x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică În sfârşit, n-ai cu cine! Cioloş are interzis şi în USR

În sfârşit, n-ai cu cine! Cioloş are interzis şi în USR

de Marius Gîrlașiu    |    14 Mar 2017   •   10:50
În sfârşit, n-ai cu cine! Cioloş are interzis şi în USR
Sursa foto: DIANA OROS

Refuzat de liberali, fostul premier Dacian Cioloş nu a găsit susţinere nici pentru înscrierea în USR, unul dintre partidele care au defilat anul trecut cu imaginea sa pe afişele electorale. Cel care s-a opus tranferului lui Cioloş în formaţiunea antisistem ar fi fost chiar liderul USR, Nicuşor Dan, speriat de gândul că fostul premier ar putea candida cu şanse mari de reuşită la Congresul din luna mai.

 

Ostilitatea liberalilor l-a împins pe fostul premier să testeze apele pentru o eventuală înscriere în USR, partidul care l-a susţinut în 2016, alături de PNL, pentru al doilea mandat la Palatul Victoria. Cioloş a apărut în campanie pe afişele electorale ale useriştilor şi chiar a participat la o reuniune a partidului înainte de alegeri, îndemnându-i pe români să voteze formaţiunea antisistem. Ideea unei adeziuni la USR s-a transformat însă în dezamăgire, discuţiile cu liderii partidului fiind departe de a se concretiza. Fostul premier n-ar fi venit cu mâna goală în USR, ci ar fi adus alături de el forţe proaspete şi nume cu greutate ca Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru, doi dintre oamenii cei mai apropiaţi din fostul Guvern, care fac parte şi din ONG-ul Platforma România 100. Discuţiile cu conducerea USR s-au derulat cam în aceeaşi perioadă în care Cioloş era surpins la o şuetă în Capitală cu fostul secretar general al PNL, Ilie Bolojan. Cel care s-ar fi opus înscrierii lui Cioloş în USR ar fi fost, surprinzător, tocmai Nicuşor Dan, liderul celei de-a treia forţe parlamentare. Opţiunea acestuia ar fi înfuriat se pare mai mulţi membrii ai partidului, care şi-ar fi dorit tranferurile de marcă înainte de Congres, motivând că infuzia de sânge proaspăt ar reprezenta o refacere a imaginii după gafele din ultima vreme. Liderul USR s-a temut însă că Cioloş ar fi intenţionat să candideze la şefia partidului, motiv pentru care a tergiversat negocierile de aderare.

Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL: Dacian Cioloş ar fi binevenit în PNL. Foarte mulţi colegi au spus că ar fi un om foarte bun pentru a face parte din echipă.

Cresc tensiunile în partid

USR a anunţat pentru luna mai primul Congres din istoria partidului, iar Nicuşor Dan a fost primul care şi-a anunţat candidatura. Deocamdată, nu este sigur dacă actualul lider va avea un contracandidat serios, în condiţiile în care franţuzoaica Clotilde Armand, considerată numărul doi în partid, se vede tot mai izolată în interiorul formaţiunii. Manuela Mureşan, o colegă din filiala USR Sector 1, i-a cerut recent să demisioneze din Consiliul primăriei de sector pe motiv că ar fi tras chiulul la mai multe şedinţe şi ar fi stat mai mult în live-uri pe Facebook şi prin studiourile TV. În replică, Clotilde a publicat pe Facebook o condică de prezenţe semnată de viceprimarul Sectorului 1, din care reiese că a fost absentă doar la trei şedinţe extraordinare şi două şedinţe de îndată ale Consiliului, bifând toate prezenţele la şedinţele ordinare. Nicuşor a anunţat însă că franţuzoaica va fi judecată de comisia de etică a USR, dar “pentru moment” nu se pune problema excluderii din partid. În privinţa lui Cioloş, acesta ar urma să anunţe curând înfiinţarea propriului partid, mutare care va oficializa divorţul de partidele care l-au susţinut de nevoie şi l-au înlăturat din interes.

 

Dacian Cioloş, fost premier al României: Deocamdată, nu am nimic conturat sau decis nici cu PNL-ul, nici cu USR-ul. Dacă la un moment dat va fi o decizie în acest sens, o s-o anunţ.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: dacian ciolos