x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Indezirabil la Cotroceni

Indezirabil la Cotroceni

de Oana Stancu Zamfir    |    19 Iun 2007   •   00:00
Indezirabil la Cotroceni
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Preşedintele Traian Băsescu a decis să treacă şi Jurnalul Naţional pe lista indezirabililor, refuzănd să mai invite publicaţia in trei deplasări oficiale de săptămăna aceasta. A făcut-o in trecut şi cu colegii de la Adevărul, chiar inainte ca ziarul să aparţină lui Dinu Patriciu.

Preşedintele Traian Băsescu a decis să treacă şi Jurnalul Naţional pe lista indezirabililor, refuzănd să mai invite publicaţia in trei deplasări oficiale de săptămăna aceasta. A făcut-o in trecut şi cu colegii de la Adevărul, chiar inainte ca ziarul să aparţină lui Dinu Patriciu.

Preşedintele Traian Băsescu va efectua in această săptămănă mai multe deplasări externe. Astăzi pleacă la Baku, in Azerbaidjan. La 21 şi 22 iunie participă la Consiliul European la Bruxelles. La 24 la summit-ul şefilor de stat din sud-estul Europei, la Zagreb. Iar la 25 la reuniunea Organizaţiei pentru cooperare economică la Marea Neagră, in Turcia. Dacă pentru prima deplasare, Jurnalul Naţional a primit invitaţia de a participa la evenimente in urmă cu mai multe săptămăni, in privinţa celorlalte este pentru prima dată in mandatul lui Traian Băsescu cănd publicaţia nu a fost invitată. Cu atăt mai mult cu căt este vorba de Consiliul European.

CONTEXT. Decizia Administraţiei Prezidenţiale vine după ce neoficial Jurnalului i s-a reproşat relatarea intălnirii şefului statului de la Neptun cu un grup de intelectuali, după ce părţile au vrut să ţină secretă prezenţa la vila de protocol a lui Ceauşescu, in care au şi innoptat. De asemenea, şeful statului a avut in seara referendumului o ieşire virulentă la adresa sus-semnatei, pe care a acuzat-o că a executat comenzile lui Dan Voiculescu atunci cănd a scris despre afacererea cu terenul văndut omului de afaceri Costel Căşuneanu. Articolul avea insă la bază chiar dezvăluirea făcută de preşedinte, in direct la TVR, in legătură cu această tranzacţie despre care Jurnalul Naţional scrisese incă din 2002, pe vremea cănd domnia sa susţinea că a văndut unei doamne despre care "habar nu are" cine este. Doamna Gabriela Blaj era chiar cumnata lui Căşuneanu şi i-a plătit lui Băsescu pe acel teren de zece ori mai mult decăt suma cu care acesta il cumpărase.

POLITICĂ DE COMUNICARE. De altfel şeful statului a tratat similar relaţia cu presa pe tot parcursul mandatului. Informarea publică prin intermediul mass-media a fost văzută de domnia sa doar prin prisma unei relaţii personalizate pe criterii emoţionale. Dacă nu ii convenea ce a scris un ziarist, ii cerea Adrianei Săftoiu să il dea jos din avion. A fost cazul lui Mircea Marian de la Adevărul, pe care in 2006 a refuzat să il mai ia intr-o deplasare in urma unui articol scris despre doamna Udrea. Adevărul primise invitaţia de a-l insoţi pe preşedinte, confirmase participarea lui Mircea Marian, insă Băsescu a refuzat să-l mai ia cu 24 de ore inainte de decolare. Un lucru ştiut printre ziarişti, Adriana Săftoiu a anulat atunci tot grupul de presă pentru a acoperi decizia prezidenţială. Mircea Marian nu a mai fost invitat de atunci decăt rareori in deplasări, iar de la preluarea Adevărului de către Dinu Patriciu, niciodată. De asemenea, ziariştii de la Ziua beneficiază de acelaşi tratament.

ACREDITAREA PIERDUTĂ. In ziua reinstalării preşedintelui la Cotroceni, după referendum, colegilor de la Antena 1 li s-a făcut pierdută acreditarea, fiind impiedicaţi astfel să filmeze ceremonia, ca urmare a incidentului dintre şeful statului şi reporterul Andreea Pană, cănd a folosit la adresa acesteia cuvintele "ţigancă impuţită" şi "păsărică". Evident, nici colegii de la Antena 1 şi Antena 3 nu au fost invitaţi acum in aceste deplasări.

Precizări

Semnalarea deciziei luate de Palat nu este rezultatul unei frustrări a ziaristului (de altfel, Jurnalul Naţional nici nu a dat curs tuturor invitaţiilor de pănă acum, care au fost analizate doar in funcţie de interesul jurnalistic). Ea vrea să arate doar respectul lui Traian Băsescu pentru cei un milion de cititori ai publicaţiei, care se situează pe primul loc in răndul ziarelor de calitate, conform Studiului Naţional de Audienţă făcut de BRAT. Deplasările cu şeful statului nu sunt "vacanţă", fiind extrem de condensate. De asemenea, trebuie precizat că invitaţia Preşedinţiei presupune doar călătoria gratuită cu avionul prezidenţial, in rest redacţiile acoperă costurile deplasării. Şi mai trebuie spus că indiferent de etichetările preşedintelui pe criterii de "moguli media", Jurnalul Naţional a relatat permanent
cu obiectivitate deplasările sale externe, cărora le-a fost acordat un spaţiu semnificativ in ziar.

×
Subiecte în articol: politic