Candidaţii la Preşedinţia României nu mai sunt obligaţi să fie membri ai partidului care le susţine candidatura. Guvernul a modificat în acest sens Legea de organizare a alegerilor prezidenţiale, dând posibilitatea candidaţilor independenţi să fie susţinuţi de formaţiuni politice.
Ordonanţa de modificare a Legii alegerilor prezidenţiale prevede că "apartenenţa politică a candidatului la partidul politic, la organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau la unul dintre membrii alianţei politice sau alianţei electorale care îl propune nu constituie o condiţie pentru a candida". Aparent, noul articol îi serveşte preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit Constituţiei, preşedintele în exerciţiu nu are dreptul să fie membru de partid, iar ordonanţa i-ar da dreptul să fie susţinut de PD-L fără a se şi înscrie în partid. Legea alegerilor prezidenţiale arată însă că Traian Băsescu nu avea nevoie de această prevedere pentru a candida, întrucât articolul 15 al actului normativ arată că "preşedintele în funcţie poate participa la campania prezidenţială a partidului politic sau a alianţei politice care l-a propus sau îi susţine candidatura". Noul articol i-ar servi însă primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta vrea să-şi asume o candidatură independentă şi poate primi, conform ordonanţei, şi sprijinul unei formaţiuni politice. Ordonanţa a fost iniţiată de Ministerul de Interne, condus de pesedistul Dan Nica, minister care este şi organizatorul alegerilor. O altă prevedere nouă arată că, "în situaţia în care mai multe partide politice, alianţe politice şi organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale doresc să propună acelaşi candidat la funcţia de preşedinte al României, acestea se pot asocia între ele numai la nivel naţional, pe bază de protocol, constituind o alianţă electorală".
OBLIGAŢII PENTRU RADIOURILE ŞI TELEVIZIUNILE PRIVATE
De asemenea, ordonanţa mai prevede că în dosarul de candidatură trebuie să se regăsească o declaraţie pe proprie răspundere că respectivul candidat "a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia". În plus, televiziunile şi radiourile particulare sunt obligate, sub ameninţarea sancţiunilor CNA, să ofere gratuit timpi de antenă candidaţilor, proporţional cu posturile publice. Sondajele nu pot fi difuzate cu mai puţin de 48 de ore înainte de ziua votării, a mai decis Executivul, menţinând astfel o prevedere aplicată la alegerile europarlamentare.
Citește pe Antena3.ro