x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Indemnizaţia pentru mame - 85% din salariu

Indemnizaţia pentru mame - 85% din salariu

de Dana Piciu    |    14 Oct 2008   •   00:00

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri, pe articole, un proiect de modificare a ordonanţei privind susţinerea familiei pentru creşterea copilului astfel încât mamele să beneficieze, opţional, de o indemnizaţie de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni.



Camera Deputaţilor a decis ieri să mărească indemnizaţia acordată mamelor până la 85% din veniturile lor medii pe ultimul an.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri, pe articole, un proiect de modificare a ordonanţei privind susţinerea familiei pentru creşterea copilului astfel încât mamele să beneficieze, opţional, de o indemnizaţie de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni.

Conform iniţiativei legislative care aparţine deputatului PIN Lavinia Şandru, începând cu 1 ianuarie 2009 "persoanele care au intrat în concediu pentru creşterea copilului primesc, pe o perioadă de doi ani, o indemnizaţie lunară de 600 de lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni". Proiectul a primit iniţial aviz negativ de la Guvern, a fost respins de Senat şi va intra mâine la vot final la Camera Deputaţilor, care este for decizional.


Dezbateri aprinse

Dezbaterile la acest proiect de lege au fost aprinse chiar dacă toate partidele şi Guvernul au susţinut şi votat "pentru" prevederile lui. Deputatul PDL Gheorghe Barbu a cerut retrimiterea la Comisie a proiectului deoarece acesta nu avea rapoarte de la toate comisiile avizate, fiind introdus pe ordinea de zi printr-o decizie a Biroului Permanent. Cererea a fost respinsă. Pedelistul a revenit la tribună  şi şi-a exprimat rezervele faţă de proiectul legislativ pentru că "nu există nici o legătură între indemnizaţia acordată mamelor şi contribuţia la bugetul asigurărilor sociale, deoarece indemnizaţia este acordată de la bugetul de stat". Liberalul Bogdan Olteanu s-a văzut "nevoit" să intervină, acuzându-l pe Barbu că s-a opus includerii acestei măsuri în programul de guvernare al Alianţei D.A. şi a avizat negativ acest proiect pe vremea când era ministru al Muncii. Cu toată împotrivirea lui Barbu, un alt democrat-liberal, Ioan Oltean, i-a asigurat pe susţinătorii proiectului că şi PDL va vota "pentru" adoptarea lui. Oltean a avertizat-o însă pe ministrul Muncii că poate păţi la fel ca ministrul Educaţiei, care a fost demis după ce a susţinut creşterea salariilor profesorilor, fără a avea acordul Guvernului. Iniţiatoarea proiectului, Lavinia Şandru, a precizat că această lege rezolvă o problemă de discriminare, deoarece femeile care-şi construiesc o carieră nu se simt încurajate să-şi construiască şi o familie din cauza stimulentelor financiare mai mici faţă de contribuţia lor la buget. Venită "special" să apere această lege, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a spus că Guvernul şi-a modificat punctul de vedere deoarece măsura nu afectează serios finanţele statului. "Din 1.900.000 de femei care contribuie la bugetul asigurărilor sociale, doar 20% au venituri peste salariul mediu. Efortul bugetar este minim şi nu cred că este un potenţial pericol pentru buget", a declarat Câmpeanu.

×
Subiecte în articol: politic