x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Indiferenta - Macovei ignora Constitutia

Indiferenta - Macovei ignora Constitutia

de Gabriela Antoniu    |    13 Feb 2006   •   00:00
Indiferenta - Macovei ignora Constitutia

Monica Macovei, ministrul Justitiei, a incalcat Constitutia, Legea raspunderii ministeriale si Regulamentul Camerei Deputatilor prin refuzul sau de a merge pentru audieri in comisia de abuzuri.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si procurorul sef al DNA, Daniel Morar, au fost convocati saptamana trecuta, marti si miercuri, pentru a fi audiati la Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor. Potrivit vicepresedintelui comisiei, deputatul PNL Horea Uioreanu, audierile au fost programate pornind de la sesizarile omului de afaceri Dinu Patriciu si ale primarului municipiului Constanta, Radu Mazare, care au reclamat abuzuri in cercetarea penala. "Domnul Patriciu ne-a sesizat asupra faptului ca documente cerute de DNA si depuse au fost trimise concurentei care le-a folosit in procese impotriva Rompetrol. Sunt scurgeri de informatii grave pe care trebuie sa le verificam", explica duminica Uioreanu. Potrivit acestuia, pe langa sesizarile lui Patriciu si Mazare, ministrul Justitiei Monica Macovei va trebui sa ofere lamuriri si in ceea ce priveste casa parintilor sai.

ALTA AGENDA. Luni, un comunicat al Ministerului Justitiei informa ca Monica Macovei nu va merge marti la Parlament, ci la sedinta CSM, unde se luau in discutie concluziile raportului Consiliului privind cazul Bivolaru. In document se preciza ca Monica Macovei a confirmat ca va participa la sedinta CSM - institutie al carei membru de drept este - inainte de a primi invitatia la Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor si ca i-a transmis in scris presedintelui acestei comisii, Valer Dorneanu (PSD), ca nu va participa la sedinta. Ca urmare, deputatii din Comisia de abuzuri au invitat-o din nou pe Monica Macovei si pe seful DNA, Daniel Morar, la audieri miercuri. "Daca nu vin, membrii comisiei sunt hotarati sa propuna plenului constituirea unei comisii de ancheta care sa cerceteze daca sunt asigurate conditiile autonomiei si independentei justitiei sau daca aceasta se afla sub diverse influente", a spus Dorneanu. Prin refuzul sau, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a incalcat Constitutia, Regulamentul Camerei Deputatilor si Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala.

"PREZENTA OBLIGATORIE". Potrivit articolului 109 din Constitutie, Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia. Mai departe, articolul 111 din Constitutie, prevede ca "Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice, in cadrul controlului parlamentar al activitatii lor, sunt obligate sa prezinte informatiile si documentele cerute de Camera Deputatilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul presedintilor acestora. In cazul in care o initiativa legislativa implica modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurarilor sociale de stat, solicitarea informarii este obligatorie. Membrii Guvernului au acces la lucrarile Parlamentului. Daca li se solicita prezenta, participarea lor este obligatorie". Obligativitatea prezentei ministrilor in Parlament, atunci cand li se solicita acest lucru, este prevazuta si de articolul 54 din Regulamentul Camerei Deputatilor. Potrivit acestui articol, "ministrii au acces la lucrarile comisiilor. Daca li se solicita participarea, prezenta lor devine obligatorie. Guvernul trebuie instiintat, prin presedintele comisiei, cu cel putin 24 de ore inainte cu privire la data, ora si locul desfasurarii sedintelor comisiilor". In acelasi timp, articolul 1 din Legea 115/1999, prevede ca "Guvernul, in intregul sau, si fiecare dintre membrii acestuia sunt obligati sa isi indeplineasca mandatul cu respectarea Constitutiei si a legilor tarii, precum si a programului de guvernare acceptat de Parlament".

CONSULTARE
"Ministrul Macovei a facut afirmatii conform carora parlamentarii nu sunt in stare sa judece aceste probleme si consider ca nu a ajutat deloc o astfel de atitudine. Un ministru trebuie sa se consulte cu parlamentarii, membri ai comisiei de specialitate" - Marko Bela, presedinte UDMR

OLIGATORIU
"Prezenta oricarui ministru la Parlament este obligatorie, insa chemarea procurorului-sef al DNA la Parlament reprezinta o grava imixtiune a politicului in justitie" - Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant Alianta PNL-PD

PEDEPSE PE OCOLITE
AMENINTARE. Dorneanu promite comisie de ancheta
Legea 115/1999 nu prevede sanctiuni pentru ministrii care refuza sa se prezinte in Parlament pentru audieri. Este si motivul pentru care Valer Dorneanu a anuntat ca prima masura in cazul unui nou refuz din partea Monicai Macovei si a lui Daniel Morar constituirea unei comisii parlamentare de ancheta. Aceasta ancheta va viza inclusiv "stabilirea raspunderii pentru cei care nu au inteles sa raspunda invitatiei Parlamentului", dupa cum a precizat el. In schimb, Legea 115 prevede ca "refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputatilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, in termen de 30 de zile de la solicitare, informatiile si documentele cerute de acestea in cadrul activitatii de informare a Parlamentului de catre membrii Guvernului, potrivit art. 110 alin. (1) din Constitutie constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. De asemenea, ministrii sunt pasibili de inchisoare de la 2 la 12 ani daca in exercitiul functiei lor prezinta "cu rea-credinta, date inexacte Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului".

RELATIE NEPOTRIVITA
Presedintele UDMR, Marko Bela (foto), este de parere ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu a reusit sa aiba o relatie potrivita cu Parlamentul. "Ministrul Macovei a facut afirmatii conform carora parlamentarii nu sunt in stare sa judece aceste probleme si consider ca nu a ajutat deloc o astfel de atitudine. Un ministru trebuie sa se consulte cu parlamentarii", a declarat Marko Bela, referindu-se la votul dat de senatori asupra ordonantei privind DNA. El a criticat atat atitudinea ministrului Macovei, cat si a procurorului-sef al DNA, pentru ca nu au raspuns invitatiei Comisiei de specialitate a Parlamentului.

IMIXTIUNEA POLITICULUI
Ministrul Eugen Nicolaescu (foto) a calificat invitarea procurorului-sef al DNA la Parlament drept "o grava imixtiune a politicului in justitie". "Prezenta oricarui ministru la Parlament este obligatorie, insa chemarea procurorului-sef al DNA la Parlament reprezinta o grava imixtiune a politicului in justitie. Este posibil ca domnul Dorneanu sa-si fi manipulat colegii din Comisia de abuzuri, care sa nu-si fi dat seama ce inseamna aceasta chemare a procurorului-sef al DNA la Parlament", a sustinut Nicolaescu. Potrivit acestuia, prin chemarea lui Daniel Morar in fata Comisiei de abuzuri s-a incalcat principiul separatiei puterilor in stat.
×