x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Impinsi la sefia PD

Impinsi la sefia PD

13 Mai 2005   •   00:00

Nici inundatiile din tara, nici ziaristii romani rapiti in Irak nu il pot tine pe Traian Basescu departe de partidul pe care l-a creat.

  • de OANA STANCU
  • MANDAT. Emil Boc e presat sa candideze la presedintia PD de fostul sau sef de partid
    Fie ca apare la ziua vicepremierului Seculici, fie ca ia masa cu pedistii dupa Colegiul Director, taman inainte de Consiliul National, Traian Basescu trebuie sa fie cel care dicteaza soarta PD. "Ba, stiti care e adevarul? Ca nu aveti lideri!", dicteaza fostul lider la umbra caruia, iata, nu a crescut nimic. Asa se face ca, dupa ce isi facusera planurile dupa cum ii taiase capul, "neliderii" PD sunt acum distribuiti in piesa dupa cum canta regizorul de la Cotroceni. Videanu este prea moale si este prieten cu Berceanu, a dictat Basescu despre cel asupra carora pedistii se intelesesera sa-l faca sef.

    "PARIA BERCEANU". "In primul rand ca Videanu nu e moale. Daca e un om foarte bine crescut si echilibrat si nu face istericale ca altii, nu inseamna ca e moale. Altfel nu ridica o firma cu performantele Marmosim", se burzuluieste Berceanu spre Palat, amintindu-i lui Basescu faptul ca in 2001 a iesit presedinte "si pentru ca Berceanu nu a fost in tabara cealalta" sau si pentru ca l-a sustinut de pe vremea cand era vicepresedinte executiv si Basescu secretar sau si pentru ca a fost cel care l-a convins sa candideze la Primaria Capitalei in toaleta Guvernului. "Eu nu sunt un om usor de avut pri’mprejur, nu sunt comod pentru ca am obiceiul sa-mi spun parerile. Dar daca sunt prieten cu Videanu, asta nu inseamna ca ne si influentam reciproc. Eu voi dori sa fiu pe lista lui de 35 de sustinatori si, daca si el va dori, voi fi", isi anunta Berceanu sprijinul. Altii zic ca Videanu de fapt l-a suparat pe Basescu tocmai pentru ca nu e moale si nu il asculta, ca atunci cand nu s-a supus ordinului de a nu-si da demisia din Guvern.

    TABERE. Aceasta lista de sustinatori este obligatorie la depunerea motiunii cu care se candideaza la sefia PD. O data cu ea se impart astfel si taberele in partid. Or, in tabara Videanu sunt mai toti greii PD: Vasile Blaga, Radu Berceanu, Cezar Preda, Alin Albu etc. Blaga, personajul cu cea mai mare greutate in PD, este presat de Basescu sa candideze si pana acum a spus ferm ca nu va face acest lucru.

    INSISTENTA. Atunci, regizorul are o alta manevra artistica: sa il convinga pe Blaga sa treaca pe lista de sustinatori ai lui Boc. "Ca sa echilibreze situatia", spun surse din partid. Numai ca nici Boc nu voia sa candideze, dar Basescu e insistent. "Competitie se face cand esti in opozitie, nu la putere", se plang liderii PD, dar doar pe la colturi, suspectandu-l pe Basescu ca pune in practica dictonul "Divide et impera".

    MOTIUNI PE TOATE GUSTURILE
    Cu un Sorin Frunzaverde intrat in cursa cu o motiune populara, Emil Boc ar fi putut gasi scaparea si sa nu candideze, dar presiunea e mare. Cat despre orientarea motiunii... Videanu a anuntat ca a lui va fi de centru, Frunzaverde ca e populara, iar lui Boc i-ar ramane... centru-stanga? Social-democrata de tip PSD? Surse din PD spun ca va fi greu ca motiunile sa se deosebeasca atat timp cat PD are un program de guvernare care trebuie respectat. Si ar mai trebui spus si ca motiunea cu care Traian Basescu a castigat in 2001 se numea "Romania puternica, Romania social-democrata" si ca atunci cand s-a pus problema indreptarii PD catre populari, Traian Basescu a tinut sa precizeze - din estimari proprii - ca 80% din membrii PD vor sa ramana in Internationala Socialista.

    ×
    Subiecte în articol: basescu politic