x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Info

Info

de Jurnalul National    |    13 Sep 2007   •   00:00

HOTĂRĂTĂ - Udrea va candida pentru Parlament
Secretarul executiv al PD Elena Udrea va candida la alegerile viitoare pentru Parlamentul Romăniei, urmănd să se decidă dacă va opta pentru Senat sau Camera Deputaţilor, informează Mediafax. "La alegerile parlamentare de anul viitor, dacă se vor ţine măcar la termen, dacă nu in 2009, da, m-am găndit să candidez", a declarat ieri Udrea. Ea va candida, cel mai probabil, pe lista PD de la Bucureşti, intrucăt este membră a filialei Sectorului 1. Udrea a mai spus că sigur nu va candida la euroalegeri.


PROIECT - O nouă lege a arhivelor
Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, susţine că Legea lustraţiei nu poate fi aplicată in mod eficient pănă nu se va aproba o nouă Lege a arhivelor, care să prevadă accesul la arhivele PCR şi UTC, astfel incăt foştii "activişti de partid" să nu mai ocupe funcţii politice. MCC a elaborat un proiect de Lege a arhivelor care va intra in dezbaterea Guvernului săptămăna viitoare. Potrivit lui Adrian Iorgulescu, principala prevedere a proiectului Legii arhivelor este deschiderea tuturor documentelor din arhivele naţionale, inclusiv a arhivelor PCR şi UTC, cu căteva excepţii.


INTERCEPTĂRi - Termen prelungit la comisia de anchetă
Deputaţii şi senatorii au aprobat ieri prelungirea termenului de prezentare a raportului Comisiei comune parlamentare de anchetă a informaţiilor privind interceptarea comunicaţiilor, pănă la data de 15 octombrie. Iniţial, comisia trebuia să prezinte raportul pănă la 14 mai. Birourile Permanente reunite stabiliseră, in urmă cu o săptămănă, prelungirea termenului de depunere a raportului Comisiei parlamentare privind interceptările pănă la data de 25 octombrie.


COTROCENI - Traian Băsescu revine azi la muncă
Preşedintele Traian Băsescu s-a intors ieri de la Neptun şi a ajuns la Cotroceni, urmănd ca, incepănd de astăzi, să-şi reia programul normal de lucru. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvănt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan. Preşedintele şi soţia sa au ajuns, luni după-amiază, la Neptun, la o zi după ce şeful statului a fost externat in urma operaţiei suferite la glanda tiroidă. Lui Băsescu i-a fost extirpat, sămbătă dimineaţă, lobul drept tiroidian, sub anestezie generală, intervenţia desfăşurăndu-se fără incidente anestezico-chirurgicale.

Â
VIZITĂ - Conservatorii, in Ungaria
O delegaţie a PC condusă de senatorul de Maramureş, Codruţ Şereş se va deplasa astăzi şi măine in localităţile Gyula şi Mehkerek din Ungaria. Vizita conservatorilor are ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă romănii din aceste localităţi. Cu această ocazie, conservatorii vor purta discuţii cu corpul profesoral al Liceului "Nicolae Bălcescu" şi se vor intălni cu reprezentanţii Uniunii Culturale a Romănilor din Ungaria, precum şi cu reprezentanţii Autoguvernării pe ţară a Romănilor din Ungaria.


CNI - PD cere sprijin la Bruxelles
Reprezentantul PD in Consiliul Naţional de Integritate (CNI), Marian Zlotea, acuză PNL că vrea să acapareze conducerea ANI şi solicită asistenţă din partea Comisiei Europene pentru desfăşurarea examenului pentru şefia instituţiei. El mai cere ca şedinţele CNI să se desfăşoare la sediul Consiliului Naţional de Integritate, conform legii, şi nu la Guvern, ca pănă in prezent. Marian Zlotea mai vrea şi o poziţie oficială din partea Comisiei juridice a Senatului cu privire la dreptul supleantului de a vota in locul titularului in cazul in care acesta absentează de la şedinţă.


DECIZIE - Liber pentru deputaţi la inceperea şcolii
Deputaţii nu vor lucra luni, pentru a fi prezenţi in circumscripţiile electorale la deschiderea anului şcolar, spre deosebire de colegii lor senatori, care vor veni la Parlament. Decizia a fost luată de conducerea Camerei Deputaţilor. "Chiar dacă decizia noastră a fost diferită de cea a Senatului, luni deputaţii se vor deplasa in circumscripţiile electorale, unde vor participa la deschiderea anului de invăţămănt", a anunţat secretarul Camerei, Ioan Munteanu.

×
Subiecte în articol: politic