x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Imunitatea lui Victor Ponta, fără fisuri la asaltul procurorilor DNA

Imunitatea lui Victor Ponta, fără fisuri la asaltul procurorilor DNA

de Diana Lazăr    |    09 Iun 2015   •   08:15
Imunitatea lui Victor Ponta, fără fisuri la asaltul procurorilor DNA

Premierul Victor Ponta rămâne cu imunitatea intactă. Comisia juridică a respins ieri cererea procurorilor DNA de încuviin¬țare a începerii urmăririi penale împotriva primului-ministru pentru acuzația de conflict de interese. Solicitarea intră astăzi în plen și are toate șansele să primească un vot negativ.

Premierul a urgentat lucrurile încă de la prima oră a dimineții când s-a prezentat în fața Co-misiei juridice din Camera Deputaţilor pentru a cere să fie audiat chiar în cursul zilei de luni. După-amiază, deputații juriști au și respins cererea procurorilor cu 18 voturi împotrivă, 7 pentru și o abținere. „I-am rugat pe colegi pentru prima oară să nu voteze politic, ci pe baza dovezilor. Au fost toți de acord, dar apoi s-au trezit 7 liberali care au votat la ordine”, a comentat premierul. El s-a prezentat la Parlament fără avocat și a refuzat să stu-dieze cele peste 1.100 de pagini ale dosarului în care este acuzat de conflict de interese. Decizia finală aparține însă plenului Camerei. Aritmetica parlamen¬tară, dar și cutuma potrivit căre-ia plenul respectă raportul comi-siei, arată că sunt toate șansele ca cererea să fie respinsă.

Acuzațiile DNA sunt vă-zute de social-democrați ca un atac la adresa partidului. „În situații de criză, PSD e ca un arici. Indiferent de animozitățile dintre noi”, a declarat un vicepreședinte PSD. Mesajele de solidari¬tate au fost exprimate și în interiorul ședinței CEx, unde Gabriel Oprea și-a reafirmat loialitatea față de Ponta. „Puteți să vă bazați pe mine. În PSD mă simt ca acasă”, a spus Oprea.

Prins între ciocanul PNL şi nicovala PSD
Pentru premier sunt doar două opţiuni, fie demisionează sub presiunea opoziţiei, fie rămâne şeful Guvernului, cu alte riscuri. Dacă pleacă Ponta, Iohannis are posibilitatea să forţeze instalarea unui guvern PNL.

Chiar dacă liberalii nu reuşesc să atragă de partea lor UNPR-ul lui Oprea, respingerea succesivă a unor guverne poate duce la convocarea de alegeri anticipate, cu rezulate imprevizibile în actua-lele circumstanţe. Nu este de mirare că PSD îl va forţa, dacă va fi nevoie, pe Ponta să-şi ducă mandatul până la capăt, astfel încât social-democraţii să repare prejudiciile de imagine şi să organizeze ei alegerile în 2016. În plus, niciun demnitar ce a demisionat din cauza procuro¬rilor nu a mai reuşit să revină în prim-planul politicii, iar PSD s-ar găsi în mijlocul unor frămân¬tări interne relativ aproape de alegerile la termen. Pe de altă parte, Ponta ca pre-mier va fi calul de bătaie al atacurilor opoziţiei, iar relaţiile cu Iohannis se vor înrăutăţi şi ele, existând posibilitatea ca figura premierului să fie o vulne¬rabilitate a PSD la scrutinul parlamentar din 2016. (Adrian Ilie)



- Împotriva fostului premier israelian Ehud Olmert a început urmărirea penală în 2008, când încă era premier, şi a fost con-damnat în 2015 pentru mită, fraudă şi evaziune fiscală
- Premierul pakistanez Yousaf Raza Gillani a fost îndepărtat din funcţie de către Curtea Supremă în 2012. Anterior, fusese condamnat pentru sfidarea curţii de către un tribunal. Pedeapsa simbolică – arestarea pentru 30 de secunde – a fost suficientă pentru demiterea sa.
- Fostul premier italian Silvio Berlusconi a avut parte de peste 20 de procese în ultimii 35 de ani, dintre care doar unul s-a soldat până acum cu o condamnare definitivă. De o parte din ele, Berlusconi s-a scăpat singur prin modificarea legislaţiei penale italiene.
 

×