x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică În judeţe funcţionează "protocolul", la centru "competenţa"

În judeţe funcţionează "protocolul", la centru "competenţa"

de Monica Iordache Apostol    |    26 Mai 2009   •   00:00
În judeţe funcţionează "protocolul", la centru "competenţa"

Liderii coaliţiei s-au reunit ieri ca să rezolve "pacheţelul de problemuţe" care nu-i permite lui Marian Vanghelie să ştie ce are de făcut dimineaţa când se îmbracă.



Pacheţelul cuprindea peste 40 de posturi în instituţii publice judeţene sau naţionale, la conducerea cărora nu au fost numiţi directori întrucât propunerile nu au fost agreate de unul sau altul dintre partidele din coaliţie.

La finalul unei discuţii de patru ore, desfăşurate în două runde, secretarul general adjunct al PD-L, Gheorghe Flutur, a susţinut că "pacheţelul s-a rezolvat". Contactat de Jurnalul Naţional, Flutur n-a putut însă să explice în ce mod s-a rezolvat. Întrebat în ce judeţe s-a convenit să se facă numirile directorilor de instituţii deconcentrate în perioada următoare, Flutur a spus că s-au discutat "principii". "Am decis să aplicăm protocoalele aşa cum s-au încheiat", ne-a declarat Flutur. Întrebat dacă în judeţul Bistriţa s-a decis aplicarea protocolului coaliţiei, în condiţiile în care acest document a fost denunţat unilateral de PSD, liderul pedelist a admis că au rămas nerezolvate judeţele cu probleme de protocol, precum Bistriţa şi Gorj. În rest, Flutur spune că nu vor mai fi divergenţe. "S-a sunat şi s-a deblocat situaţia în judeţe", susţine el.

Liderul PD-L Bistriţa, Ioan Oltean, ne-a declarat că PSD a denunţat în judeţ protocolul şi a ocupat aprope toate posturile de la şefia deconcentratelor. "Şi-au pus şi directori, şi directori adjuncţi la toate instituţiile aflate în subordinea ministerelor conduse de PSD, adică Agricultură, Muncă, Mediu, Învăţământ, acolo unde, conform protocolului ar fi trebuit să fie oameni PD-L", ne-a explicat Oltean. Acesta spune că nu a fost anunţat că în şedinţa coaliţiei s-ar fi rezolvat problema şi nici nu are vreo speranţă că situaţia va fi adusă la litera protocolului.


FLUTUR: "DACĂ PE PROTOCOL S-A PROPUS UN INCOMPETENT?"
Dacă în judeţe s-ar aplica de acum înainte protocolul, la centru se merge pe competenţă. Cel puţin asta reiese din declaraţia lui Gheorghe Flutur. Întrebat de Jurnalul Naţional dacă şi la centru, la RAAPPS sau TAROM, se va aplica protocolul, având în vedere că aceste instituţii revin PSD, dar PD-L blochează numirile, Flutur a răspuns: "Contează şi competenţa. Dreptul de veto îl are ministrul".

Păi da, dar protocolul? "Păi poate pe protocol PSD l-a propus pe unul care nu e competent", a răspuns Flutur. PSD se plânge încă de la începutul guvernării că nu-şi poate înscăuna oamenii la şefia RAAPPS, TAROM, Aeroportul Henri Coandă sau Hidroelectrica pentru că premierul Emil Boc sau miniştri precum Radu Berceanu (Transporturi) sau Adriean Videanu (Economie) refuză să semneze numirile.

Singurul detaliu concret pe care Flutur l-a putut da în legătură cu această dispută este că Radu Berceanu ar fi avut o discuţie cu pesediştii în cursul zilei de ieri.

În ciuda optimismului lui Flutur, Marian Vanghelie, cel pe care îl jenează cel mai tare "pachetul de problemuţe", nu s-a repezit să confirme succesul, fiind de negăsit telefonic.


VANGHELIE GARANTEAZĂ PENTRU FOSTUL SOŢ AL ROMANIŢEI
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ne-a declarat că n-ar avea nici o problemă să numească oamenii PSD la conducerea TAROM şi a Aeroportului  "Henri Coandă" dacă aceştia s-ar pricepe la acest domeniu. "Spre deosebire de alte domenii, aici e nevoie de oameni cu specializări. Mai apare o Dacie pe pistă, se mai întâmplă o nenorocire şi eu ce spun? Că directorul e garantat de Vanghelie?", s-a întrebat Berceanu. Pesediştii au promis să vină azi cu o listă de specialişti în domeniul aviaţiei pe care să i-o propună ministrului Berceanu.

Surse PSD spun că Marian Vanghelie l-ar fi propus pe Adrian Iovan, fostul soţ al creatoarei de modă Romaniţa Iovan, la conducerea TAROM, dar reacţia lui Radu Berceanu la auzul acestui nume nu i-a dat prea multe speranţe de realizare.

×
Subiecte în articol: politic psd flutur