Indemnizaţia pentru creşterea copilului va avea, începând cu 1 ianuarie 2009, o valoare cuprinsă între 600 şi 4.000 de lei, a anunţat marţi premierul Emil Boc, precizând că, prin plafonarea indemnizaţiei la 4.000 de lei, se economisesc 600 de milioane de lei la buget.
"Nicio mamă angajată nu va primi mai puţin de 800 de lei, dar nu mai mult de 4.000 de lei. Este vorba de 600 de lei indemnizaţie pentru mame şi 200 de lei - alocaţia pentru copil", a declarat premierul Emil Boc la finalul şedinţei de marţi a Executivului.
"Această plafonare răspunde principiului solidarităţii. De ce? Persoanele care au salarii mari şi, în mod evident, contribuie cu o sumă mai mare la bugetul de asigurări sociale îşi vor găsi materializată această contribuţie mare la pensie. Persoanele care contribuie cu o sumă mai mare vor avea o pensie mai mare. Această indemnizaţie pe care o plătim de la bugetul public este efectul solidarităţii pe care societatea îl are cu o categorie foarte importantă din punct de vedere social. Şi, de aceea, am decis, pentru a elimina discrepanţele şi a realiza un efort de solidaritate, repet, în vremuri dificile, grele, să o plafonăm la maximum 40 de milioane de lei vechi, adică aproximativ 1.000 de euro", a spus Boc.
Premierul a spus că legea adoptată de Executiv "este una dintre cele mai generoase din Europa". El a explicat că în statele membre UE, mamele primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului timp de patru, şase sau maximum opt luni, în timp ce în România indemnizaţia se acordă pentru doi ani - respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap.
Actul normativ iniţial, promulgat de preşedintele Băsescu, prevedea că persoanele care au intrat în concediu pentru creşterea copilului primesc, pe o perioadă de doi ani, o indemnizaţie lunară reprezentând 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai puţin de 600 de lei.
Odată cu venirea la putere a noului Guvern, s-a pus problema plafonării indemnizaţie la trei salarii medii brute pe economie, din cauza resurselor bugetare scăzute.
Indemnizaţia maximă , de 4.000 de lei, stabilită marţi de Guvern, reprezintă valoarea a trei salarii medii nete pe economie.
Citește pe Antena3.ro