x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Consultări la Cotroceni pentru alegerea premierului. Discuții cu reprezentanții minorităților naționale

UPDATE. Consultări la Cotroceni pentru alegerea premierului. Discuții cu reprezentanții minorităților naționale

14 Dec 2020   •   15:42
UPDATE. Consultări la Cotroceni pentru alegerea premierului. Discuții cu reprezentanții minorităților naționale
Sursa foto: presidency.ro

UPDATE 16:00. La consultările cu Klaus Iohannis au ajuns reprezentanții minorităților naționale.

Delegaţia este formată din Varujan Pambuccian, Ovidiu Ganţ, Dragoş Zisopol, Silviu Vexler şi Cătălin Manea.

UPDATE 15:00. Delegația UDMR a ajuns la consultări. 

Delegaţia UDMR este formată din: Kelemen Hunor - preşedintele formaţiunii - Cseke Attila, Benedek Zakarias, Biro Rozalia şi Antal Arpad.

„V-am invitat din nou la consultări să-mi spuneţi cum vedeţi formarea unei majorităţi, cum progresează discuţiile pentru formarea unui Guvern sau orice alte probleme doriţi", a spus Iohannis, în debutul consultărilor cu reprezentanţii UDMR.

UPDATE 14:15. Delegația AUR a ajuns, cu întârziere, la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

Delegaţia este formată din copreşedinţii formaţiunii, George Simion şi Claudiu Târziu, dar şi din Ringo Dămureanu, Dan Tanasă şi Diana Şoşoacă.

Propunerea AUR pentru funcția de premier este Călin Georgescu.

Avocata Diana Șoșoacă a purtat masca sub nas la întâlnirea cu Iohannis. 

„Aveți o problemă cu masca asta. Da, e o mare problemă, pentru că se încalcă drepturi și libertăți ale unor oameni care efectiv sunt exceptați de la purtatul mastii. Și în condițiile în care 85% din măști nu sunt conforme, este o mare problema. Deci, nu știu ce purtați, treaba dvs cum vreți să aveți grijă de sănătatea dvs", a spus Diana Șoșoacă, la finalul consultărilor, întrebată de jurnaliști de ce nu poartă mască. 

UPDATE 13:00. Liderii USR-PLUS au ajuns la consultări. Delegația este formată din: Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Cătălin Drulă și Cosette Chichirău. Propunerea USR PLUS pentru funcția de premier este Dacian Cioloș.

„Tema este clară, o posibilă majoritate, un posibil guvern, vă ascult”, a declarat Klaus Iohannis, la începutul ședinței.

UPDATE 12:00. Delegația PNL a ajuns la consultările de la Cotroceni. Din ea fac parte Ludovic Orban, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu 

Liberalii îl propun pentru funcţia de premier pe actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu.

UPDATE 11:00. Klaus Iohannis trebuie să înțeleagă astăzi că a pierdut aceste alegeri și trebuie să accepte nominalizarea PSD în persoana lui Alexandru Rafila ca prim-ministru desemnat, spune Marcel Ciolacu înaintea consultărilor de la Cotroceni.

„Mergem la Cotroceni cu un mandat clar dat de români. Electoratul a sancționat fosta guvernare condusă de dl. Orban și de dl. președinte Iohannis. Dl. președinte Iohannis trebuie să înțeleagă astăzi că a pierdut aceste alegeri și trebuie să accepte nominalizarea PSD în persoana dlui prof dr Alexandru Rafila să fie prim-ministru desemnat”, spune Marcel Ciolacu.

El a precizat că-i va înmână președintelui Klaus Iohannis programul de guvernare al PSD.

„Sunt ferm convins că va găsi calea și de a-l desemna pe dl. Rafila prim-ministru”, conchide liderul social-democraților.

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis a invitat luni la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru, potrivit Administrației Prezidențiale.

Consultările vor avea loc după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD)
Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL)
Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS
Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

 

×