaţa în decembrie 1989''.

"La sfârşitul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, dedicată formării CPUN, prima instituţie a noii democraţii româneşti, am răspuns unor întrebări ale presei legate de intenţia redeschiderii dosarului 'Revoluţia din decembrie' şi unor decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului privitoare la plângerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989. Revoluţia Română a fost un eveniment extrem de complex şi a spune că poţi să-l cuprinzi într-un dosar înseamnă a ignora o întreagă realitate. Orice sentinţe ar da un tribunal sau altul, ele nu înseamnă că reprezintă adevărul despre Revoluţie. Sunt doar soluţii particulare, date unor cazuri particulare. Iar acolo unde au fost identificaţi vinovaţi de represiune, aceştia au fost judecaţi şi condamnaţi. Nu pentru o vină în general, ci pentru fapte concrete. Regret faptul că o exprimare eliptică, în contextul acestei discuţii, poate suna drept indiferenţă faţă de suferinţa rudelor celor morţi în acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am făcut pentru cinstirea memoriei lor stă dovadă că nu este vorba de indiferenţă sau de lipsa empatiei", a scris Ion Iliescu joi pe blog.

Potrivit acestuia, cinstirea memoriei celor care şi-au pierdut viaţa în timpul Revoluţiei înseamnă în primul rând a se acţiona "pentru ca România să nu mai cunoască totalitarismul".

"Iar pentru asta acţiunea politică este primordială. Democraţia înseamnă politică. Trebuie să tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am făcut greşit în aceşti 26 de ani, înseamnă să întărim instituţiile politice: Parlament, partide, organe alese la nivel local; să ne facem datoria de a veghea ca ţara asta să rămână o democraţie, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti să fie respectate", a arătat fostul preşedinte.

În cursul zilei de joi, Ion Iliescu a susţinut, referindu-se la dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, că CEDO "este alimentată" de oameni din ţară, "interesaţi" în acest sens, şi a arătat că îi înţelege pe cei care au avut pierderi la Revoluţia din 1989, apreciind că din aceste evenimente trebuie trase învăţăminte politice, nu să se "tot plângă morţii".

"Eu îi înţeleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de tranformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici măcar bulgarii. Deci la noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot ... plângem morţii, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societăţii româneşti...", a afirmat Ion Iliescu, la Palatul Parlamentului, întrebat în legătură cu faptul că urmaşi ai victimelor spun că nu pot trece peste aceste evenimente.

×
Subiecte în articol: ion iliescu