x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Imparteala in PSD

Imparteala in PSD

23 Iul 2004   •   00:00

Propunerea liderului PSD, Adrian Nastase, privind desemnarea candidatilor partidului prin alegeri interne naste dileme: cati candidati poate sa impuna centrul in raport cu teritoriul: 25% sau 10%?

CARMEN VINTILA

Intr-un raport politic lansat ieri, Institutul Social Democrat (ISD) "Ovidiu Sincai sustine ca realizarea unui sistem functional de alegeri primare pentru desemnarea candidatilor la alegerile generale nu poate fi implementata intr-un interval de timp foarte scurt. Din acest motiv, institutul a propus realizarea unui sistem mixt al alegerilor primare, la care pot participa doar membrii de partid, listele finale de candidaturi urmand sa fie stabilite de catre conducerile centrale si organizatiile locale ale partidelor. Astfel, 25% dintre candidati ar trebui desemnati de catre conducerea centrala a partidului, 25% de catre conducerea judeteana si cate 25% de catre organizatiile judetene de tineret si femei.

MOTIVATIE. Directorul executiv al ISD, Anne Juganaru, a precizat ca un astfel de model de alegeri primare este cel mai potrivit pentru Romania in acest moment, avand in vedere timpul foarte scurt pana la alegerile din toamna, precum si faptul ca in acest fel se ofera sansa membrilor de partid ai organizatiilor locale de a accede in functii publice, asigura transparenta procesului de desemnare a candidatilor pentru demnitati publice si se diminueaza implicarea membrilor in viata de partid.

CANDIDATI. Dupa modelul imaginat de institut, la alegeri pot candida toti membrii de partid care respecta normele constitutionale si legile electorale. Candidaturile trebuie sa fie conforme cu statutul partidului, dar si cu standardele si criteriile impuse de fiecare partid in parte pentru candidatii sai.

VOT. La procesele electorale din interiorul partidelor, pentru a evita manipularea alegerilor, ar trebui sa participe toti membrii organizatiei care au fost inregistrati in evidentele organizatiilor cu 30 de zile inainte de vot. Votul este direct, egal si secret, cu urna fixa. Alegerile sunt de tip uninominal, intr-un singur tur.

10% CENTRUL, 90% FILIALELE

Ioan Rus, membru in Biroul Coordonator al PSD, a apreciat la Oradea ca alegerile preliminare privind stabilirea candidatilor partidului pentru viitorul Parlament reprezinta "o noutate" si trebuie cat mai bine organizata. El a spus ca in prezent exista un colectiv la nivelul partidului care se ocupa de metodologia desemnarii candidatilor ce va fi aprobata la congres si care va cuprinde criteriile in baza carora se "vor gestiona nume". "In vechea uzanta si prevedere statutara, 30% din candidati se stabileau de la centru, 70% local. Propunerea noastra este sa scada acest lucru in zona 10%. Deci raportul sa fie de 90 la 10", a declarat Rus, citat de Rador.
×
Subiecte în articol: politic